MNOGI LEKOVI SU DELOTVORNI U BORBI PROTIV KORONE: Iako postoje medikamenti koji olakšavaju posledicu zaraze, OVO JE JEDINI SPAS!
Foto: Zorana Jevtić

POMAŽU

MNOGI LEKOVI SU DELOTVORNI U BORBI PROTIV KORONE: Iako postoje medikamenti koji olakšavaju posledicu zaraze, OVO JE JEDINI SPAS!

Društvo -

Uprkos naporima stručnjaka da se pronađe lek protiv koronavirusa, vakcinacija je za sada jedini spas. Međutim, postoje lekovi koji su pokazali delotvornost u borbi protiv kovida i mogu da pospeše lečenje.

Neki od njih su postali veoma popularni, poput "bamlanivimaba", koji je koristio američki predsednik Donald Tramp kada se saznalo da je pozitivan. Javnost, ne samo stručna, željno iščekuje svaku novu informaciju iz Izraela, gde je u trećoj fazi ispitivanja EXO-CD24 iliti "magični metak", kako su ga već prekrstili, i on bi trebalo da da odlične rezultate kod najtežih pacijenata i da spreči fenomen citokinske oluje, odnosno preteranog imunog odgovora organizma koji rezultira teškim upalnim promenama i koji ima, po svemu do sada viđenom, ključnu ulogu u teškim formama kovida 19 i protiv čega su lekari trenutno bespomoćni.

Na listi su i "favipiravir", "tocilizumab" i "deksametazon", koji su dali veliki napredak u osnovi antikovid terapije i sprečavanju razvitka težeg oblika bolesti i smanjenja smrtnosti.

Zoran Todorović
foto: privatn arhiva

Prof. dr Zoran Todorović, klinički farmakolog, rekao je za Kurir da je vakcina najvažnija u borbi protiv korone i da nema alternativu. - Lekovi su namenjeni pacijentima koji ipak obole od kovida usled slabijeg imuniteta ili zato što nisu vakcinisani. Deluju dok se primenjuju i mogu da ublaže kliničku sliku ili da spreče komplikacije. Sva dosadašnja iskustva i saznanja uglavnom ne obuhvataju pacijente sa delta varijantom SARS-CoV-2 virusa. O uspešnosti terapije ove varijante bolesti iskustva se još prikupljaju - kaže dr Todorović i dodaje da se prvih desetak dana virus umnožava i tada se daju lekovi koji usporavaju ili blokiraju taj proces, na primer "favipiravir", "remdesivir" i plazma rekonvalescenata.

On navodi i da antivirusni lekovi nisu čarobni metak, već da ublažavaju kliničku sliku i skraćuju hospitalizaciju, ali i da mogu imati neželjenih efekata. - Od osmog do četrnaestog dana se daju drugi lekovi koji sprečavaju poremećaj funkcije imunosistema, npr. kortikosteroidi kod hospitalizovanih pacijenata sa teškom formom bolesti.

Dva Trampova leka

"Bamlanivimab"

Skup i pun antitela

Lek "bamlanivimab" je inovativni lek koji je pomogao u ekspresnom ozdravljenju američkog predsednika Donalda Trampa, kada je u narodu postao poznat kao "Trampov lek". On se daje putem intravenske infuzije i za lečenje je potrebna samo jedna doza. Međutim, ovaj lek je jako skup i jedna doza košta oko 2.000 evra. Srbija je u aprilu naručila oko 2.000 doza ovog leka. "Bamlanivimab" pripada grupi monoklonskih antitela i sadrži veću količinu antitela nego krvna plazma čoveka koji je preležao kovid sa težom kliničkom slikom.

"Remdesivir"

Ima manje nuspojava

Tramp je u lečenju protiv kovida koristio i lek "remdesivir", koji je prvobitno razvijen kao lek protiv ebole, a njegovu efikasnost je pokazala i međunarodna studija sa više od 1.000 učesnika krajem aprila apostrofirajući da je posebno efikasan kod teških slučajeva korone. "Remdesivir", inače veoma skup lek, skraćuje tok lečenja i ima manje nuspojava od drugih lekova koji su korišćeni u borbi protiv kovida. Lek je u Srbiji dostupan od oktobra prošle godine. Koristi se samo u bolničkim uslovima. Daje se samo u određenoj fazi bolesti i uz konzilijarnu odluku.

"Favipiravir"

Važno je na vreme početi s primenom

Novinar Milomir Marić u procesu lečenja protiv koronavirusa kao terapiju je dobio i lek "favipiravir", te se pohvalio kako lako prolazi kroz bolest zahvaljujući tome. "Favipiravir" je kineski lek koji sprečava razmnožavanje virusa u organizmu i zato je važno da ga pacijenti počnu uzimati najkasnije peti dan od početka simptoma. U Srbiji se ovaj lek u tabletama primenjivao isključivo u bolnicama do kraja marta ove godine, kada je 11. verzijom protokola za lečenje kovid pacijenata omogućeno da ga pacijentu prepiše i lekar u kovid ambulanti upravo da bi ga što pre uzimali. U protokolu piše da se uzima prvog dana 1.600 mg na 12 sati zatim još četiri dana 600 mg na 12 sati. Ne sme se davati trudnicama i dojiljama, a potreban je oprez i kod pacijenata s ozbiljnim oštećenjem jetre i bubrega.

EXO-CD24

"Magični metak" koji svi čekaju

EXO-CD24 je inovativni lek protiv citokinske oluje kod kovid pacijenata. Uspešno prošao prvu i drugu fazu kliničkih ispitivanja, tako da je bio efikasan i bezbedan u maloj grupi ispitanika. Treća faza ispitivanja će se završiti u Izraelu do kraja 2021. Za sada, efikasnost mu je oko 90 odsto, odnosno toliko pacijenata sa teškom formom kovida moglo je da bude otpušteno iz bolnice za pet dana pošto su primali EXO-CD24. Do sada je davan odraslim hospitalizovanim pacijentima starosti između 18 i 80 godina sa pozitivnim PCR testom i teškom formom bolesti koji još nisu na mehaničkoj ventilaciji.

"Deksametazon"

Samo za priključene na kiseonik

"Deksametazon" je lek koji deluje tako što prigušuje imunosistem tela. Ovaj lek može da se koristi samo za pacijente koji su u bolnici i priključeni su na kiseonik ili respirator, a to su pacijenti s teškom kliničkom slikom. Lek ne deluje na ljude s blažim simptomima, pošto prigušivanje imunosistema u tom stanju ne bi bilo od pomoći. U manjim dozama smanjuje smrtnost od korone za trećinu, a kod pacijenata na respiratoru za 20 odsto. Odnedavno se daje u Srbiji najtežim pacijentima.

"Tocilizumab"

Sprečava težu kliničku sliku

Ovaj lek povećava imunološki odgovor i odbrambenu snagu organizma u borbi s bolešću. Kod teških pacijenata dolazi do citokinske oluje, koja je preterana reakcija našeg imunosistema na bolest, a koji potom oštećuje sopstvene organe i rezultira teškim upalnim promenama. Kod tog bolesnog imunoodgovora stvara se protein interlukin-6, a "tocilizumab" blokira taj protein i sprečava citokinsku oluju, što doprinosi tome da ne dođe do nastanka teže kliničke slike kod pacijenta.

Kurir.rs/ Aleksandra Kocić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track