OD VOĆKICE DO ČAŠICE! Zlatni put ŠLJIVOVICE zaštitio UNESCO! U kulturno nasleđe SRBIJE upisana i ZDRAVICA i još 57 elemenata!
Foto: kurir tv

ONA je TA šljivovica!

OD VOĆKICE DO ČAŠICE! Zlatni put ŠLJIVOVICE zaštitio UNESCO! U kulturno nasleđe SRBIJE upisana i ZDRAVICA i još 57 elemenata!

Društvo -

Inspirativna tema za ulazak u vikend, a posebno za one koji su ljubitelji rakije je Šljivovica i njen zvanični upis na listu UNESCO srpske baštine, nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Šljivovica
foto: kurir tv

Gošća studija Kurir TV, u emisiji Puls Srbije, Nataša Mladenović Ribić, iz Centra za nematerijalno kulturno nasleđe Srbije, objasnila je gledaocima i voditeljima šta je to potrebno da jedna rakija bude upisana na UNESCO listu, tradicijom koja je živo nasleđe vekovima unazad sa naših prostora.

Nataša Mladenović Ribić
foto: kurir tv

- Doneta je odluka na zasedanju UNESCO da društvena praksa i znanja vezana za rakiju i proizvodnju, bude uvrštena u listu etnografskog kulturnog nematerijalnog kulturnog nasleđa. Mi upisom zaštićujemo naš proizvod i radimo na daljem očuvanju ovog elementa. Sve ono što objedinjuje rakija, ceo put od naše tradicije, običaja, znanja i veštine, do same proizvodnje spadaju u to nasleđe - ispričala je Mladenović Ribić.

Put od voćke do čašice, i kako je Šljivovica "završila" na toj listi zanimalo je voditelje.

- Prvi uslov za upis je da se nađe u nacionalnom registru za nematerijlano kulturno nasleđe, koji trenutno broji 57 elemenata - pojasnila je Mladenović Ribić.

Ona je ispričala da mnoge stvari i navike koje mi praktikujemo su nosioci nasleđa, a da mi toga nismo ni svesni.

- Najvažnije i najupečatljivije stvari kojima privlačimo svetsku pažnju, su žive tradicije. Prva je upisana slava, zatim je tradicionalna igra Kolo, gusle i pevanje uz gusle, Zlatarsko lončarstvo, izgovaranje zdravica i taj deo je uvršten i u ovaj segment o Šljivovici. - nabrojala je samo neke Mladenović Ribić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track