Najnovije vesti

VUČIĆ POLOŽIO VENAC NA SRPSKO SVETO MESTO U BUGARSKOJ: Predsednik posetio nekadašnji grob Svetog Save u Trnovu KURIR TV
Foto: Dado Đilas

poseta susednoj zemlji

VUČIĆ POLOŽIO VENAC NA SRPSKO SVETO MESTO U BUGARSKOJ: Predsednik posetio nekadašnji grob Svetog Save u Trnovu KURIR TV

Politika

Predsednik Srbije Aleksndar Vučić obišao je danas u Bugarskoj, sa premijerom Bojkom Borisovim, i Veliko Trnovo, mesto smrti Svetog Save, i istakao da je ponosan i zadovoljan što bugarski narod posvećuje veliku pažnju čuvanju sećanja na srpskog svetitelja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sa @boyko.borissov na mestu gde je sahranjen Sveti Sava.

Објава коју дели Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) дана

"Veoma sam ponosan i iskreno srećan što mi je Bojko Borisov omogućio da posetim Veliko Trnovo, ovo sveto mesto, i kada vidim kako naša bugarska braća čuvaju sećanje na Svetog Savu, to je za nas ne samo dokaz prijateljstva i bratske ljubavi, već i posvećenosti unapređenju odnosa", rekao je Vučić novinarima u Velikom Trnovu.

Predsednik Srbije je istakao da je Sveti Sava najvažniji čovek u našoj istoriji, jer je 1219. osnovao autokefalnu Srpsku pravoslavnu crkvu.

"Pažnju koju je dobio od bugarskog naroda, od 13. veka do danas govori o neraskidivim vezama Srba i Bugara", rekao je Vučić. Vučić i Borisov danas su u Velikom Trnovu posetili Crkvu svetih 40 mučenika, koja se nalazi u podnožju čuvene tvrđave "Carevac".

1 / 8 Foto: Dado Đilas

Inače, Veliko Trnovo, nekadašnja bugarska prestonica, mesto je u kojem se upokojio Sveti Sava 1236. godine kada se vraćao sa hodočašća iz Svete zemlje. Taj grad se nekada zvao samo Trnovo, a nazvan je Veliko Trnovo zbog svoje slavne istorija, pošto je bio neosvojiva tvrđava kada je u 12. veku prkosio vizantijskom carstvu.

U Crkvi svetih 40 mučenika Sveti Sava je na Bogojavljenje 1236. godine, služio svoju poslednju liturgiju, pre smrti. Tu je bio i sahranjen, a potom su njegove mošti prenete u manastir Mileševa, odakle ih je Sinan paša preneo u Beograd i spalio na Vračaru 1594, na mestu gde je sada Hram svetog Save.

Predsednik Vučić i bugarski premijer Borisov prethodno su obišli radove na izgradnji autoputa od Sofije do granice sa Srbijom, kao i radove na izgradnji gasovoda Balkanski tok.

(Kurir.rs/Tanjug)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...