DOK SU STIZALE ČESTITKE ZA BOŽIĆ, IZMICALO NAM JE TLO POD NOGAMA! Mama dečaka-leptira: Uz najjeziviju dijagnozu na svetu je i OVA
Foto: Nenad Kostić

i kamen bi zaplakao

DOK SU STIZALE ČESTITKE ZA BOŽIĆ, IZMICALO NAM JE TLO POD NOGAMA! Mama dečaka-leptira: Uz najjeziviju dijagnozu na svetu je i OVA

Društvo -

Zlo nikad ne ide samo, kaže narod. Nažalost porodica Putica to najbolje zna. Ne samo da je maleni Viktor dečak leptir, sa strašnom dijagnozom bulozna epidermoliza, nego je tu još jedna, takođe strašna dijagnoza - autizam.

Poridica Putica je u Americi, gde Viktor treba da primi terapiju za koju je cela Srbija i šire slupljala novac. I upravo tamo su otišli 3. januara, kada su i saznali da čitava poricida ima koronu. I to nije najstrašnije i nije sve. Na Božić stiže još jedna strašna dijagnoza - autizam. O tome je Viktorova majka Milena pisala na društvenim mrežama, a objavu prenosimo u celosti:

Viktor sa mamom Milenom
Viktor sa mamom Milenomfoto: Nenad Kostić

Neka obećanja su nezamislivo teška za ispuniti, jedno je dato, da ćemo nastaviti da pišemo o Viktorovom stanju, terapiji i svemu sa čime se suočavamo...

Naravno ni jedan put nije posut samo ružama, tako nije ni ovaj naš. Po dolasku u Ameriku saznali smo da imamo koronu, cela porodica. Sve bi to bilo i dovoljno teško samo po sebi da se Viktoru svaka i najmanja prehlada ne odrazi odmah na kožu i njenu krhkost do mere neshvatljivih srazmera. Prva terapija je data drugi dan po dolasku u Ameriku i saznanje da je sve to proces koji traje mesecima i mesecima je jasan samo posle svega, nekako tvoje srce želi, treba mu da čuje za neki instant efekat, čarobni štapić. Praštaj srce, nema ga.

Pregled u Americi
Pregled u Americifoto: Privatna arhiva

Na Božićno jutro, doktor koji prati Viktorovo lečenje želi da porazgovara sa nama o Viktoru... Spremljen poveći spisak pitanja i medju njima jedno krajnje "sporedno" pitanje da li mu se čini da Viktor može imati autizam pored EB-a. Odgovor je: da, Viktor ima i autizam pored EB-a , u kojoj meri ne može nam reći ali nakon 50 godina iskustva, sa sigurnošću može da potvrdi da ima I autizam. Pokušavala sam da nastavim sa pitanjima u želji da se što pre svako završi, da doktor napusti stan a ja da napustim svoj život. Veliki tata Putica koji nikada nije pustio suzu, takodje je želeo samo da ćuti i da njegove suze ne primeti baš niko.

Viktor Putica
foto: Privatna arhiva

Dok su stizale čestitke za Božić nama je izmicalo tlo pod nogama. Dok se borimo sa najjezivijom dijagnozom na svetu pristiže druga... Takođe u konsultacijama sa doktorima imamo potvrdu da je najteži oblik Eb-a i da će trebati duži period da bi se videlo stabilnije stanje kože. Nedeljna terapija je 26.000$ , a koliko nedelja, meseci, godina nam je potrebno vreme će pokazati ili novac na računu... Koliko dana će biti potrebno da se mi sastavimo emocionalno? Sastavljeni smo. Vreme je luksuz! To je i dalje naš Viktor i ništa ne može promeniti našu veru i nadu da njega i nas čeka ipak neki bolji život.

Bonus video:

03:46

SEĆATE SE MALE GALE? Dete leptir ima ozbiljne posledice zbog torture drugarica u školi (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track