ALBANSKI POSLANIK OTKRIO: Tadić i Jeremić 2010. godine nudili promenu granica između Kosova i centralne Srbije!
Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

crno na belo!

ALBANSKI POSLANIK OTKRIO: Tadić i Jeremić 2010. godine nudili promenu granica između Kosova i centralne Srbije!

Politika -

Poslanik kosovske skupštine Burim Ramadani izjavio je danas da su 2010. godine tadašnji predstavnici srpskih vlasti u Beogradu izašli sa idejom o promeni granica između Kosova i centralne Srbije.

Kako piše prištinska Gazeta Espres, Ramadani, inače poslanik Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i aktuelni zamenik ministra odbrane, naveo je da to stoji u izveštaju Međunarodne krizne grupe (MKG) iz iste godine.

Reč je o Izveštaju MKG, objavljenom 26. avgusta 2010. godine, pod nazivom "Kosovo i Srbija nakon Mišljenja Međunarodnog suda pravde".

Izveštaj, sačinjen nakon "nesrećnog" pitanja Srbije Međunarodnom sudu pravde, kojim je praktično "overena" nezavisnost Kosova, sačinjen je na osnovu razgovora članova Krizne grupe sa predstavnicima kosovskih Albanaca, kao i na brojnim intervjuima, koje je MKG obavila, kako navodi, tokom 2009. i 2010. sa višim zvaničnicima Ministarstva inostranih poslova i Ministarstva za Kosovo.

U to vreme, predsednik Srbije je Boris Tadić, šef srpske diplomatije Vuk Jeremić, a ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović.

Na osnovu tih razgovora, Krizna grupa konstatuje da je ishod, doduše najkontroverzniji, koji može da proistekne iz pregovora jeste "razmena teritorije severnog Kosova (u kome žive pretežno Srbi) za područje Preševske doline, na jugu Srbije (nastanjeno Albancima)".

"Ni Priština, ni Beograd o ovome ne pričaju otvoreno, ali su zvaničnici obe prestonice nagovestili Kriznoj grupi takav ishod", navodi se u Izveštaju iz 2010. godine, na koji se poziva Ramadani.

"Poželjno rešenje Beograda je podela, po kojoj bi se sever (gledano sa ugla Beograda) vratio Srbiji, koja bi priznala ostatak Kosova kao nezavisnu državu".

U međuvremenu, navodi se u Izveštaju MKG, postalo je jasno da će se Priština suprotstaviti takvoj ideji ako ne bi dobila nešto zauzvrat.

Svestan toga, Beograd je počeo da "igra" na ideji razmene velikog dela Preševske doline sa severom Kosova, kaže MKG i ističe da tadašnje srpske vlasti tu ideju nisu javno iznosile.

Bilo je i drugih ideja tadašnjih predstavnika vlastiu u Beogradu, o čemu MKG navodi: "Jedan visoki zvaničnik je rekao da bi Srbija mogla da razmenjuje ambasadore s Kosovom bez menjanja granica, ali samo ako bi se Kosovo odreklo članstva u UN-u i pristala da ga zastupa zajednička delegacija u UN Intervju Krizne grupe, srpski zvaničnik, Beograd, oktobar 2009. godine", navodi se u izveštaju, bez preciziranja o kojem tadašnjem zvaničniku iz Beograda se radi.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track