Najnovije vesti

IMA DA TE ISCEPAM, PI**KO MINIJATURNA: Jeziv snimak uznemirio Srbiju! Dečak psuje i preti drugoj deci (VIDEO)
Foto: Profimedia

kada internet vaspitava decu

IMA DA TE ISCEPAM, PI**KO MINIJATURNA: Jeziv snimak uznemirio Srbiju! Dečak psuje i preti drugoj deci (VIDEO)

Društvo
19:39h

Fudbal i žmurke današnji dečaci zamenili su igricama na internetu, a kakav je uticaj društvenih mreža, agresivnog sadržaja i virtuelnog sveta na mališane, pokazuje i video-snimak objavljen na Instagramu na kojem se čuje mali dečak kako, još uvek tananim i nezrelim glasom, izgovara najodvratnije psovke i poziva na nasilje!

Naime, ovaj dečak je napravio video snimak, u kojem, po svemu sudeći, proziva drugare sa kojim preko interneta igra igricu. On se istovremeno i hvali i preti im, koristeći pri tom najgori kočijaški rečnik kakav nema ni većina odraslih ljudi.

- Evo vam vaša mrtva ka*a. Najjači skvad. Najjači skvad! Rešili smo vas sve, pi*ke minijaturne. I ti Luka, ovom prilikom te javno izazivam na jedan na jedan, pi*ko minijaturna. Ajde ako smeš! I ti Daki isto, da te iscepam, pi*ko minijaturna! - izgovara on, dok, prema intonaciji glasića, deluje kao da jedva ima sedam ili osam godina.

Mnogi korisnici društvenih mreža bili su šokirani ovim video snimkom na instagramu i masovno su se pitali od koga je ovo dete uopšte, u tim godinama, moglo da nauči ovako da psuje. Neki su komentarisali i da bi, kada su oni bili mali, za mnogo manje psovke dobijali ozbiljne ćuške od svojih roditelja.

Psiholog Ana Janković kaže za Kurir da su dečaci oduvek bili skloni da svoju agresivnost verbalizuju kroz psovke i neprilagođene reči, ali da je taj mehanizam pojačan u dnašnje vreme, jer su deci, zahvaljujući internetu, dostupni različiti sadržaji. Takođe, njima su uzori postali mnogi jutjuberi i influenseri koji, na sličan način, kroz vulgaran rečnik komenatrišu igrice.

Ana Janković, psiholog
foto: Printscreen

- Psovki je uvek bilo u vršnjačkim grupama, posebno kod dečaka. To se moglo čuti i kod dece iz funkcionalnih porodica, samo što je sada taj rečnik proširen i sve se snima. Problematika današnjeg doba je ta što su mladima idoli jutjubjeri, od oko 30 godina koji koriste takve izraze, a mladi to usvajaju i smatraju da je normalno - kaže Jankovićeva.

Ona dodaje da se kod dečaka sa snimka, sudeći prema izboru reći, primećuje i pojačana doza agresije.

- Dečak poziva na fizički obračun, na neko nasilje, a to može značiti da kod deteta postoji bes. Bes se javlja usled neke frustracije, dok sama frustracija znači da dete negde nije dobilo nešto što mu treba. Njegove potrebe u samoj biti nisu zadovoljene i onda se to akumulira kroz neku agresiju. A u pozadini svega, opet, je, naravno porodica - zaključuje naša sagovornica.

Jednostavan recept

Razgovor i kontrola

Psiholog Ana Janković ističe da današnji roditelji imaju jako težak zadatak, s obzirom na to da današnja deca najviše svog vremena provode na internetu na kojem se može naći svakakav sadržaj.

roditelji, porodica
foto: Profimedia

- Recept deluje vrlo jednostavno. Roditelji moraju što više vremena provoditi sa svojom decom i razgovarati sa njima o sadržaju koji gledaju. Trebaju ga pitati šta prati, kakva mu je impresija o tome, šta ga to interesuje... Međutim, ponekad je potrebno i bukvalno kontrolisati, pa i cenzurisati sadržaj koji je neprimeren za njih - zaključuje ona.

(Kurir.rs/Ružica Kantar)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track