ODZVONILO NASILNICIMA, OVO SU NOVE MERE Siledžije, razmislite pre no što dignete ruku na ženu i dete
Foto: Fonet

Posle sastanka u Palati Srbija

ODZVONILO NASILNICIMA, OVO SU NOVE MERE Siledžije, razmislite pre no što dignete ruku na ženu i dete

Društvo -

BEOGRAD - U Palati Srbija danas je održan sastanak premijera Aleksandra Vučića i predstavnika resornih ministarstava i nadležnih institucija koji su razgovarali o sistemskim merama u borbi protiv različitih vidova nasilja i siledžijstava u porodici i društvu.

Na tom sastanku je dogovoreno da se pokrenu promene Krivičnog zakonika, kao i da se uvedu nova krivična dela.

Reč je o seksualnom uznemiravanju i seksualnom proganjanju. Najavljene su i oštrije ne samo maksimalne nego i minimalne kazne za sledeća tri krivična dela - silovanje, obljuba nad detetom i obljuba nad nemoćnim licem.

U slučajevima ovih krivičnih dela primećeno je da je sudska praksa neujednačena tako da na primer za silovanje u Novom Sud sud izrekne kaznu od 10 godina, a u Vranju tek šest meseci zatvora. Premijeer je naglasio i da u ovim slučajevima više neće postojati uslovna osuda.

VUČIĆ O NASILNICIMA: Oštrije kazne za silovanje, obljubu nad detetom i nemoćnim licem

Ono što je dosad bila minimalna kazna od tri godine sada će biti povećana na pet, ili one koje su bile maksimalne 12, biće podignute na 15 godina, što je kako je ocenio, veliko povećanje.

Sve promene u zakonodavstvu kao i nove mere trebalo bi da počnu da se primenjuju od 1. januara.

Kada je reč o nasilju u porodici, na predlog republičkog javnog tužioca Zagorke Dolovac biće formirane specijalizovane policijske grupe, ali i nove mere bezbednosti - psihosocijalni tretman nasilnika i praćenje njegovog ponaššanja, kao i mera zabrane prilaska nasilnika žrtvi.

Kako će teći postupak u slučaju porodičnog nasilja

Zaposleni u MUP kada dobije prijavu o nasilju u porodici biće dužan da odmah tu prijavu prosledi službeniku specijalizovanom za takva krivična dela, a koji će imati pravo da izvrši procenu rizika. Zavisno od te procene da li postoji nasilje u porodici taj službenik će naložiti ostanak nasilnica u pritvoru do 48 i istovremeno predložiti hitne mere tužiocu.

Tužilac će imati rok od 24 sata da sve to dostavi sudu, koji na osnovu procene donosi hitnu meru u trajanju od 30 dana odstranjivanja nasilnika iz kuće u kojoj živi sa svojom porodicom.Ukoliko nasilnik ne poštuje tu meru on će u hitnom postupku biti kažnjen pritvorom od 30 dana.

(Tanjug/EPK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track