VUČIĆ PRELOMIO: Ne putuje u Zagreb, sve objasnio u pismu šefu EPP! Dragi prijatelju, to uzmite samo kao dokaz svake od reči koju sam vam ovde napisao!
Foto: Predsedništvo Srbije

uputio pismo predsedniku Evropske narodne partije Žozefu Dolu

VUČIĆ PRELOMIO: Ne putuje u Zagreb, sve objasnio u pismu šefu EPP! Dragi prijatelju, to uzmite samo kao dokaz svake od reči koju sam vam ovde napisao!

Politika -

BEOGRAD - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odlučio je da ne otputuje u Zagreb, gde će biti održan kongres Evropske narodne partije (EPP), na koji je Vučić, kao predsednik SNS pozvan.

Vučić je uputio pismo predsedniku Evropske narodne partije (EPP) Žozefu Dolu.

Pismo objavljujemo u celosti.

"Poštovani predsedniče Dol, dragi prijatelju,

Dozvolite mi da Vam zahvalim na pozivu da se obratim Кongresu Evropske narodne partije 20. i 21. novembra u Zagrebu.

Srpska napredna stranka se ponosi pripadnošću porodici evropskih narodnih partija i ovu priliku želim da iskoristim, da Vama, poštovani predsedniče, zahvalim na svemu što ste učinili, kako za poziciju Srbije u Evropi tako i za položaj Srpske napredne srtranke u najznačajnijoj porodici evropskih političkih partija. Takođe, molim Vas da prenesete moje čestitke našoj partijskoj koleginici Ursuli Fon der Lejen na izboru za šefa Evopske komisije, uveren da će u ovim teškim vremenima pokazati celoj Evropi zašto je naša Evropska narodna partija najbolji, najozbiljniji i najodgovorniji izbor.

Dragi prijatelju,

Hvala Vam što ste me pozvali da se lično obratim Кongresu Evropske narodne partije u Zagrebu 20. novembra. Za mene je Vaš poziv velika čast i zahtev za još odgovorniji pristup rešavanju brojnih problema u regionu u kojem živimo. Želim da Vas obavestim da sam pripremio, čini mi se, ozbiljnu analizu događanja u regionu, kao i onoga što bismo svi zajedno morali da učinimo u narednom periodu. Ipak, nedeljama unazad, a znam da Vas je u svom pismu o tome obavestila Jadranka Joksimović, traje prava medijska haranga u gotovo svim hrvatskim medijima protiv mog dolaska u Zagreb i Hrvatsku. Želim da dodam da nikakvih stvarnih razloga za takvu vrstu hajke niti je bilo, niti ih ima, osim što pojedini krugovi u hrvatskom društvu ne mogu da se naviknu na snažniju ulogu Srbije i na činjenicu da se Srbija ekonomski podiže, a i politički nije više na kolenima. Кao što znate gospodine predsedniče, ni malo nisam strašljiv, već sam mnogo puta odolevao takvim napadima i odgovarao na organizovane napade. I snažno i ozbiljno i odgovorno. Takođe, nesumnjivo je da bi mi odlazak u Hrvatsku i jasno zastupanje srpske politike donelo značajne poene u Srbiji, ali, uzeo sam u obzir i ono što je za mene najvažniji deo politike koju predstavljam ,a to je, pružanje ruke i otvorena vrata za bolje odnose između Srba i Hrvata, između Srbije i Hrvatske u budućnosti. Istovremeno, ni na koji način ne želim da utičem na dodatno pogoršanje položaja Srba u Republici Hrvatskoj.

Zbog svega navedenog, obaveštavam vas da neću prisustvovati našem Кongresu u Zagrebu, smatrajući da time i vama olakšavam posao, a moj nedolazak, molim vas, shvatite kao dokaz snage i želje da menjamo stvari na bolje, a ne dokaz slabosti.

U skladu sa tim, a pre svega uz ogromnu nadu i očekivanje da će odnosi Srbije i Hrvatske biti mnogo bolji u budućnosti, želim da Vas zamolim da jedan od narednih važnih događaja za Evropsku narodnu partiju organizujete na teritoriji Republike Srbije gde su svi dobrodošli i gde ni protiv jednog učesnika i člana naše Evropske narodne partije neće biti vođena bilo kakva hajka i haranga.

Želim Vam dobro zdravlje, mnogo uspeha kao i sreću novom rukovodstvu naše partije.

P.S. Napadi na mene, čak i posle odluke kojoj se najveći deo hrvatskog društva nadao, biće nastavljeni. To uzmite samo kao dokaz svake od reči koju sam vam ovde napisao.

(Kurir.rs/Blic)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track