"DEFINITIVNO DOKAZANO DA TELEFONI DELUJU NA DECU KAO DROGA!" Psiholog upozorava: Te nove boje dovode do lučenja određenih hormona
Foto: Kurir TV, Shutterstock, Ilustracija

KURIR TV

"DEFINITIVNO DOKAZANO DA TELEFONI DELUJU NA DECU KAO DROGA!" Psiholog upozorava: Te nove boje dovode do lučenja određenih hormona

Društvo -

Svakog dana, veliki broj dece biva ostavljen da satima, kao hipnotisan sedi ispred ekrana, nepomično posmatrajući akcije svojih animiranih junaka ili igrajući neku od igrica na tabletu.

Roditelji često biraju tu opciju, kako bi obavili mnogobrojne obaveze. Međutim, vreme provedeno ispred ekrana može da ostavi negativne posledice na razvoj deteta. Majka trogodišnjeg dečaka Slađana Krstić kaže da je posledice upotrebe telefona uvidela kod svog deteta:

centralni
foto: Kurir Televizija

- Moj sin je progovorio malo kasnije nego što treba, u razgovoru sa stručnjacima i ostalim roditeljima, tome je doprinelo gledanje različitog dečijeg sadržaja na telefonu. On je izgubio osećaj za stvarnost u nekom trenutku i interakciju sa mnom i to mi je bio alarm da svedemo kroištenje telefona na minimum.

Beba je srećna zbog šarenih sličica i glasno negoduje ako joj se odmah u ruke ne da mobilni telefon. To je praktična, ali veoma loša ideja, jer u ranom detinjstvu, fizički, emocionalni i kognitivni razvoj od velike je važnosti ističu stručnjaci. Telefoni nisu dadilje!

centralni
foto: Kurir Televizija

- Teoretski može uticati na razvoj govora bavljenje telefonom jer to je manjak reakcije i komunikacije između dete i roditelja i vršnjaka. Ograničeno je korišćene rečnika i bogatstvo. Donekle je prisutna pre svega pasivna konzumacija sadržaja i ometanje pažnje - rekao je Georgios Konstantinidis, pedijatar.

psiholog
foto: Kurir televizija

- Definitivno je dokazano da telefoni na decu deluju poput droge, jer oni u realnom životu ne mogu da prime toliko informacija koliko mogu putem telefona. To su nove boje, to je nešto što dovodi do lučenja određenih hormona i zato oni imaju potrebu za sve češćim korišćenjem telefona - kaže Dragica Danilović, psiholog.

03:16

DEFINITIVNO DOKAZANO DA TELEFONI DELUJU NA DECU KAO DROGA! Psiholog upozorava: Te nove boje dovode do lučenja određenih hormona

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

04:17

OVAKO VAS VARAJU U INTERNET PRODAJI Naručite masku za telefon, a platite nekome iz Katara mobilni od 900 evra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track