"DRŽAVI JE OVO NAJJEFTINIJA OPCIJA, KOLIKO NAS RODITELJA SE OPROSTILO OD ŽIVOTA" Potresna poruka majke deteta sa teškom bolesti
Foto: Kurir televizija

kurir televizija

"DRŽAVI JE OVO NAJJEFTINIJA OPCIJA, KOLIKO NAS RODITELJA SE OPROSTILO OD ŽIVOTA" Potresna poruka majke deteta sa teškom bolesti

Društvo -

Život sa detetom sa invaliditetom nije nimalo lak, a naročito kada se radi o potpunoj sprečenosti deteta da se kreće i obavlja osnovne životne funkcije.

Roditelji te dece često žive na način na koji ne možemo ni da zamislimo, van očiju javnosti.

Jedna majka rešila je da izađe iz anonimnosti i njeni video snimci o životu sa detetom sa posebnim potrebama vrlo brzo su počeli da se dele na društvenim mrežama. Ovo je priča o Jeleni i Luki Žiliću.

02:00

DRŽAVI JE OVO NAJJEFTINIJA OPCIJA, KOLIKO NAS SE OPROSTILO OD ŽIVOTA Potresna poruka majke deteta sa teškom bolesti

- Nije nimalo lako s obzirom na to da on ne može samostalno da obavlja stvari, u svemu mu pomažem. On je toliko nemoćan i oštećen da ne može sam ni da guta, ni da pije, i tu moram da mu pokažem. Kada je bio mali, sve je bilo lakše, naravno i dosta smo vežbali da bi očuvali obim pokreta i da bi život u ovim i budućim godinama bude lakši. Sada je teže, prvenstveno jer sam ja starija, imam 44, a on 20 godina. Veliki je, težak, celu noć ne spava, kod nas se svetlo u kući ne gasi.

Jelena je Luki potrebna 24 časova dnevno, majka je zbog toga bez mogućnosti da se zaposli, te i ostvari penziju. Zajedno sa drugim roditeljima teško obolele dece, nada se usvajanju zakona roditelj-negovatelj

- Država bi ozakonila nas roditelje, te bi dobili status roditelj-negovatelj, a za taj rad bismo dobijale platu, staž i osiguranje. Mi imamo saznanje da je ta plata u visini minimalca. Ja dete negujem 24 sata, samo pitam, bez ironije, da li moj rad sa detetom 24 sata vredi 47.000 dinara? Ako bih i našla ženu, da li bi ona brinula za taj novac, a ako da, za koliko sati? Za taj novac bi verovatno 2-3 sata radila.

Potom je rekla da država nema preteranog obzira prema majkama koje su morale sve da napuste da bi se starale o detetu:

- Dvadeset godina brige o ovakvom detetu je po meni 20 godina manje izdvajanja za državu. Dakle, ovim se država rasterećuje, tako što smo mi roditelju preuzeli kompletnu brigu o svojoj deci. Mi smo njima roditelji, negovatelji, fizioterapeuti, domaćice i sve. Država je na neki način rasterećena, ovo je za državu, da tako kažem, najjeftinija moguća opcija. Koliko bi koštalo da je ovakvo dete u instituciji? Koliko nas roditelja se oprostilo od svog privatnog života baš zbog nemogućnosti jer brinemo o deci. Samim tim smo mi rasteretili državu, ovo mi je najjeftinija opcija.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir.rs

Bonus video:

02:43

DOBROTA LEČI! SUBOTIČANI ISPISALI ISTORIJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track