MALI TRAMP IZAZIVA POLITIČKI ZEMLJOTRES: Rat Trampa i Merkelove zbog KiM
Foto: AP/Carolyn Kaster, EPA/Armando Babani

Sudar titana

MALI TRAMP IZAZIVA POLITIČKI ZEMLJOTRES: Rat Trampa i Merkelove zbog KiM

Politika -

Predsednik SAD Donald Tramp je imenovanjem Ričarda Grenela, američkog ambasadora u Nemačkoj, za svog specijalnog izaslanika u dijalogu Beograda i Prištine pokazao da želi direktno da učestvuje u rešavanju problema Kosova i Metohije.

Vašington i Berlin će se, ocenjuju upućeni, tek sukobljavati zbog Kosova jer imaju suprotstavljene stavove u vezi sa konačnim rešenjem.

Provociranje Berlina

Postavljenje Grenela, koji slovi za „malog Trampa“ jer dosledno sprovodi spoljnu politiku „SAD na prvom mestu“, može se čak čitati i kao neka vrsta provociranja Berlina. U Beloj kući se, naime, ne bi protivili razmeni teritorija ako se Beograd i Priština dogovore, čemu se Nemačka i njena kancelarka Angela Merkel odlučno protive.

Buldožer  diplomatija... Ričard Grenel
Buldožer diplomatija... Ričard Grenelfoto: EPA/Alexander Becher

Izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku Mišel Zubenica kaže da su SAD svesne da EU nije imala autoritet da spreči Prištinu da pravi poteze koji su ugrozili dijalog i zato su odlučili da preuzmu stvari u svoje ruke. - Nije slučajno postavljen Grenel jer Berlin i Vašington imaju suprotstavljene stavove što se tiče politike zapadnog bloka. To vidimo i na primeru KiM, gde su SAD i Nemačka, na neki način, konkurenti čiji će uticaj preovladati na Balkanu. Dok Nemačka insistira da se prizna nezavisnost Kosova u trenutnim granicama, Vašington je mnogo više usmeren ka nekom kompromisu, da „čuje i srpske ideje“ - kaže Zubenica i dodaje:

Dozvola za razgraničenje

- Vašington je dao zeleno svetlo za razgraničenje, odnosno podelu Kosova, i u narednom periodu videćemo više sukoba na relaciji Vašington-Berlin, po pitanju Kosova. Za bilo kakav dogovor potrebno je da dođe do sporazuma EU i SAD, i drugih velikih sila, poput Rusije. Iako će SAD imati najviše uticaja, krajnji dogovor će predstavljati sporazum svih velikih sila i srpskog i albanskog naroda.

Edvard Džozef, predavač na Univerzitetu „Džons Hopkins“, ne isključuje mogućnost da imenovanje Grenela znači pokušaj SAD, koje se ne protive razmeni teritorija, da omekšaju stav Nemačke. - Smatram da neće uvažiti argumente Nemačke, već će pokušati da nametne ideju razmene teritorija - smatra američki analitičar Danijel Server.

Marko Đurić

RADOM DO KOMPROMISA

foto: Tanjug/Sava Radovanović

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić kaže da se Srbija zalaže za jedan izbalansiran pristup i da je svesna da bez velikih sila nema rešenja za pitanje KiM. - Pre samo nekoliko godina bilo je nezamislivo da se razgovara o srpskom interesu, ali upornim, istrajnim i marljivim radom predsednika i celog tima u Vladi uspeli smo da dođemo do toga da danas svi kažu „kompromis i uvažiti i interes Srbije“ - dodao je Đurić.

Kurir.rs/B. B. Foto: AP/Carolyn Kaster,EPA/Armando Babani

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track