KAKO ĆE DOLAZAK DŽOZEFA BAJDENA UTICATI NA SRBIJU: Ivica Dačić i Vladimir Marinković u Usijanju dana (KURIR TELEVIZIJA)
Foto: Damir Dervišagić

TEMA BROJ JEDAN

KAKO ĆE DOLAZAK DŽOZEFA BAJDENA UTICATI NA SRBIJU: Ivica Dačić i Vladimir Marinković u Usijanju dana (KURIR TELEVIZIJA)

Politika -

Inauguracija Džozefa Bajdena je svetska tema broj jedan, a u Usijanju dana Silvija Slamnig večeras razgovara sa svojim gostima o prilikama u Sjedinjenim Američkim Državama posle promene vlasti, kao i o uticaju ovih promena na region i Srbiju.

Usijanje, Ivica Dačić
foto: Damir Dervišagić

Večerašnji gosti su predsednik Narodne skupštine i lider SPS Ivica Dačić i narodni poslanik i osnivač Kongresa srpsko-američkog prijateljstva Vladimir Marinković.

- Malo je vremena da bismo mogli da napravimo analizu svega što će nas čekati. Ali Bajdenova inauguracija je prošla sa dve senke - koronom i velikm obezbeđenjem, kaže Dačić.

- Bajden je u svom govoru pokušao da pošalje poruku ujedinjenja, ali je pitanje šta će se dešavati zbog velikih podela, i šta će se dešavati sa Republikanskom strankom, obzirom da je Tramp najavio osnivanje nove stranke, kaže Marinković.

- Mnogo toga će zavisiti od stava Republikanske stranke, a važno je i to da su Bajden i Tramp imali rekordad broj glasova, velika je bila izlaznost. Za Trampa nisu glasali samo beli konzervativci, svakako će uslediti politička borba, kaže Dačić.

Vladimir Mariković, Usijanje
foto: Kurir

- Tramp inače nije pomilovao Asanža, za njega je on zdajnik, i to je poruka za njegovo buduće biračko telo. Tramp možda osnuje svoju stranku, i to bi bila revolucionarna situacija, kaže Dačić.

- Mi moramo da se okrenemo novom centru moći u Vašingtonu, ali to su naši stari znanci. Ali Bajden sada nije onaj iz 90-tih, kaže Dačić.

- Američka politika prema Srbiji se promenila poslednjih godina, posebno obzirom na sve što su Srbija i Vučić uradili, kaže Marinković.

- Biće promena u politici SAD ali pre svega kao normalizacija odnosa sa EU, ali Kina je njima pitanje broj jedan, kaže Dačić.

Ivica Dačić
foto: Kurir

- Mi ćemo morati svim snagama da radimo da se nastavi politika investicija i uvažavanja interesa Srba u regionu, ne smemo da uđemo u fazu defetizma, zbog nekih ljudi u administraciji naklonjenih ranije Albancima, kaže Marinković.

- Nadamo se da će Bajden posetiti Srbiju, i da će Srbija biti zemlja na koju Amerika računa, kaže Marinković.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track