KATANAC NA VRATA: Vulin zatvara ilegalne domove
Foto: Stefan Jokić

Iznenadna kontrola

KATANAC NA VRATA: Vulin zatvara ilegalne domove

Društvo -

Ministar Vulin je kazao da svi moraju da imaju dozvolu za rad i da će se zalagati za pooštravanje kazni za ovakve prekršajne postupke

Iznemogle stare osobe, razbacani lekovi po policama, kao i neadekvatni uslovi zdravstvene zaštite prizor su koji je inspekcija Ministarstva rada i socijalne politike juče zatekla u nelegalnom Domu za stara lica u Višnjičkoj banji.U iznenadnoj kontroli bio je i ministar Aleksandar Vulin. Inspektorka socijalne zaštite Biljana Zekavac utvrdila je da se dom u kojem je boravilo 20 korisnika, među kojima ima i nepokretnih i dementnih lica, ne nalazi na spisku licenciranih objekata, kao i da nemaju podnet zahtev za licenciranje.

Ona je istakla da je posebno zabrinjavajuće što nekoliko starih tu nije bilo svojom voljom, a u to se uverila i ekipa Kurira, jer su nas molili da ih vodimo njihovim kućama.Ministar Vulin je kazao da svi moraju da imaju dozvolu za rad i da će se zalagati za pooštravanje kazni za ovakve prekršajne postupke.

- Ovaj dom ne pruža elementarnu zdravstvenu negu, nema odgovarajuće uslove za rad, pored toga su neki korisnici protivpravno lišeni slobode. Neka lica su dovedena bez svoje volje. Niko nema pravo da ljudsko biće drži bez svoje volje - rekao je Vulin.

Kontrola... Sporni objekat
Kontrola... Sporni objekat

On je istakao da se na sajtu Ministarstva rada nalazi spisak svih licenciranih domova i da se građani tamo mogu informisati u koje domove mogu da smeste svoje srodnike.Inače, od tragedije u Pančevu pa do danas Ministarstvo rada je zatvorilo šest ilegalnih domova, u kojima je boravilo 140 korisnika.Z. K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track