EVO KOLIKO VAM SKAČU RATE ZA KREDITE! Poskupljuju i dinarski i evro zajmovi! Prognoze stručnjaka tek vam se NEĆE SVIDETI!
Foto: Shutterstock

Detaljna računica

EVO KOLIKO VAM SKAČU RATE ZA KREDITE! Poskupljuju i dinarski i evro zajmovi! Prognoze stručnjaka tek vam se NEĆE SVIDETI!

Društvo -

Izvršni odbor Narodne banke Srbije ponovo je juče povećao referentnu kamatnu stopu za 50 baznih poena, na nivo od 2,5 odsto, što je treće povećanje od aprila, i što će preko rasta belibora uticati na rast mesečnih rata za zajmove sa varijabilnom kamatom u domaćoj valuti, kakvi su najviše keš krediti.

dom, kredit
foto: Shutterstock

Istovremeno je, prvi put od 2015. godine, i šestomesečni euribor ušao u plus, sada je 0,034 odsto, dok je početkom godine iznosio minus 0,55, a pre dva meseca minus 0,36 odsto. Za ovu evropsku kamatu su vezani mnogi stambeni zajmovi u Srbiji, te će posledica biti povećanje mesečnih rata za ovu vrstu kredita.

Procena poskupljenja

Tačan iznos poskupljenja kredita u otplati zavisi od količine pozajmljenog novca, od ugovorene kamate, od perioda otplate i od toga koliko je vremena prošlo od kada je kredit odobren. Ovi parametri se razlikuju i drugačiji su za svaki kredit pojedinačno, ali računica za pojedine zajmove pokazuje da bi rate za stambene evrokredite mogle da porastu i za 20 evra, a za dinarske i do 200 dinara.

GORAN RADOSAVLJEVIĆ

Kamate na stambene kredite rastu i do 100 odsto

GORAN RADOSAVLJEVIĆ
GORAN RADOSAVLJEVIĆfoto: Printscreen/Kurir TV

Direktor Instituta FEFA prof. dr Goran Radosavljević u razgovoru za Biznis.rs potvrđuje da će povećanje referentne kamatne stope NBS dovesti do poskupljenja kredite za građane koji imaju pozajmice u dinarima i varijabilne kamatne stope, kao i na rast troškova budućih zaduživanja.

On do kraja sledeće godine očekuje i povećanje referentne stope u evrozoni između jedan i dva odsto i isto toliki rast euribora, što je opasno za građane sa stambenim kreditima u evrima:

- Za one koji su uzeli stambeni kredit 2020. ili 2021, kada je euribor bio oko 0,5 odsto, to će se znatno odraziti na rast kamata. Moja procena je da rast kamata do kraja 2023. može ići čak i do 100 odsto u zavisnosti od ročnosti, momenta zaduženja i samih uslova kredita. Već su sada građani koji su 2021. uzeli stambeni kredit na 30 godina osetili rast kamate i do 20 odsto.

Naime, procenu kako bi povećanje šestomesečnog euribora moglo da utiče na rate varijabilnih evrokredita dalo je udruženje bankarskih klijenata Efektiva, uzevši u obzir zajam sa maržom banke 3,5 odsto, te kamatom pri odobravanju kredita 2,95 odsto.

Primer kredita od 50.000 evra, 20 godina, kamata 3,5% + euribor

  • Rata početkom godine 276
  • Rata sada 290
  • Povećanje 14

* Ako euribor poraste na 1%

  • Rata 316
  • Povećanje 40

* Ako euribor poraste do 2%

  • Rata 344
  • Povećanje 68

* Svi iznosi u evrima

Primer stambenog kredita od 80.000 evra na 25 godina

  • Rata početkom godine 377
  • Rata sada 400
  • Povećanje 23

* Ako euribor poraste na 1%

  • Rata 445
  • Povećanje 68

* Ako euribor poraste do 2%

  • Rata 491
  • Povećanje 114

* Svi iznosi u evrima

- Na primeru stambenog kredita od 50.000 evra na 20 godina, rata je početkom godine bila 276 evra, a sada je 290, što je povećanje od 14 evra. Na primeru kredita od 80.000 evra na 25 godina, rata je početkom godine bila 377 evra, a sada je 400, što je povećanje od 23 evra - navode iz Efektive.

Primer dinarskog kredita od 300.000 dinara na 4 godine, kamata 7,25 % + belibor

  • Rata početkom godine 7.374,68
  • Rata sada 7.588,62
  • Razlika 213,94

* Iznosi su u dinarima

Treba napomenuti da se ova računica odnosi samo na kredite vezane za šestomesečni euribor, a ne i na one koji zavise od tromesečnog eurobora, čija je vrednost i dalje u minusu, trenutno je minus 0,3 odsto.

Kriva inflacija

Na drugoj strani, povećanje referentne kamatne stope NBS utiče na cenu dinarskih zajmova. Od aprila je ova kamata povećana za 1,5 odsto na sadašnjih 2,5 odsto. Na primeru prosečnog kredita od 300.000 dinara na 48 meseci, koji je odobren sa varijabilnom kamatom 7,25 odsto + belibor, rata je početkom godine iznosila 7.374 dinara, a kada bankari ukalkulišu povećanje referentne kamate u belibor, rata bi mogla sada da iznosi 7.588 dinara, što je povećanje od 214 dinara.

ZORAN GRUBIŠIĆ

Biće još povećanja

ZORAN GRUBIŠIĆ
ZORAN GRUBIŠIĆfoto: Beta

Profesor Beogradske bankarske akademije Zoran Grubišić ističe da je rast euribora signal da poskupljuje evro i da to znači da će biti skuplji svi bankarski proizvodi sa valutnom klauzulom.

- Kada su u pitanju rate, to zavisi od pojedinačnog slučaja i šta je klijent potpisao. Nekom se euribor obračunava na tromesečnom, nekom na šestomesečnom nivou u zavisnosti od uslova na koje je pristao u ugovoru sa bankom. To su četiri ili dva datuma u toku godine, i neće se ništa menjati dok ne dođe taj period koji stoji u ugovoru koji su klijenti potpisali. Za mnoge trenutno ovo neće značiti ništa, a i za one na koje bi se moglo odnositi, koji sada potpisuju ugovore, to bi mogla biti neka mala reakcija. Ovo je blagi rast, ali se može očekivati da se u toku ove godine poveća još pomalo, nekoliko puta. Ne očekujem situaciju iz perioda od pre desetak godina, kada je euribor bio i na nivou od pet odsto - ocenio je Grubišić za Juronjuz.

- U uslovima kontinuiranog jačanja inflatornih pritisaka na globalnom tržištu, Izvršni odbor je procenio da je potrebno dodatno pooštriti domaće monetarne uslove. To je neophodno kako bi se ograničili sekundarni efekti na inflaciona očekivanja i dalji rast inflacije na domaćem tržištu, čemu Narodna banka Srbije, pored ostalih mera, doprinosi i održavanjem relativne stabilnosti kursa dinara prema evru - naveli su iz NBS kao objašnjenje za podizanje referentne kamate.

OCENA NBS

nflacija pada u drugoj polovini godine

Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković,
Guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković, foto: Ekspres.net/Nemanja Jovanović

Inflacija u Srbiji, kao i u većini drugih zemalja, nastavila je da se kreće uzlaznom putanjom i u aprilu je iznosila 9,6 odsto međugodišnje, podsetili su iz NBS uz ocenu da će inflacija obrnuti putanju kretanja u drugoj polovini godine:

- U skladu sa srednjoročnom projekcijom iz maja, inflacija bi trebalo da u drugoj polovini ove godine ima opadajuću putanju, a njeno vraćanje u granice cilja očekujemo u drugoj polovini naredne godine.

Kurir.rs

Bonus video:

03:03

BEOGRAĐANINU BANKA ODBILA KREDIT JER SE KLADI Stručnjak obrazložio šta sve banka zna o vama, a da niste ni svesni OVO TREBA ZNATI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track