01:02

Princ Filip i princeza Danica u Hramu Svetog Save

ekskluzivni intervju za kurir

NAŠA MAJKA NAS JE VODILA U VRTIĆ, A NE MAĆEHA! Princ Filip Karađorđević ekskluzivno za Kurir o spletkama na srpskom dvoru

Društvo -

BEOGRAD - Ne, naša majka, princeza Marija de Glorija od Orleana i Braganse nas je vodila u vrtić, jer smo kao vrlo mali, posle razvoda roditelja, nekoliko godina živeli u Sevilji. Odlučeno je potom da se preselimo u London, gde smo bili sa ocem i maćehom. Ali smo za raspuste išli u Španiju i jedva čekali da vidimo majku...

Da, u Londonu su nas otac i maćeha vodili u školu, ali išli smo u internat, pa na fakultet i brzo postali nezavisni. Moja maćeha je druga žena mog oca i to je to. A mi smo vrlo vezani za majku. Selidba iz Španije u London nije nam bila laka i zato smo sva trojica vrlo bliski i uvek tu jedan za drugoga, ispričao je ekskluzivno za Kurir uspomene iz najranijeg detinjstva i mladosti princ Filip Karađorđević u svom prvom intervjuu kao princ naslednik dinastije Karađorđević posle bure oko abdikacije princa Petra Trećeg u njegovu korist.

On je tako reagovao na nedavne reči oca koji je izjavio da njegova supruga princeza Katarina nije nikakva zla maćeha nego da je njegove sinove vodila u vrtić kao male kad su prešli da s njima žive u Londonu.

Princ Filip je iskreno govorio o ocu Aleksandru, braći, ali i neslaganju s princezom Katarinom, očevom drugom suprugom.

Prestolonaslednik je ljutito izjavio i da je vas trojicu, njegove sinove, odgajila i vodila u vrtić njegova druga supruga Katarina. Zašto?

- Imali smo neke interne konflikte, koji su i generacijsko pitanje, ali želim da to ostane privatna stvar. Porodice nigde nisu idealne. Tačno je da otac nikad nije bez maćehe u blizini i da je njeno prisustvo obavezno u svakoj situaciji. Ali otac je glava porodice.

I kriv jer supruzi sve dopušta?

- Ne, nije kriv. Mi poštujemo njegov izbor i odluke.

Oca ne viđate, imate li ikakav kontakt s njim?

- On je u inostranstvu već neko vreme, voleo bih da ga viđam češće, pa i svaki dan, ali to nije nimalo lako, a pandemija je još samo odmogla. Ali održavamo redovan kontakt.

Koliko često?

- Svakih nekoliko nedelja.

Moj otac, prestolonaslednik Aleksandar je glava kuće Karađorđevića, poštujem njega i sve njegove odluke, a s maćehom ne govorim. To što sam postao princ naslednik podrazumeva nove dužnosti za mene i mog sina Stefana sutra, kao i odgovornost da osiguram snažnu budućnost dinastiji. Nemam političke ambicije, ali sam uvek na strani naroda i pojedinaca, za koje želim bolje društvo - rekao je princ Filip Karađorđević u ekskluzivnom intervjuu za Kurir i svom prvom kao princ naslednik dinastije Karađorđević posle bure oko abdikacije princa Petra Trećeg u korist mlađeg brata.

S princom Filipom i njegovom suprugom princezom Danicom (čiju ekskluzivnu ispovest ćemo objaviti u narednim danima) razgovor smo počeli simbolično susretom u Hramu Svetog Save, gde su zapalili sveće, i pored spomenika Karađorđu, jer princ naslednik zna gde su i njemu i svima nama koreni i to su temelji na kojima želi, kako kaže, da pomogne da Srbija bude zdrava i razvija se uz našu tradiciju.

01:02

Princ Filip i princeza Danica u Hramu Svetog Save

Prestolonaslednik Aleksandar nema ništa protiv odluke sina Petra da abdicira, ali ima protiv toga što ste ceremoniju izveli praktično njemu iz leđa, daleko od Srbije. Zašto ste tako uradili i ima li to veze s princezom Katarinom, koja je viđena kao seme razdora u vašoj porodici?

- Ceremonija je bila u Sevilji po Petrovoj želji, a on je obavestio oca, koji je u Londonu, što je bila i njegova dužnost. Sva trojica nas braće imamo vrlo dobre odnose sa ocem. S maćehom ne govorim, svako živi svoj život.

Kurir/Jelena S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track