Događaj planiran za 11 sati

VUČIĆ PO MEĆAVI NA ZLATIBORU, OTVORENA GONDOLA: Ponosan sam i pomoći ćemo koliko možemo i ne zanima me ko je na vlasti

Politika -

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas svečanosti povodom puštanja u rad panoramske gondole na Zlatiboru.

1 / 10 Foto: Printscreen Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da na Zlatibor nije došao zbog razgovora političkih partija, za koji je, kako kaže, uvek bio i biće spreman, već da podrži važan projekat i da kaže koliko se raduje svakom uspehu što dobro donosi našoj zemlji.

- Od mene nećete čuti da je gondola loša jer je neko drugi izgradio, bilo bi sramota da to govorim. Ponosan sam na nju i pomoći ćemo koliko možemo i oko početne stanice i drugih stvari i ne zanima me ko je na vlasti i ko je imao ideju i ko je na tome radio. Došao sam da čestitam onima koji su to radili na ovako velikom projektu ne samo za Zlatibor već za celu Srbiju. Tako Srbija mora da funckioniše i da se odnosi - kazao je predsednik.

Vučić je najavio da će put oko Požege biti završen do kraja ove godine, odnosno do Svetog Nikole.

gondola, Zlatibor, Gold gondola, Aleksandar Vučić
foto: Tanjug Printscreen

Vučić je dodao da će uvek biti uz Zlatibor i Čajetinu nevezano ko je na vlasti i čestitao još jednom predsedniku opštine Čajetina Milanu Stamatoviću.

Nakon svečanog otvaranja, predsednik se provozao Gold gondolom.

gondola, Zlatibor, Gold gondola, Aleksandar Vučić
foto: Tanjug Printscreen

Predsednik Srbije obratio se i novinarima nakon vožnje.

- Srećan što smo mogli da prisustvujemo otvaranju, fantastično izgleda i verujem da će to biti dalji podstrek za dalji razvoj opštine Čajetina. Država će koliko može pomoći u različitim stvarima - rekao je predsednik.

Kazao je da će država pomoći da se izgadi obilaznica oko Zlatibora za koju treba izdvojiti oko dva miliona evra, kao i da će država pomoći oko izgradnje puta do Ponikvi u dužini od devet kilometara. Vučić je naveo da će se graditi tu i najmoderniji kompleksi sportskih terena.

- To će sve pomoći da se tu privuče još više turista - dodao je predsednik Srbije.

Vučić je na Zlatiboru upitan za sastanak specijalnog predstavnik za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčaka i šefa Biroa Stejt departmenta za Evropu i Evroaziju Filipa Riker, na kojem su najavljene promene Vašingtonskog sporazuma, kazao da nije ništa gotovo samo što su se sreli Amerikanci i Evropljani, ili Nemci.

gondola, Zlatibor, Gold gondola, Aleksandar Vučić
foto: Tanjug Printscreen

- Interesantno mi je da svi koji su kritikovali Vašingtonski sporazum, govoreći da nije u korist Srbije, sada uglavnom ćute, jer su predstavnici kosovskih Albanaca i neki u Evropi protiv tog dokumenta. Drago mi je što su se sastali Riker i Lajčak, ali o delu koji je Srbija potpisala s njom nekom mora da razgovara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je i na pitanje kada će primiti vakcinu.

- Mislio sam da budem prvi koji će da primi bilo koju. Mi nećemo dobiti Sinovak vakcine, već od kompanije Sinofarm, najveće kineske farmaceutske kompanije. Kada sam želeo da primim vakcinu, govorili su da ću ja prvi da se snađem. A evo sad nisam primio kao i naši građani niti moji roditelji koji imaju više od 75 godina, a možda su već mogli. Čekaću kad ću da primim, primiću vakcinu. Pozivam građane da prime vakcinu - rekao je predsednik.

Predsednik Srbije rekao je povodom komentara da se dolaskom na Zlatibor "pomirio" sa predsednikom opozicione stranke Zdrava Srbija Milanom Stamatovićem da su takve izjave besmislene i da je došao zbog važnih projekata, jer ljude interesuje da žive bolje.

Odgovarajući na optužbe funkcionerke Narodne stranke Sande Rašković Ivić da će on priznati Kosovo, ali da to neće učiniti ni pismeno, ni usmeno, Vučić je rekao da će to verovatno učiniti "transcendentalnom meditacijom".

- Šta da odgovaram? Bio je pun mesec juče, ko zna kakvo je to čudo bilo! Vidite da su svi juče bili u nekom čudnom stanju. Ovaj se pojavljuje kao istraživač javnog mnjenja, a pogledajte mu procente ima 110 odsto - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas frilenserima da protesti nisu nikakvo rešenje i da oni jedino mogu sa državom da pregovaraju o tome od kada treba da se plati porez, a ne da li ga treba platiti. Na pitanje novinara da li država ima plan kako da reši pitanje naplate poreza frilenserima koji su najavili radikalziaciju protesta, Vučić je odgovorio da je već rekao da postoji prostor da se pregovara.

Potpredsednik francuske kompanije Poma Kristijan Buvije kazao je da mu je zadovljstvo što prisustvuje otvaranju i zahvalio se svima.

- Čast mi je što je oprema francuske kompanije danas ovde i zadovoljstvo mi je što sam bio jedan od učesnika na ovom projektu. Zlatna gondola je danas najduža gondola na svetu.

gondola, Zlatibor, Gold gondola
foto: Z. Š.

Buvije je Milanu Stamatoviću, predsedniku opštine Čajetina, uručio trofej kao dokaz zahvalnosti i poverenja.

gondola, Zlatibor, Gold gondola, Kristijan Buvije, Milan Stamatović
foto: Tanjug Printscreen

Predsednik opštine Čajetina i lider opozicione stranke Zdrava Srbija Milan Stamatović izjavio je da poseta predsednika Aleksandra Vučića Zlatiboru povodom otvaranja Gold gondole predstavlja početak dijaloga između vlasti i opozicije.

- Današnja poseta predsednika Aleksandra Vučića treba da bude shvaćena kao početak dijaloga između opozicije i vlasti - kazao je Stamatović i dodao da je bilo potrebno uveriti predsednika da je ovaj projekat od opšteg interesa.

gondola, Zlatibor, Gold gondola, Milan Stamatović
foto: Tanjug Printscreen

Stamatović je izrazio zahvalnost što je Vučić shvatio da je ta investicija od opšteg interesa i što su uz njegovu pomoć uspeli da otkoče realizaciju projekta i dobiju sve potrebne dozvole.

Lider Zdrave Srbije podsetio je da je i za obnovu ski centra Tornik bilo birokratskih problema i to od 2004. godine kada se krenulo sa razgovorima o sređivanju tog ski centra koji je bio porušen tokom NATO bombardovanja.

Ni za vreme Vojislava Koštunice i Borisa Tadića na najnižim birokratskim nivoima nije bilo razumevanja za sređivanje ski centra i izgradnju gondole, kazao je Stamatović i dodao da je obnova ski centra trajala pet godina, a da je za izgradnju gondole prvo rečeno da je potrebno da se urade prostorni planovi, za šta, kako je rekao, takođe nije bilo razumevanja na najnižim birokratskim nivoima. Stamatovićeva stranka je bila deo Saveza za Srbiju u čijem je sastavu bilo više stranaka među kojima i SSP Dragana Djilasa i prva je koja je izašla iz tog saveza. Savez za Srbiju više ne postoji, jer je u međuvremenu formirana Udružena opozicija Srbije.

1 / 4 Foto: Z. Š.

Inače, zlatiborska Gold gondola, najduža je panoramska gondola na svetu i jedna je od najvećih investicija opštine Čajetina.

Izgradnja Gold gondole koštala je opštinu Čajetina 13 miliona evra. Gondola povezuje centar Zlatibora i najviši planinski vrh Tornik preko Ribničkog jezera, u dužini od devet kilometara. Gradnja gondole je počela 2016. godine, a investicija je vredna oko 13 miliona evra.

Trubač Dejan Petrović pred početak svečanosti izveo je himnu Srbije "Bože pravde".

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track