VUČIĆ NA PALIĆU: Bilo bi lepo da do Sretenja Skupština usvoji deklaraciju o  nezavisnosti i vojnoj neutralnosti Srbije
Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

obišao podrum palić

VUČIĆ NA PALIĆU: Bilo bi lepo da do Sretenja Skupština usvoji deklaraciju o nezavisnosti i vojnoj neutralnosti Srbije

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine Ištvan Pastor obišli su danas Podrum Palić na Paliću.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je domaćinima i predsedniku Vlade Mađarske Viktoru Orbanu za podršku.

"Ponosan sam na vas ljudi što ste ovoliko para uložili, što okupljate proizvođače paprike. Naročito sam zahvalan Andoru Čakanju što se vratio u Srbiju, radi i to veoma uspešno. Njihove vinarije imaju fantastične kapacitete, hvala im na tome. Njihov izvoz biće više novca za grad Suboticu. Ja se slabo razumem u rakiju, ja se slabo razumme u rakiju, oni će da proizvode od više voća, biće i kajsija i malina. Najveći deo ići će za izvoz", rekao je Vučić.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Vučić je najavio posebnu strategiju za razvoj vinarstva u Srbiji i čestitao vinarima što decu šalju na školovanje u inostranstvo, ali se vraćaju u zemlju.

"Obezbedili smo dodatno tržište u Rusiji za izvoz rakije i u Kini isto. Neko misli da ja volim da popijem pa zato kažem, ali nije, to je jako bitno za našu industriju. Srpska vinarska industrija u koracima od sedam milja napreduje po pitanju kvaliteta", rekao je Vučić.

On je dodao da Srbija ulaže u prijateljstvo sa Mađarskom.

Srbija će pokušati i na granici sa Mađarskom da ubrza tereretni i putnički saobraćaj, kako bi građani brže prelazili na jednu i drugu stranu, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. "Otvoramo i nove granične prelaze da bi ljudima bilo lakše da prelaze granicu. Radili smo inicijativu Mini Šengen (na jugu), ali tu nemamo pravila Šengena i EU već sve zavisi od našeg dogovora. Ići ćemo na izgradnju više traka na prelazu Tabanovce sa Severnom Makedonijom, istovremeno će fitosanitarne i veterinarske isnpekcije raditi 24 sata dnevno. Tako da ćemo tri ili četiri puta skratiti vreme čekanja za teretnjake".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će najkasnije za tri ili četiri godine početi da se gradi brza saobraćajnica od Bačkog Brega do Kikinde.

"Imamo još jednu dobru vest za Vojvodinu. Mi smo planirali i uskoro ćemo kroz Investicioni plan predočiti da ćemo, verujem da je realno, za tri ili četiri godine najkasnije, krenuti u izgradnju brze saobraćajnice Bački Breg - Sombor - Kula - Vrbas - Srbobran - Bečej - Novi Bečej - Kikinda", rekao je Vučić novinarima.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Kaže da bi ta brza saobraćajnica bila poput paralele koja bi se naslanjala na vertikalu Koridora 10 i to bi značilo mnogo za zapadnobački, severnobački i južnobački okrug, ali i ceo severni Banat.

"To bi bilo od presudnog značaja za dovođenje investitora i time bismo još jedan veliki prelaz napravili od malog prelaza, tako da bi građani sa obe strane imali laši prelaz mađarsko-srpske granice", istakao je Vučić.

foto: Printksrin / Tanjug

Vučić je kazao da bi bilo lepo ako Srbija uspe da do 15. februara, na Sretenje Skupštini Srbije usvojiti posebnu deklaraciju o političkoj nezavisnosti i vojnoj neutralnosti Srbije.

"Verujem da bi jedna vrsta potvrde unutrašnje i spoljne politike Srbije, za koju mislim da je dala rezultate i izazvala poštovanje celog sveta, da bismo mogli to da uradimo ne zbog sebe već zbog budućih generacija. Važno je da potvrdite jedan kurs", rekao je Vučić.

Dodao je da je bitno da sami donosimo svoje odluke i da doprinosimo daljem i većem ugledu Srbije.

Pastor je kazao da je blizu 300 miliona evra uloženo u taj podrum, te da je polovinu finansirala Vlada Mađarske.

"Pomogli smo ljudima da kupe više od 800 kuća u seoskim sredinama. To je sve doprinelo da se osnaže naša gazdinstva", rekao je Pastor.

foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Predsednik Aleksandar Vučić obišao je danas u Subotici kompaniju "Goodwill pharma", koja je otvorila novi pogon u tom gradu.

"Fantastično urađeno, čisto i uredno! Samo napred!", napisao je predsednik na zvaničnom instagram nalogu "Budućnostsrbijeav", uz fotografije sa sa predsednikom skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom, poslanikom Balintom Pastorom i generalnim direktorom kompanije Zoltanom Tamašem.

Nova fabrika kompanije "Goodwill pharma", koja uključuje proizvodni pogon, najsavremeniju laboratoriju za fizičko-hemijska i mikrobiološka ispitivanja, magacin i upravnu zgradu, otvorena je juče u Subotici.

"Goodwill pharma" je farmaceutska kompanija koja posluje u Srbiji od 2003. godine, a izgradnja proizvodnog pogona pocela je krajem 2017. godine.

Za nepune 2 godine, izgrađena je nova poslovna jedinica na 4.000 kvadratnih metara, sa proizvodnim pogonom godišnjeg kapaciteta od 15 miliona jedinica.

Na Paliću je juče svečano otvorena novoizgrađena hladnjača i destilerija porodične kompanije "Andex", u okviru fabrike "Podrum Palić".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track