ALBANCI OTIMAJU SRBIMA IMOVINU: Pljačkaju, pale i otimaju! Srbe maltretiraju organizovne kriminalne grupe iz Peći, Đakovice, Dečana i Prizrena, a policija ne reaguje!
Foto: EPA

Priština planira zauzimanje srpskih sredina

ALBANCI OTIMAJU SRBIMA IMOVINU: Pljačkaju, pale i otimaju! Srbe maltretiraju organizovne kriminalne grupe iz Peći, Đakovice, Dečana i Prizrena, a policija ne reaguje!

Politika -


Pritisci U toku je masovna kupovina kuća i zemljišta, ali čak i otimanje, što se pokazalo kao najubojitije oružje kojim se služe kosovski Albanci, navodi profesor Duško Čelić iz Kosovske Mitrovice

Kosovski Albanci skovali su pakleni plan kako da sa KiM proteraju najveći deo preostalih Srba, a u tom prljavom poslu ne libe se da koriste ni zastrašivanje. Kako saznajemo, oni su krenuli u masovnu kupovinu srpske imovine, a ko ne pristane da im proda, prisiljava se pretnjama i zastrašivanjem.

A namera Albanaca je da potpuno izmene etnički sastav severa Kosova i pretvore ga u teritoriju sa većinski albanskim stanovništvom.

Na to upozorava i profesor Pravnog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici Duško Čelić, koji za Kurir kaže da su se masovna kupovina kuća i zemljišta, ali i otimanje imovine u vlasništvu Srba, pokazali kao najubojitije oružje kojim se već godinama služe kosovski Albanci u ovoj misiji.

- Ono što ne ide organizovanim fizičkim licima, to rade njihove kvaziinstitucije. Kod njih je, na primer, moguće da se eksproprijacija izvrši za stambenu gradnju ili izgradnju parka, i to se obilato koristi. U centru Đakovice je izvršena eksproprijacija crkvenog zemljišta na kojem je prethodno do temelja srušen hram, i sada je tu izgrađen park, a na mestu crkve je javni WC. Takođe, auto-putevi su namerno projektovani tako da prolaze isključivo kroz srpsko zemljište - objašnjava Čelić.

foto: Tanjug

On navodi da je više od milion katastarskih parcela uzurpirano, što je oko 40 odsto svih katastarskih parcela na KiM.

- U 99 odsto slučajeva je uzurpirana srpska imovina, kojoj se zna i ko je vlasnik i ko je uzurpator. Mehanizmi koje je osnovao Unmik nisu bili uspešni jer je svega šest odsto imovine vraćeno. A čest je slučaj reuzurpacije, pa je dosta toga ponovo bespravno zaposednuto. Neverovatan je podatak da nijedna kazna zatvora nije izrečena na osnovu krivičnih prijava za uzurpaciju, a najteža je bila novčana kazna od 200 evra - kaže Čelić i upozorava da postoji i masovna gradnja stambenog prostora za Albance na srpskom zemljištu, što je klasičan primer planskog menjanja etničkog sastava stanovništva.

foto: Zorana Jevtić

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun kaže da su pretnje i pritisci da Srbi prodaju svoju imovinu i napuste KiM svakodnevni, a metode kojima se Albanci služe i perfidne, ali i nasilne.

- Imovina Srba se pljačka, pali i otima. Policija ne štiti ni Srbe niti njihovu imovinu, a sudovi ih tretiraju kao građane drugog reda. Nesigurnost i nebezbednost su njihova svakodnevica. Postoje i kriminalne grupe koje zastrašuju i izazivaju incidente i sve je to usmereno ka tome da Srbi odu sa KiM, da se dovrši etničko čišćenje - ocenjuje Drecun.

Vučić upozorio

Krajnji cilj Prištine - zauzimanje severa

O planu Prištine da na ovaj način zauzme sever Kosova nedavno je upozorio i predsednik Aleksandar Vučić. On je rekao da Priština planira da do 2030. godine sve srpske sredine, sem Štrpca, postanu sredine sa većinskim albanskim stanovništvom. - Izračunali su oni, video sam im ja studije i za Gračanicu i za drugo. U svima piše u kojim godinama Albanci postaju većina. Novo Brdo već za godinu i po dana. Njima je jedini cilj koji imaju zauzimanje severa - naglasio je tada Vučić.

Pravnici potvrđuju

Albanci imaju organizovane kriminalne grupe

Pomoć Srbima da zaštite i povrate svoju imovinu trenutno pružaju pravnici Besplatne pravne pomoći, koji kažu da iza slučajeva preprodaje imovine stoje dobro organizovane albanske kriminalne grupe. - Te kriminalne grupe stacionirane su u Peći, Đakovici, Dečanima i Prizrenu. Najveći je problem što su oni do te mere organizovani da su u svoju mrežu uključili pojedine notare, pojedine katastarske službe, a postoji i sistemska podrška svim njihovim delima - kaže Jasmina Županjc iz ove organizacije.

Ekipa Kurira/ EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track