OVA NAMIRNICA JE ZDRAVA, ALI OPREZNO SA NJOM AKO HOĆETE DA SMRŠATE! Nutricionistkinja otkriva kakva ishrana može da produži život
Hrana je lek. Ovu krilaticu često možemo da čujemo, isto kao što znamo da hrana može da bude i veliki neprijatelj. Ne čudi ni kada nas opominju stručnjaci sa - "Ono si što jedeš".
Međutim, u moru različitih struja koje propagiraju raznorazne režime ishrane teško je odlučiti se za najbolji. I dok jedni nešto isključuju, drugi to isto promovišu.
Kako da znamo šta je prava mera za zdrav život i koje namirnice su univerzalne za sve nas, proveravaćemo u današnjoj emisiji, a proveravala je i grupa norveških istraživača koji su u svojoj studiji izdvojili one namirnice koje mogu da produže životni vek. Svoje mišljenje o ishrani iznela je u emisiji Puls Srbije nutricionistkinja Nataša Đukić.
- Na žalost ne postoje namirnice niti ishrana za koju danas sa sigurnošću možemo reći da će produžiti naš životni vek. Na našu dugovečnost utiče naš stil života, pa i to kako se hranimo, ali ishrana ne može izvesno da utiče, jer se javljaju novo, nedovoljno istražena oboljenja, a veliku ulogu igra genetika. Ishrana može dovesti do smanjenja rizika od nekih oboljenja, ali da će izvesno produžiti životni vek ne bi se moglo pouzdano tvrditi - rekla Đukić.
Istakla je da se daje prednost namirnicama biljnog porekla:
- Daje se prednost namirnicama biljnog porekla. Recimo soja obezbeđuje sve proteine i aminokiseline koje donosi meso. Ali to nije nešto što iskjučivo treba konzumirati.
Za orašaste plodove kaže da su korisni jer sadrža zdrave masti, ali i da njihov unos treba ograničiti, jer imaju visoku kalorijsku vrednost:
- Orašasti plodovi imaju dosta zadravih masti koje treba da unosimo u svoj organizam ali i sa njima treba biti oprezan jer imaju visoku kalorijsku vrednost, pa posebno osobe koje žele da smršaju treba da povedu računa o unosu orašastih plodova. To je o nekih 30 grama, ali to zavisi od vrste orašastog ploda. Nije isto šaka kikirijija ili indijskog oraha koji je neuporedivo kaloričniji.
Od mese se preporučuje belo nemasno meso:
- Što se tiče mesa unos treba da bude na belim nemasnim mesima. Crvena mesa izazivaju rizik od kancerogenih oboljenja, a mesne prerađevine bi trebalo potpuno izbaciiti iz ishrane. Možemo eventualno uzmiati one koji su domaće proizvodenje bez aditiva i znamo kako se proizvode.
Riba je jako zdrava, ali u njoj se takođe krije opasnost:
- Riba treba da bude na trpezi 3 do 4 puta nedeljno. To treba da budu neke bele nemasne ribe. Neke ribe, poput skuše na primer mogu sadržati živu, i zato se trudnicama i doijljama ograničava unos ribe zbog te mogućost - rekla je Đukić i dodala:
- Mahunarke su odličan izvor biljnih proteina i treba ih koristiti u ishrani recimo dva puta nedeljno.
Kurir.rs
"VERUJEM DA ĆE ONO ŠTO ĆU REĆI, BITI OD VELIKE VAŽNOSTI ZA GRAĐANE SRBIJE" Predsednik Vučić obraća se naciji večeras u 18 časova