PRIMILO JE VIŠE OD 23 HILJADE DEVOJČICA I DEČAKA: Veliki broj mladih je zaražren ovim virusom, a OVA VAKCINA SPASAVA OD RAKA!
Foto: Shuttertsock, Ilustracija

važno

PRIMILO JE VIŠE OD 23 HILJADE DEVOJČICA I DEČAKA: Veliki broj mladih je zaražren ovim virusom, a OVA VAKCINA SPASAVA OD RAKA!

Društvo -

Vakcinu protiv humanog papiloma virusa (HPV), čiji efekat zaštite prema podacima Svetske zdravstvene organizaicje ide i do 95 odsto, u Srbiji je za godinu dana primilo više od 23.500 devojčica i dečaka.

Ova vakcina u našoj zemlji dobija se o trošku zdravstvenog osiguranja i namenjena je deci uzrasta od 9 do 19 godina. Međutim, i pored toga što imamo efikasno oružje u rukama, 1.500 žena godišnje oboli, a više od 700 premine od raka grlića materice, po čemu Srbija zauzima treća mesto u Evropi. Ispred nas su samo Crna Gora i Rumunija. Ginekolozi uočavaju i da je u našoj zemlji veliki broj mladih zaraženo HPV, što je posledica nezaštićenog seksualnog odnosa.

HPV vakcina, HPV
foto: Shutterstock, Ilustracija

Međutim, najalarmantnije je što je sada pik pojavljivanja prvih simptoma raka grlića materice kod žena oko 32. do 35. godine života, u odnosu na period od pre nekoliko decenija kada je ovaj tip karcinoma bila “bolest starijih žena”. To je i bio razlog zašto je Udruženje za borbu protiv raka grlića materice i raka jajnika „Progovori“ i Udruženje žena „Naša Aska“, zajedno sa predstavnicima struke i države, poznatim ličnostima, osnovalo nacionalnu alijansu „VeličanstveNE“ kako bi upoznali javnost o opasnostima od HPV, benefitima vakcinacije i osnažili proces imunizacije dece školskog uzrasta od karcinoma grlića materice – bolesti koja se može i mora prevenirati.

- Jedna od najboljih vesti u prethodnom periodu bila je da je država o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje omogućila vakcinaciju devojčica i dečaka protiv HPV. Ovu mogućnost treba iskoristiti i zato pozivam roditelje da vakcinišu decu, jer se na ovaj način sprečava pojava karcinoma raka grlića materice, kao i raka penisa, vagine, anusa, ždrela i dr., dok organizam nakon vakcinacije stvara antitela na humani papilloma virus. Iskustva zemalja, kao što je Australija i skandinavske zemlje, pokazuju da je više od 95 odsto iskorenjen rak grlića materice. Ako za ovako tešku bolest postoji vakcina, treba iskoristi tu mogućnost i sprečiti svaki mogući rizik da do nje ne dođe. Međutim, ono što u ovom trenutku zabrinjava jeste slaba informisanost ljudi. Zato smo mi, kao Udruženje, započeli sa projektom osnaživanja, okupljanja šire alijanse za borbu protiv HPV. Cilj udruženja "Progovori" je da širi svest o značaju imunizacije i bolje informise javnost, kako bi obuhvat vakcinacije bio veći, a samim tim se i sprečila bolest – istakla je u saopštenju Gorica Đokić, potpredsednica Udruženja za borbu protiv raka grlića materice i jajnika “Progovori”.

Sanja Radojević Škodrić
Sanja Radojević Škodrićfoto: Promo

Prema dostupnim podacima, zaključno sa 9.6.2023. godine dato je ukupno 42.511 doza devetovalentne HPV vakcine u Srbiji. Ukupan broj dece uzrasta 9 do 19 godina kod kojih je započeta imunizacija, odnosno 23.657 dece, primilo je prvu dozu vakcine. Pri tome je u uzrasnoj grupi 9 do 14 godina prvu dozu primilo 12.650 dece ( 9.610 ženskog i 3.040 muškog pola), a od navedenog broja drugu dozu primila su 5.462 deteta koja su potpuno vakicinisana, u skladu sa uzrastom. Broj dece uzrasta 15 do 19 godina koji je primio prvu dozu iznosi 11.007 (8.702 ženskog i 2305 muškog pola). Od ovog broja, drugu dozu je primilo je 8.857 dece, a trećom dozom potpuno je vakcinisano 4.535 dece u ovoj uzrasnoj grupi.

Digitalni karton imunizacije

- Ministarstvo zdravlja Republike Srbije je prepoznalo potrebu za uspostavljanjem centralne evidencije imunizacije HPV vakcinama, i u skladu sa tim formiralo radnu grupu u koju su uključeni svi subjekti koji su nadležni za sprovođenje ovog registra od nacionalnog značaja. Na osnovu definisanih koraka Institut za javno zdravlje Srbije „ Dr Milan Jovanović Batut“ će doneti stručnometodološko uputstvo za uspostavljanje i sprovođenje vođenja digitalnog kartona imunizacije, gde će proizvođači softvera omogućiti zaposlenima u zdravstvenom sistemu jedinstveno vođenje evidencija o vakcinaciji pacijenata. Navedeni digitalni karton imunizacije, između ostalog, omogućiće praćenje HPV imunizacije u Srbiji, na osnovu kojih će Institut za javno zdravlje Srbije „ Dr Milan Jovanović Batut“ blagovremeno objavljivati statističke podatke o sprovođenju iste – najavio je Đuro Radović, pomoćnik ministra zdravlja.

imunizacija, vakcinacija, vakcina
foto: Shutterstock

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prof. dr Sanja Radojević Škodrić podseća da je o trošku RFZO obezbeđena devetovalentna HPV vakcina koja se preporučuje dečacima i devojčicama od 9 do 19 godina kao najbolji vid prevencije raka grlića materice i genitalne regije uopšte. - Do sada je vakcinu primilo 23.500 dece, od kojih su većina devojčice, njih oko 18.500, dok je dečaka oko 5.000. Najveći obim vakcinacije je u velikim gradovima Beogradu, Novom Sadu, Nišu, dok je, na primer, u Novom Pazaru vakcinisano manje od 50 dece. Da bi što više dece i mladih bilo zaštićeno na ovaj način, potrebno je da roditelji budu informisani i upoznati s tim da je reč o veoma efikasnoj i bezbednoj vakcini, jer samo tako možemo ostvariti cilj Svetske zdravstvene organizacije 90–70–90, što znači da 90 odsto devojčica primi vakcinu, da 70 odsto žena ide na redovne skrining preglede, i da 90 odsto dobije blagovremenu dijagnostiku i lečenje - naglašava prof. dr Radojević Škodrić.

Međutim, kada se govori o epidemiološkoj situaciji karcinoma grlića materice u Srbiji, dr Mirjana Štrbac, epidemiolog u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, kaže da je ona izuzetno zabrinjavajuća.

- Prema svim procenama SZO mi smo na trećem mestu u Evropi kada su u pitanju uzrasno standardizovane stope učestalosti i mortaliteta raka grlića materice. To su pokazatelji koji govore da se ne možemo osloniti samo na redovne ginekološke preglede kako bi se karcinom otkrio u ranoj fazi, i kako posledice ne bi bile fatalne. Konačno je vakcina nabavljen 2022. godine i Srbija je ušla u grupu zemalja koja ima vakcinu i koja je besplatna za devojčice i dečake. Međutim, sa epidemiološke strane, nije dovoljan broj vakcinisane dece, iako je veliki uspeh postignut, jer je preko 20 hiljada dece u Srbiji vakcinisano. Ipak, to su zaista mali brojevi kada pričamo o obuhvatu, odnosno o broju vakcinisanih spram toga koliko dece imamo u Srbiji koju želimo da zaštitimo. Najbolji uspeh vakcinacije se postiže kada se u kratkom vremenu što veći broj dece vakciniše, kako bi se sprečila transmisija humanih papiloma virusa. Zato je potrebno da što više pričamo o tome, podižemo svest, probudimo roditelje sve dece da znaju da je ovo jedina specifična mera zaštite od humanih papiloma virusa – naglašava dr Štrbac

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track