DAJTE DECI KONDOME U ŠKOLAMA! Milka Raičević glasna: HIV se u Srbiji prenosi tokom odnosa, A OVO SU NAJUGROŽENIJE KATEGORIJE
Foto: Shutterstock, Privatna Arhiva

sutra je Svetski dan borbe protiv side

DAJTE DECI KONDOME U ŠKOLAMA! Milka Raičević glasna: HIV se u Srbiji prenosi tokom odnosa, A OVO SU NAJUGROŽENIJE KATEGORIJE

Društvo -

Od početka ove godine u Srbiji su dijagnostikovane 152 osobe inficirane HIV, a gotovo svi oni su zaraženi seksualnim putem, dok su gro njih muškarci iz homoseksualnog odnosa. Svaki četvrti novodijagnostikovani slučaj su mlađi između 15 i 29 godina. I zato je važna upotreba kondoma, a neki stručnjaci predlažu da ih đaci u školi, još u osnovnoj, dobijaju besplatno.

- Od januara do novembra 2022. dijagnostikovane su i prijavljene 152 osobe inficirane HIV, što je za četvrtinu više nego u istom periodu prošle godine (120 osoba), ali je za 13% manje u poređenju sa istim periodom 2019. godine (175 osoba). I ove godine seksualni put prenosa je dominantan (98% svih slučajeva u 2022. s poznatim načinom transmisije), posebno nezaštićeni (bez kondoma) analni seksualni odnosi među muškarcima, kojih je osam puta više HIV pozitivnih u odnosu na žene (144:8) - saopštio je "Batut" povodom 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv side (AIDS).

sida, HIV
foto: AP/Ilustracija

Najveći broj dijagnostikovanih osoba inficiranih HIV je uzrasta od 20 do 49 godina (87% u 2021). Međutim, od 2002. registruje se veće učešće mladih uzrasta od 15 do 29 godina, a 27% ih je u 2021. godini - navodi "Batut" i dodaje da je Beograd najteže pogođen epidemijom, ali se u prestonici i najviše ljudi testira.

Milka Raičević, nutricionista, koja je radila i u preventivnim centrima u DZ Palilula, dok nije stekla uslove za penziju, ima i mnogo iskustva s tinejdžerima koji sve ranije ulaze u seksualne odnose i zato se zalaže za besplatne kondome još u osnovnoj školi.

- Najveće je blago kad imate centar gde dete može da traži i pita, a da ne mora da se pojavi, čime tako ostaje anonimno. Danas deca sve ranije stupaju u seksualne odnose, ali nemaju svest koliko je važno da ti odnosi budu zaštićeni. I ne samo što mogu da prenesu HIV već i brojne druge infekcije od kojih mogu da razviju i druge teške bolesti, pa i rak - navodi za Kurir Raičević:

- Tinejdžerke su se najviše interesovale kako da se zaštite da ne ostanu u drugom stanju. Pitale su i da li je zdravo da imaju odnos dok imaju menstrualni ciklus, je li sigurno da neće zatrudneti pri kraju ciklusa ili čim se završi. Nažalost, zaražavanje je bilo uvek poslednje pitanje.

Seks, Par, Profimedia, Kondomi, Prezervativ
foto: Profimedia

HIV SE PRENOSI:

1. Seksualni odnos bez zaštite, tj. kondoma (analni, vaginalni i oralni seks, pri čemu najveći rizik nosi nezaštićeni analni seksualni odnos)

2. Sa zaražene majke na dete (u toku trudnoće, porođaja i dojenja)

3. Razmenom igala i špriceva kod intravenske upotrebe narkotika

HIV SE RETKO MOŽE PRENETI:

1. Poljupcem u usta (samo u slučaju ako obe osobe imaju neke ranice u ustima, npr. usled vađenja zuba, krvarenja desni... pa u tom slučaju dođe do kontakta "krv na krv"

2. Pri tetoviranju, pirsingovanju... (ukoliko se obavlja nesterilizovanim aparatima i u nehigijenskim uslovima)

3. Prilikom razmene pribora za ličnu higijenu koje je prethodno koristila osoba koja živi sa HIV (brijač, četkica za zube...)

HIV SE NE PRENOSI:

1. Boravkom u istoj prostoriji: socijalnim kontaktom kao što je razgovor, druženje...

2. Dodirom, tj. kontaktom, kao što je rukovanje, zagrljaj

3. Kašljanjem ili kijanjem, preko znoja ili suza

4. Poljupcem u obraz

5. Korišćenjem istog kupatila ili toaleta koji je koristila osoba inficirana HIV

6. Korišćenjem iste čaše/šolje ili istog pribora za jelo koji je koristila osoba inficirana HIV

7. Korišćenjem iste posteljine ili peškira koje je koristila osoba inficirana HIV

8. Kontaktom sa predmetima na javnim mestima (telefonska govornica, rukohvati u javnom prevozu...)

9. Korišćenjem istog bazena ili saune koju je koristila osoba inficirana HIV

10. Preko životinja ili ubodom insekata (komarci, krpelji...)

11. Konzumiranjem hrane koju je pripremila HIV pozitivna osoba

* Izvor: Batut

Kondomi su interesovali tinejdžere, navodi Raičević, tek kad navuku neku infekciju ili kad devojčice ostanu trudne. Ali i zato što ne mogu da ih kupe.

- I zato kondomi treba da budu besplatni. Naša deca su vrlo neodgovorna. Neko će uzeti 10 kondoma, niko nijedan. Predlažem da država omogući da, recimo, profesor biologije, a taj predmet imaju od petog razreda, podeli po tri kondoma mesečno, a neka se snađu za ostalo. Nije poenta ko će koliko seksualnih odnosa da ima, nego je poenta da postoji svest o kondomu. Prva tri-četiri meseca će se igrati, a posle će se uozbiljiti i uzimati kad im treba - ističe Raičević i dodaje da i roditelji treba da pričaju s decom i pomognu im za kondome jer kaže da joj je sin, dok je bio mlad, govorio da mu kupi kondome.

kondomi, prezervativi
foto: EPA/ AZHAR RAHIM

Tesno sarađuje s mnogim asocijacija za borbu protiv side, te da je često s Jazasom nosila kondome u srednju školu.

- Neko od đaka pogleda u zemlju, a neko se nasmeje: "Dobro je, dobio sam". Neko odmah da drugu ili drugarici. Deca znaju ko ima partnera, ko je imao odnose, jer je najbitnija stvar da se pohvale i podele iskustvo. Ali tužno je što se ovoga setimo samo 1. decembra - zaključuje Raičević.

HIV U SRBIJI OD POČETKA GODINE

- 152 dijagnostikovane osobe inficirane HIV

- 62 iz Beograda (41%)

- 56 iz Vojvodine (37%)

- 34 iz centralne Srbije (22%)

- najmlađa osoba sa HIV ima 22 godine, a najstarija 70 godina

- 115 osoba HIV prenesen seksualnim odnosom bez kondoma

- svaka peta dijagnostikovana HIV pozitivna osoba je svoj HIV+ status saznala u stadijumu klinički manifestnog AIDS (33 osobe, tj. 22%)

- skoro polovina dijagnostikovanih sa HIV bila bez ikakvih simptoma

- 33 prijavljene obolele osobe od side, od čega 31 muškarci

- 6 umrlih od side, svi muškarci uzrasta od 25 do 68 godina

* Izvor: Batut (od januara do 27. novembra 2022.)

HIV U SRBIJI

4.524 registrovane osobe inficirane HIV

2.152 obolelo od side

1.192 umrlo od side

144 osobe inficirane HIV umrle od bolesti ili stanja koja nisu povezana sa HIV

3.045 osoba kojima je dijagnostikovan HIV živelo krajem 2021.

550 osoba, prema procenama, nije znalo da je inficirano HIV u 2021.

* od početka epidemije 1985. pa zaključno sa 27. novembrom 2022.

* Izvor: Batut

RIZIK OD INFICIRANJA HIV:

35 puta veći među osobama koje injektiraju droge

30 puta veći za žene koje se bave seksualnim radom

28 puta veći među muškarcima koji imaju seks sa muškarcima

14 puta veći za transrodne osobe u odnosu na opštu populaciju

* Izvor: Batut

TERAPIJA

- Radi eliminacije HIV kao javnozdravstvenog problema potrebno je da u svakoj zemlji do 2025. 95% svih inficiranih bude dijagnostikovano, da 95% dijagnostikovanih bude na lečenju antiretrovirusnim lekovima (ART) i da 95% osoba na lečenju ima nemerljivu količinu virusa u krvi. U 2021. ovi pokazatelji su bili 85% - 88% - 92% na globalnom nivou - saopštava "Batut".

Kurir.rs/J. S. Spasić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track