Najnovije vesti

SAJT BRZ KAO MUNJA: Četiri načina da unapredite brzinu svog web sajta
Foto: Promo

Kako da ubrzate web sajt

SAJT BRZ KAO MUNJA: Četiri načina da unapredite brzinu svog web sajta

Edukacija

Fraza „vreme je novac” odavno je izlizana, međutim to nikako ne umanjuje njen značaj.

Ona se danas odnosi i na moderne tehnologije i na načine na koje se mogu unaprediti digitalni servisi koje svi koristimo. Sekundi utrošeni na otvaranje određene stranice, aplikacije ili sajta često su presudni kada je u pitanju odluka da li će se posetilac ponovo vratiti.

Zato je važno da, ukoliko posedujete sajt ili aplikaciju, ili upravljate nekim od ovih servisa, uvek testirate brzinu web servisa. Postoji veliki broj načina da se oni ubrzaju korišćenjem nekih od dodataka (plugins) koje jednostavno možete da obezbedite i primenite na svom sajtu, odnosno aplikaciji.

Istražujući novine koje su se pojavile pred kraj godine došli smo do nekoliko ideja koje možete već danas da primenite, a pripremili smo vam i listu saveta uz pomoć kojih možete da ih sprovedete u delo.

foto: Promo

Koristite JavaScript

Mnogi programeri će vam predložiti da koristite JavaScript radno okruženje za kreiranje svojih web aplikacija kako biste ubrzali pokretanje i otvaranje sadržaja na vašem sajtu.

U poslednjih nekoliko godina ovo je postao izuzetno popularan pristup, budući da vam omogućava da kreirate ceo sajt u okviru jedne stranice.

Ono što je važno da znate jeste da ovaj vid kreiranja sajtova nije prijateljski nastrojen prema optimizaciji tekstualnih sadržaja za bolje pozicioniranje u pretraživačima. Zato se uvek preporučuje da ga se držite samo prilikom kreiranja web aplikacija.

Isprobajte PWA (Progressive Web Apps)

PWA su aplikacije koje prilagođavaju web sajtove tome da pravilno rade i kada niste povezani na internet (offline).

Najviše se koriste za sajtove koji ciljaju na to da ih korisnici koriste i obilaze redovno, pa čak i da ih dodaju na početne (home) ekrane svojih mobilnih telefona. One funkcionišu tako što pamte i čuvaju podatke kako bi sve funkcionalnosti web aplikacije bile dostupne i ukoliko im pristupate putem lošije i nestabilne konekcije.

Istražite AMP

Kako bi pružio podršku određenim, odabranim i kvalitetno iskrojenim sajtovima, tim programera Googlea kreirao je AMP sistem u februaru 2016. godine.

Naime, ovi sajtovi se učitavaju kroz globalnu mrežu Google, pa su samim tim i brži i funkcionalniji. Naravno, neophodno je da sama stranica bude podržana sa programske strane kako bi mogla da postane deo ovog sistema. Ali korišćenjem ovog sistema takođe dobijate i bolju poziciju u pretraživačima, što može da bude od ključnog značaja za vaš uspeh i broj poseta vašoj web prezentaciji.

foto: Promo

Proverite CDN

CDN, odnosno Content Delivery Network, jeste sistem koji nije nov, ali veliki broj programera ga i dalje ne koristi.

Važno je pomenuti da je CDN mnogo bolji za prezentacije koje su fokusirane na dizajnerske, odnosno vizuelne sadržaje, nego za tekstove i video-materijale.

Umesto da korisnik očekuje reakciju od servera kada zada određenu akciju samom sajtu, sistem prebacuje taj zadatak globalnoj distributivnoj mreži, koja ima daleko bolju podržanost i pruža bržu reakciju i odgovor, pa samim tim ubrzava rad celog sistema.

Naučite kako

Optimizacija sajta je tek drugi korak. Prvo treba kreirati sajt. Pravljenje sajtova je nauka sama za sebe. Da biste znali da istražite i upotrebite sva ova znanja, neophodno je da imate kvalitetnu teorijsku osnovu, koja bi mogla sve to da potkrepi.

foto: Promo

Naravno, za to vam neće biti dovoljan kratak kurs od nekoliko meseci, već morate da izdvojite barem jednu godinu kako biste usavršili osnove ovog posla uz pomoć kvalitetnih i profesionalnih mentora.

Zato u 2019. godini upišite obuku za programera i napravite pravi korak ka svojoj karijeri iz snova.

Foto: Promo

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...