OVAJ TAJNI MEHANIZAM POLICIJE PROVERENO DAJE REZULTATE! Stručnjak za bezbednost otkrio šta je INTELIGENCIJA SMEĆA: Baš kao u filmu
Foto: Kurir televizija

KURIR TELEVIZIJA

OVAJ TAJNI MEHANIZAM POLICIJE PROVERENO DAJE REZULTATE! Stručnjak za bezbednost otkrio šta je INTELIGENCIJA SMEĆA: Baš kao u filmu

Društvo -

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave kriminalističke policije, u međunarodnoj akciji uhapsili su više osoba osumnjičenih za umešanost u ubistva Stevana Stamatovića i Igora Dedovića u Atini, kao i ubistva Alana Kožara i Damira Hadžića na Krfu. Tužilaštvo je ranije navelo da je u Srbiji uhapšeno šest osoba zbog umešanosti u ubistva pripadnika škaljarskog klana u Grčkoj, dok je u Španiji i Grčkoj uhapšena po jedna osoba, što je ukupno osam.

Gost emisije Puls Srbije ovim povom je bio profesor doktor Ratomir Antonović, stručnjak za bezbednost.

Ratomir Antonović
foto: Kurir televizija

Antonović je najpre povodom tragičnog ishoda potrage za nestalom Saškom Janković koja je pronađena mrtva prokomentarisao:

- U slučaju nestalih osoba, mora se na vreme prijaviti nestanak lica za koje sumnjamo da je nestalo kao i da se utvrde objektivne okolnosti zašto je to lice nestao i da su u skladu sa tim krene u potragu za tim licem.

Pohvalio je pripadnike MUP-a zbog uspešne akcije hapšenja Kavčana:

- Svakako je to spektakularna akcija i sve pohvale za pripadnike MUP-a. Još jednom su potvrdili da funkcioniču visoko profesionalno. Kriminalne organizacije su besprekorno organizovane i nije lako vršiti hapšenja. Čim čujemo da su pripadnici neke kriminalne grupe uhapšeni to nam govori da je policija vrhunski odradila svoj posao.

Ratomir Antonović
foto: Kurir televizija

- Treba spomenuti da ovde nije učestvovala samo naša policija već da je to bila koordinisana akcija sa policijama iz inostranstva i regiona. Bez te saradnje mi ne možemo da uđemo u klinč sa organizovanim kriminalom. Kriminalne grupe su multunacionalne i heterogene. Da bi policija na adekvatan način reagovala mora uspostaviti internacionalnu saradnju.

Kao zemlje koje su idealno utočište za kriminalce naveo je zemlje Latinske Amerike:

- Skrivene zone su uglavnom zemlje iz Latinske Amerike koje su uvek bile Meka i Medina za kriminal. Najviše iz razloga velike korumpiranosti. Vi tamo ako imate novac možete mnogo toga i tim zemljama se ne isplati da isporučuju takve indivue.

Ratomir Antonović
foto: Kurir televizija

Istakao je da je veoma važno da poverljive informacije ne procure u istražnim postupcima, kao i da je rad na terenu važan kako bi se one prikupile. Za tu svrhu je, kako kaže, poželjno da policajci pribegnu svojevrsnoj maskaradi:

- Ponašanje terenskih operativaca često ume da bude veoma prepoznatljivo. Zbog toga je ponekad poželjno da se oni maskiraju u radnike gradske čistoće, lekare, u ostalo medicinsko osoblje ili obezbeđenje. Potrebno je da posmatranom licu dajete širok spektar mogućnosti kako bi vas ono možda uputilo na svoje saradnike i kolege sa kojima ima neke tajne poslove. Vreme je tu bitan momenat.

02:34

OVAJ TAJNI MEHANIZAM POLICIJE PROVERENO DAJE REZULTATE! Stručnjak za bezbednost otkrio šta je INTELIGENCIJA SMEĆA: Baš kao u filmu

- Vi ako duže opservirate neko lice više ćete da saznate. Jedna od zanimljivih metoda jeste takozvana inteligencija smeća. Vi imate operativca koji prati određeno lice i kada to lice izbacuje smeće vi možete iz tog smeća da saznate mnogo toga o tom licu. Kakve su mu životne navike, kako se ponaša i gde možete da ga eventualno uhvatite u nekoj slabosti. To gledamo na filmovima česti, ali to se zaista radi i ima efekta.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

02:42

KRAJ ŠKALJARSKOG KLANA? Radulović: Ubistvom Vukotića oni su obezglavljeni! Kriminal jenjava ili dobija NOVO RUHO?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track