UREDNIK DNEVNIKA RTS O NASILNOM UPADU U ZGRADU TELEVIZIJE: Ušao sam u režiju i rekao da se zaključaju, video sam strah na licima koleginica! A ONDA MI JE BOŠKO OBRADOVIĆ OVO REKAO
Foto: Printscreen Youtube Slobodna Evropa

pored njih je stajao čovek sa testerom

UREDNIK DNEVNIKA RTS O NASILNOM UPADU U ZGRADU TELEVIZIJE: Ušao sam u režiju i rekao da se zaključaju, video sam strah na licima koleginica! A ONDA MI JE BOŠKO OBRADOVIĆ OVO REKAO

Politika -

"Obezbeđenje mi je javilo da demonstranti upadaju u zgradu. Krenuo sam liftom ka drugom ulazu iz Aberdareve ulice i video ih da utrčavaju. Vratio sam se nazad brzo i rekao kolegama iz režije da se zaključaju".

Ovako urednik Drugog dnevnika RTS Dušan Ubović opisuje za Večernje novosti čas upada demonstranata u Javni servis. Demonstranti su išli od sprata do sprata i došli na treći, gde su sedeli novinari, daktilografi, kao i Ubović.

1 / 17 Foto: Sonja Spasić, Printscreen

Potom je, kako je objavljeno, počelo koškanje, dok je taj urednik razgovarao sa Obradovićem, a pored njih stajao čovek sa testerom u ruci.

- Sve vreme je ćutao i držao testeru. Mislio sam šta ako je upali, okolo je bilo mnogo ljudi, budala je uvek budala. A, kažu da upad nije bio nasilan. Kako to nije nasilje? To vam je isto kao kada vam neko upadne u stan, drži oružje i kaže: "Pokaži gde je zlato, neću ti ništa". Psihologija mase je strašna - kaže Ubović.

Pokušao je, kaže Ubović, da zaustavi Obradovića govoreći mu da neće proći, ali je onda došlo do guranja, neko ga je zakačio po leđima, a zatim je ramenom udario u zid.

Demonstranti su krenuli dalje hodnikom, upali u tonski studio, odakle je Vladimir Mijaljević prenosio tenis i prekinuli ga.

Sledeća stanica im je bio urednik Zoran Stanojević. Obradović je tražio minute za opoziciju. Utom je stigla i policija, a i Drugi dnevnik se završio po planiranoj šemi, bez "nezvanih gostiju".

Ubović priča da, inače, insistira da prilozi sa protesta "Jedan od pet miliona" dobiju prostor.

- Izveštaji imaju od 1,5 do dva minuta i kada uporedim izjave koje mi pustimo, one su gotovo istovetne sa izborom koje napravi televizija N1. Žao mi je što neke kolege nisu pokazale solidarnost već su pozivali na upad u RTS - priča Ubović koji je u zgradi RTS bio 9. marta 1991. godine kada su bile demonstracije koje je vodio Vuk Drašković, u noći kada je bombardovan RTS, a 16 zaposlenih izgubilo život, kao i tokom petooktobarskog prevrata 2000. godine.

On poručuje da je posle nemilog događaja napravio Treći dnevnik, pa i vesti, a zatim pred zoru došao kući vraćajući film šta je sve moglo da se dogodi.

Zaposleni u RTS u nedelju su nastavili sa uobičajenim emitovanjem programa.

Ispred zgrade bila je policija koja čuva televiziju.

(Kurir.rs/Večernje novosti)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track