08:00

Tartalja: Italijanski vojnici su oboleli od različitih tumora posle misije na KiM

kurir televizija

TUŽBA PROTIV NATO: Advokat Anđelo Tartalja koji je zastupao italijanske vojnike obolele od karcinoma pomaže srpskim žrtvama

Društvo -

NATO je u bombardovanju SRJ koristio municiju sa osiromašenim uranijumom, čije se posledice osećaju i danas, 22 godine posle.

Po nekim procenama domaćih stručnjaka, u bombardovanju na teritoriji Srbije iskorišćeno je oko 10 tona osiromašenog uranijuma. Iako se o upotrebi zabranjene municije ćutalo tokom i posle bombardovanja, od 2000. se to pitanje pokreće i van granica naše zemlje, dok danas zdravstveni radnici upozoravaju na drastično povećan broj obolelih od leukemije, limfoma i različitih oblika tumora. Advokat Anđelo Fjore Tartalja smatra da će obolelima od raka u Srbiji, kao posledice NATO bombardovanja 1999. biti dosuđena odšteta ako se dokaže krivica NATO-a.

bombardovanje, NATO agresija, dan sećanja, specijal
foto: Profimedia

Advokat Srđan Aleksić, koji je podneo tužbu, rekao je danas da će se u septembru znati da li će NATO to da prihvati ili će sud na osnovu dokaza koji su dostavljeni pokrenuti postupak, odnosno u slučaju presude da stupi na snagu odluka "da se to naplati".

"Najnovija istraživanju pokazuju da je bačeno 15 tona, to je 100 puta više zračenja nego kod Hirošime i Nagasakija. Na jugu Srbije, dva i po kilometra od centra Vranja imate Pržarsku ulicu, to je ulica smrti. Svaka kuća ima nekog preminulog ili obolelog od karcinoma. I ja sam sa juga i imao sam nesreću, moje selo je bombardovano, moji rođaci su preminuli, moja majka je preminula od karcinuma", objasnio je Aleksić, objašnjavajući da je to za njega lična borba za pravdu.

1 / 1 Foto: Kurir Televizija

Kancelariji se, prema njegovim rečima, do sada obratilo oko 2.000 klijenata i svi su dostavili medicinsku dokumentaciju koju proverava tim veštaka. Neočekivana pomoć stigla je iz Italije, u advokatu Aneđelu Tartalji.

"Ja sam video da je Tartalja utvrdio uzročno posledičnu vezu. Zašto mi da ne pokrenemo tužbu? Preko 200 presuda je doneto u Italiji zbog NATO bombardovanja, koje je Tartalja dokazao. On je jedini advokat u Evropi i svetu koji ima pravosnažne presude i 20 godina se samo bavi ovom temom.. On je i srpski advokat, jer sam ga upisao u advokatsku komoru u Nišu", navodi Aleksić.

Anđelo Tartalja ima bogato iskustvo u zastupanju italijanskih vojnika koji su oboleli od karcinoma posle baravka u misijama na Balkanu, pre svega na Kosovu i Metohiji.

"Očita je veza koja postoji. Pomogao sam mnogim italijanskim vojnicima koji su bili u misiji posle rata na Balkanskom poluostrvu. Razboleli su se od raznih tumora. To su iste vrste patologije koje se mogu sresti ovde u Srbiji. Čak su i ozbiljna istraživanja izvrena u Italiji o tom posleratnom fenomenu koji je zadesio i Srbiju", navodi Tartalja.

Srđan Aleksić, Anđelo Fjore Tartalja
foto: Kurir Televizija

On navodi brojne argumente u korist tužbe protiv NATO alijanse koja je u napadu koristila osiromašeni uranijum.

"U mnogim delovima Srbije, prirodni ambijent je pre rata bio čist. A sada su mnoge od tih zona oštećene i zatvorane. I to mnogo više nego što su to industrijske zone bilo ge u svetu. Mnoge od tih četica teških metlaa koje su pronađene ovde u Srbiji pronađene su u telima italijanskih vojnika i nigde drugde u svetu i o tome treba voditi računa", decidan je italijanski advokat..

On je dodao da je u Srbiji je još teži slučaj, nego sa italijanskim vojnicima koji su postali žrtve osiromašenog uranijuma.

"Ovde se radi o ljudima koji su nastavili da žive u zemlji koja je bombardovana. Moguće je da neki od mojih klijenata svedoči, ali to nije ni potrebno jer sam dobio više od 200 procesa i tu je kompletna dokumentacija", navodi italijanski advokat Anđelo Tartalja.

Bonus video:

13:05

VESNA DALA OBE NOGE DA BI SPASILA ĆERKU: Sve što sanja su proteze od 4,5 miliona dinara i da opet prohoda kao malo dete!

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track