(VIDEO) I NJEGA SU OTERALI SA BALKONA: Aleksa Konstantinov, svetski matematički šampion
Foto: Facebook

Nauka kao strast

(VIDEO) I NJEGA SU OTERALI SA BALKONA: Aleksa Konstantinov, svetski matematički šampion

Društvo -
Predan rad u beogradskoj Matematičkoj gimnaziji, uz veliku podršku i podstrek profesora, doneo je Aleksi Konstantinovu i njegovoj porodici, veliko zadovoljstvo i medalje, ali ne i mesto na balkonu Skupštine grada.

Senku na veliku pobedu vaterpolista na upravo završenom Evropskom prvenstvu bacio je skandal pošto za sedmoro učenika Matematičke gimnazije, koji su na Međunarodnoj olimpijadi u Kazahstanu osvojili šest medalja, nije bilo mesta na balkonu Skupštine grada.

Na ovo takmičenje je iz Beograda otišlo sedam učenika iz Matematičke gimnazije: Ognjen Tošić, Aleksa Konstantinov, Aleksa Milojević, Mihajlo Sporić, Dušan Novičić, David Milićević i Kosta Bizetić.

Kikinđanin Aleksa Konstantinov je prošle godine takođe osvojio zlatnu medalju na 56. Međunarodnoj olimpijadi iz matematike, održanoj na Tajlandu. Mladi matematičari iz Srbije su u konkurenciji takmičara iz preko 100 zemalja sveta osvojili četiri medalje - zlatnu, srebrnu, dve bronzane kao i dve specijalne pohvale.

Put do zlatne medalje na Matematičkoj olimpijadi Aleksa je započeo u kikindskoj Osnovnoj škola "Sveti Sava".

"Moja ljubav prema matematici započela je još u osnovnoj školi, a tu ljubav razvijala je profesorka Desanka Čepelnik. Puno je radila na mom uspehu, postavila je prave temelje mog znanja i zbog toga sam joj neizmerno zahvalan", pričao je Aleksa posle pobede.

Predan rad u beogradskoj Matematičkoj gimnaziji, uz veliku podršku i podstrek profesora, doneo je , pre svega Aleksi i njegovoj porodici, veliko zadovoljstvo i oficijelne nagrade. Pripreme za samo takmičenje su konstantne, to kako kaže Aleksa, nije obaveza – već ljubav prema matematici:

"Nama matematika nije obaveza, već ljubav i strast, najlepša zanimacija. Treba stvarno spoznati lepotu matematike kao prelepe nauke. Na taj način, nama pripreme za takmičenja ne padaju teško, mi to radimo svakodnevno."

Iskustva sa Tajlanda i sa samog takmičenja su za čitav život. A onda, i saznanje da ste – najbolji.

"Samo sam čekao da budu povučene granice za zlatnu medalju, ali kada je rezultat bio i zvanično saopšten bio sam presrećan. Mislim da je to veliki uspeh za mene", prepričao je utiske sa Tajlanda jedan od najboljih matematičara-srednjoškolaca na svetu.

Aleksa je inače poželeo da svoje školovanje nastavi u Bostonu, na Univerziteti MIT.

http://www.youtube.com/watch?v=EKGbqUFvMMw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track