PET TRAMPOVIH PORUKA VUČIĆU: Evo na čemu će se zasnivati budući odnosi Srbije i Amerike!
Foto: AP/Alex Brandon, Marina Lopičić

posle sastanka predsednika srbije i pompea

PET TRAMPOVIH PORUKA VUČIĆU: Evo na čemu će se zasnivati budući odnosi Srbije i Amerike!

Politika -

Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i državnog sekretara SAD Majka Pompea pokazao je, između ostalog, da će se budući odnosi Beograda i Vašingtona zasnivati na pet ključnih tačaka.

  • Amerika izuzetno ceni što je Srbija iskazala veliku strpljivost nakon što je Priština uvela takse i nije reagovala kontramerama
  • Vašington će insistirati na dijalogu kao jedinom načinu rešenja spora Beograda i Prištine i kompromisu dveju strana, bez unapred zadatih crvenih linija
  • Svi koji su počinili zločine moraće da odgovaraju u Hagu, bez obzira na pozicije na kojima se nalaze
  • Srbija treba još intenzivnije da se uključi u borbu protiv terorizma, imajući u vidu da je svaki šesti džihadista u Evropi na teritoriji Kosova. Pohvaljeni dosadašnji napori naše zemlje u ovoj oblasti
  • SAD nisu zadovoljne što Srbija u punoj meri razvija vojnu saradnju sa Rusijom i privrednu sa Kinom

Podsetimo Vučić se juče sastao u Njujorku sa državnim sekretarom SAD.

foto: Kurir

"Čini mi se da sam na najkraći i najjednostavniji način rekao koje su to pozicije Srbije i zamolio i dalje američku administraciju još snažnije da utiče na kosovsko-metohijske Albance da ukinu takse, po tom pitanju nema sumnje da imamo njihovu podršku, jer i oni kao i mi smatraju da je važno da se nastavi dijalog između Beograda i Prištine i da bismo mogli na svaki način i po svaku cenu da sačuvamo mir", rekao je Vučić po završetku sastanka.

On je dodao da je to bio glavni deo razgovora, ali je sa Pompeom govorio i o važnosti zaštite srpskih crkava i manastira na tom prostoru.

"Posebno imajući u vidu poslednje slučajeve koji se događaju. Govorio sam da je Srbija spremna bez obzira na uturašnju političku agendu da u svakom trenutku čim se takse ukinu da krenemo u otvoren politički dijalog sa Albancima. nije važna politička cena koju morate da platite za to", rekao je on.

Vučić je dodao da je zadovoljan jer mu se čini da je ono što je govorio izazvalo pažnju Pompea i da će Amerika želeti još više da se uključi u rešavanje problema iz regiona Balkana.

Kurir.rs/Srpski Telegraf

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track