ŠTA BOLI IVANA IVANOVIĆA I KOMPANIJU Boli ih što je Basara zaključio da će veću slobodu imati u Kuriru nego u Danasu
Foto: Beta/ Dragan Gojić, Marina Lopičić, Zorana Jevtić

ZAŠTO IH BOLI KURIR

ŠTA BOLI IVANA IVANOVIĆA I KOMPANIJU Boli ih što je Basara zaključio da će veću slobodu imati u Kuriru nego u Danasu

Politika -

U petak, 22. januara, uveče, Ivan Ivanović je na tviteru preneo vest portala nova.rs da su "porodiljama i trudnicama opet umanjene plate", i napisao:

"Evo pozivam ove klošare iz Kurira, Informera i ostalih svinjoida da nam objasne kako je ovo u redu i kako je to za našu decu. Ako sam dobro razumeo, jedino klošari iz svinjoida umeju da objasne klošarske poteze ove vlade."

Čovek se prvo zapita kakve veze ima Kurir sa propisima u čijim su se makazama našle porodilje i trudnice, i otkud Kurir u ovom tvitu. Potom, iziritiran Ivanovićevim nevaspitanjem i ničim neizazvanim uvredama, pomisli da mu odbrusi: "Pitaj svoju mamu!", a onda zaključi da je to isto što i terati vetar kapom, pa ovaj Ivanovićev "tekst" od 220 slova - ne zaboravimo, nedavno je pokušao da se ugura u novinare! - ostavljamo bez ikakvog komentara! Neka ga!

Neće njega ništa prevaspitati, jer što se grbo rodi, vreme ne ispravi...

Ali, vreme je da se kaže nešto o hajci na Kurir, i paušalnim ocenama koje se bez argumenata, samo kao legitimacija pripadanja jednoj političkoj opciji, izriču na naš račun.

U Srbiji se jedna interesna grupa sa upravljačkim vrhom i finansijskim korenima u inostranstvu i predstavnicima u Srbiji Draganom Šolakom i Draganom Đilasom proglasila za političku "opoziciju", a sve ostale svrstala je u "režimske stranke". Po istom obrascu, svoje je medije nazvala "nezavisnim", a sve ostalo su "tabloidi". (Tabloidi su, inače, u novinarstvu priznat žanr, to su i nemački Bild i engleski Dejli mejl... ali je u srpskoj podeli tom izrazu dato izuzetno negativno značenje.)

Uzastopni i ubedljivi porazi na izborima ogolili su karakter ovakve "opozicije", njenu isključivost i odsustvo stvarne zainteresovanosti da se Srbija politički unapređuje. Pošto je zbog toga propao svaki pokušaj stvaranja šireg političkog fronta, Šolaku i Đilasu ostali su samo mediji da nastave "svoju borbu", u nadi da će jednog dana stići presudna podrška iz inostranstva i da će biti instalirani u vrh države.

Zašto je baš Kurir glavna meta Đilasovih službenika u medijima - od Ivana Ivanovića, preko televizija N1 i Nova, Danasa i portala nova.rs? Pa zbog toga što svojim postojanjem i svojim tekstovima predstavlja očigledan dokaz da je podela Srbije na Šolakovu i Đilasovu "opoziciju" i "režimski ostatak" lažna! Nije slučajno novi talas napada krenuo kad je Svetislav Basara odlučio da svoju kolumnu preseli iz Danasa u naš list. Poznati književnik, koji je danas po drugi put dobio Ninovu nagradu, svakako ne simpatizer režima, odvalio je šamarčinu "nezavisnom Danasu" kad je pokupio svoje pinkle jer više ne može da podnese Đilasove diktate.

To njih boli, što je Basara zaključio da će veću slobodu imati u Kuriru, nego u Danasu, a ne što neće saznati "zašto majmun drži qrc u supi"! I zato na društvenim mrežama anonimna rulja linčuje i Basaru, i Vukašina Obradovića, bivše predsednika NUNS, Antonelu Rihu, nekedašnju urednicu NIN, Dudu Ivkovića, proslavljenog košarkaškog trenera... jer odbijaju da budu "Đilasova opozicija".

Prepoznajući u Kuriru ozbiljan i uticajan list, svoje autorske tekstove u njemu su objavili, ili dali intervjue predsednik SANU Vladimir Kostić, akademici Matija Bećković i Dušan Kovačević, rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović, ambasadori SAD, Nemačke, Rusije, Kine, EU... Ili samo nisu na vreme saznali od Ivana Ivanovića kakav je i šta je Kurir?

Kurir je dokaz da se u Srbiji ne mora biti "ili Đilasov ili Vučićev", i to Šolaku i Đilasu, i njihovim medijima smeta. Šolak i Đilas u Kuriru vide medij koji predstavlja najozbiljniju pretnju kampanji ocrnjivanja Srbije, u koju su upregli svoje medije i svoje novinare.

Kad danima vode kampanju protiv vakcinisanja i trube da je odziv za vakcinisanje nikakav, Kurir je tu da pruži pravovremenu i relevantnu informaciju. A kad preko noći besramno okrenu ploču i počnu da javljaju da su redovi pred punktovima za vakcinisanje ogromni, Kurir je tu da slikom i rečju posvedoči da medicinsko osoblje daje sve od sebe da operacija imunizacije stanovništva prođe u najboljem redu.

I kad smo već kod lekara i tehničara koji vode danonoćnu borbu protiv korone, ukažimo na još jednu sramnu manipulaciju, tim sramniju što se maskira brigom za njih. U želji da diskredituju zdravstveni sistem Srbije (cena ih ne zanima!) ovi "nezavisni" mediji koriste tragičnu činjenicu da su neki lekari i neki članovi njihovog tima podlegli zarazi koronom, i svesno stvaraju utisak da je broj umrlih i veći nego što jeste. Tako portal nova.rs objavljuje vesti pod naslovom "Umro još jedan lekar", da bi tek iz teksta moglo da se sazna da je reč o vlasniku privatne internističke ordinacije u jednom gradu u Srbiji, ili o psihijatru, koji sa borbom protiv korone nisu imali nikakve veze! Ali, njima je samo važno da umiru lekari!

Da se razumemo, mi ne tvrdimo da smo bezgrešni! Postojimo gotovo dvadeset godina, kroz našu redakciju su prošle stotine novinara i urednika (između ostalog, glavni urednik Danasa bio je istaknuti kolumnista Kurira; jedan bivši glavni urednik Kurira i pojedini članovi uredničkog kolegijuma čine sada okosnicu portala nova.rs) i svakako smo grešili i opet ćemo grešiti. Jer smo ljudi. Ali nastojimo da budemo bolji, i s ponosom ističemo da smo prva i jedina medijska kuća u Srbiji koja je angažovala eksperta za etiku u novinarstvu, zbog čega smo iz dana u dan sve bolji.

Zato imamo pravo da ukažemo na sramnu činjenicu da je slučaj seksualnog zlostavljanja u školi glume poslužio na televiziji Nova S za "šaljivu" diskusiju u čemu je razlika između silovanja koje izvede Legija i onog koje je počinio Mika Aleksić, i na još sramnije ćutanje ostalih medjia iz "nezavisnog" jata, koji se inače u svakoj prilici predstavljaju kao čuvari novinarskog kodeksa. I imamo puno pravo da osudimo pokušaj Slobodana Georgieva, poznatijeg po tvitovima nego po tekstovima, da opravda Miku Aleksića prebacujući krivicu na roditelje žrtava! Muk i ćutanje među "nezavisnima", koji inače svaku priliku koriste da napadnu "tabloidni Kurir"!

Pominjani Basara takvo je ponašanje nazvao "zulu etikom": nije ispravno da nama kradu krave, ispravno je kad ih mi ukrademo njima. Inače, ni mi ne znamo, iako Basara piše za Kurir, zašto majmun iz njegovih kolumni drži qrc u supi. Ali nam je poznato čija je supa bila...

Jbga, Ivanoviću!

Kurir.rs

Foto: Beta/ Dragan Gojić, Marina Lopičić, Zorana Jevtić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track