ZAJEDNO PROTIV NASILJA: Ključni pristupi za sprečavanje vršnjačkog nasilja u školama
Foto: Tim Edukacija

ZAJEDNO PROTIV NASILJA: Ključni pristupi za sprečavanje vršnjačkog nasilja u školama

Edukacija -

U današnjem društvu vršnjačko nasilje je izazov sa kojim se suočavaju mnoge škole. Ovaj problem negativno deluje na emocionalni i socijalni razvoj učenika. Budući da su škole mesto gde deca provode veliki deo svog vremena, neophodno je da postoje ozbiljne mere za prevenciju vršnjačkog nasilja.

Nažalost, veliki broj škola u Srbiji ili nema dovoljno razvijen sistem za prevenciju vršnjačkog nasilja ili nije u mogućnosti da sistem sprovede efikasno. Stoga ćemo se danas posvetiti razmatranju različitih pristupa kojima se može suzbiti vršnjačko nasilje.

Elementi koji mogu doprineti prevenciji vršnjačkog nasilja

Jedan od ključnih elemenata u borbi protiv nasilja među vršnjacima su programi prevencije, koji su dizajnirani da osveste učenike o štetnosti i posledicama nasilničkog ponašanja. Ovi programi trebalo bi da pruže konkretne strategije za suočavanje sa nasiljem, podstičući učenike da prijavljuju incidente nasilja i pruže podršku svojim vršnjacima koji su žrtve nasilja.

Edukacija je bitan faktor u prevenciji vršnjačkog nasilja. Neophodno je informisati učenike o raznim formama nasilja, njihovim posledicama, kao i o prepoznavanju nasilja i reagovanju na njega. Pored toga, radionice su korisne za podizanje svesti o vršnjačkom nasilju, jer nude učenicima platformu za diskusiju, razmenu iskustava i saveta o ovoj temi.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Na samom kraju, medijatori (nastavnici, psiholozi ili stručnjaci za socijalni rad) igraju ključnu ulogu u prevenciji vršnjačkog nasilja. Oni mogu pružiti pomoć i podršku žrtvama, te doprineti edukaciji o nenasilnom rešavanju sukoba.

Fokus na emocionalni i socijalni razvoj kao vid prevencije nasilja

Aktivni rad na emocionalnom i socijalnom razvoju učenika predstavlja suštinski deo prevencije nasilja u školama. Fokusiranje na razvoj emocionalne inteligencije pomaže učenicima da bolje razumeju svoje emocije i upravljaju njima, čime se smanjuje verovatnoća za nasilno ponašanje.

Socijalna adaptacija, s druge strane, omogućava učenicima da razviju veštine potrebne za interakciju sa vršnjacima na pozitivan način. Škole bi trebalo da promovišu ove aspekte razvoja u svojim programima kako bi pomogle u suzbijanju vršnjačkog nasilja.

Nažalost, veliki broj javnih škola nije u mogućnosti da se fokusira na ovaj aspekt razvoja dece zbog prevelikog broja učenika i odeljenja. To je jedan od glavnih razloga zašto se mnogi roditelji danas odlučuju za privatno obrazovanje.

Povezanost među učenicima i stvaranje sigurnog okruženja

Stvaranje okruženja u kojem učenici osećaju povezanost i sigurnost može biti ključni faktor u prevenciji vršnjačkog nasilja. Unapređenje međusobnih odnosa kroz promociju poštovanja i razumevanja može dovesti do smanjenja sukoba i nasilja.

Škole treba da rade na jačanju osećaja zajedništva među učenicima kroz grupne aktivnosti, timski rad i prilike za međusobno upoznavanje. Ova atmosfera poverenja i sigurnosti može značajno uticati na smanjenje vršnjačkog nasilja.

Nastavno osoblje ima ključnu ulogu u kreiranju ove atmosfere, ne samo kroz obrazovanje učenika već i kroz svoje ponašanje i primer koji daje.

Uključivanje roditelja i zajednice u prevenciju nasilja

Još jedan izazov sa kojim se današnji školski sistem susreće jeste nedostatak adekvatnih mehanizama za efikasno uključivanje roditelja u obrazovni proces dece. Aktivno uključivanje roditelja i šire zajednice u napore za prevenciju nasilja može doneti značajne rezultate.

Tim Edukacija
foto: Tim Edukacija

Roditelji treba da budu upoznati sa problematikom vršnjačkog nasilja kako bi mogli pravilno da reaguju i podrže svoju decu. Takođe, rad sa lokalnom zajednicom može podstaći razumevanje školskih programa za prevenciju nasilja i davanje podrške njima.

Organizovanje tribina ili javnih događaja koji se bave ovom tematikom može pomoći u podizanju svesti i stvaranju bezbednijeg okruženja za sve učenike. Škole treba da teže aktivnoj saradnji sa roditeljima i zajednicom kako bi se obezbedila podrška za napore u prevenciji nasilja.

Uloga svih u prevenciji vršnjačkog nasilja

Borba protiv vršnjačkog nasilja nije samo odgovornost pojedinačnih škola. To je izazov koji zahteva aktivnu uključenost svih – od školskih institucija, preko roditelja, do same dece. Škole treba neprekidno da rade na ovom pitanju kroz svoje programe, a roditelji su pozvani da podrže ove napore kod kuće.

Deca, s druge strane, treba da prihvate i primene lekcije koje uče. Prevencija nasilja nije jednokratan poduhvat, već zahteva kontinuiranu posvećenost, trud i saradnju.

Dok pojedine škole ulažu ogroman trud u prevenciju nasilja, mi kao društvo moramo biti posvećeni kreiranju sigurnijih, ljubaznijih i inkluzivnijih školskih okruženja za sve naše učenike.

Tim Edukacija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track