ISTRAGA: Dobavljači se ugradili 350.000 evra na Fondaciji male Tijane?
Foto: Dado Đilas

PROVERA Da li je zloupotrebljen novac za operaciju

ISTRAGA: Dobavljači se ugradili 350.000 evra na Fondaciji male Tijane?

Društvo -
Osnovano se sumnja da su pojedine kompanije uzimale i do 90.000 evra prilikom nabavke aparata koje su Ognjanovići namenili Institutu za majku i dete „dr Čupić“

BEOGRAD - Direktor Instituta za majku i dete „Dr Vukan Čupić“ Radovan Bogdanović oglušio se o naređenje ministra zdravlja da obelodani detalje ugovora koji su s njim sklopili roditelji pokojne Tijane Ognjanović, devojčice koja je mesecima čekala na transplantaciju srca i koja je preminula u bolnici u Hjustonu 15. jula prošle godine.Naime, dr Zlatibor Lončar je u intervjuu za Kurir izjavio da će se u narednih nedelju-dve dana znati sve, kao i da će ugovor konačno biti otvoren. On je naglasio da će biti postavljen novi direktor Instituta, kao i da je prvi rekao da se situacija sa „slučajem Ognjanovići“ mora isterati na čistac.Neophodan posrednikKurir je došao do saznanja da su mnogi dobavljači medicinskih aparata koje su Jelena i Nebojša Ognjanović kupili Institutu (a koji je preostao od Tijaninog lečenja) zaradili ogromne pare iz fonda male Tijane. Upravo ovo je predmet nove policijske istrage. - Osnovano se sumnja da su se dobavljači ugradili sa oko 350.000 evra prilikom nabavke aparata za Institut. Pošto je novac bio na računu fizičkog lica, odnosno Jelene Ognjanović, majke pokojne Tijane, ona nije mogla sama da kupi opremu za Institut. Zato je sve rađeno preko posrednika - dobavljača, koji su uređaje uzimali iz veleprodaje - kaže Kurirov izvor blizak istrazi.

Tragedija...Porodica Ognjanović
Tragedija...Porodica Ognjanović

Kako saznajemo, neki su na nabavci aparata zaradili oko 4.000 evra, što je realan iznos za posredovanje. Međutim, jedan dobavljač je otišao toliko daleko da se ugradio sa čak 90.000 evra!- Bilo je nekoliko dobavljača koji su naplatili realnu cenu. Skandalozno je da je bilo dobavljača koji su bahato naplaćivali mnogo više. Tako je jedan uzeo oko 70.000 evra, a drugi nešto više od 90.000 - kaže naš izvor.Institut bez odgovoraDirektor Instituta na Novom Beogradu dr Radovanom Bogdanovićem, do zaključenja broja nije odgovarao na naše pozive. Međutim, na naša pitanja koja smo mu poslali u SMS poruci napisao je da se obratimo doc. Vukomanoviću (upravnik pedijatrijske klinike prim.aut.). Ipak, odgovore od Instituta u kome dr Vukomanović radi, nismo dobili. Nedostupni za komentar ostali su i Nebojša i Jelena Ognjanović.

Predmet istrage...Institut „Dr Vukan Čupić“
Predmet istrage...Institut „Dr Vukan Čupić“

Zahtev donatoraPLOČICA OD 200.000 DINARAKurir je došao i do saznanja da su donatori insistirali da se na svaki aparat koji su donirali ugradi pločica s njihovim imenom.- To je samo za jednu pločicu koštalo čak 200.000 dinara, što je zaista nerealan iznos - kaže izvor Kurira blizak policijskoj istrazi.

ČINJENICEPrikupljeno 2,6 miliona evra- U humanitarnoj akciji za Tijanino lečenje sakupljeno oko 2,6 miliona evra.- Milion evra utrošeno za tromesečno lečenje devojčice u Americi i intervencije koje su tamo izvršene.- Pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu u novembru prošle godine počeo postupak o zaostavštini Tijane Ognjanović.- 26. 12. 2013. Ognjanovići saopštili da novac poklanjaju Institutu za majku i dete na Novom Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track