EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE KURIRA! PRVI MILIJARDER IZ SRBIJE: Dragan Šolak je duplo teži od MIŠKOVIĆA i KOSTIĆA
Foto: screenshot, Zorana Jevtić

Ubedljivo najbogatiji srpski tajkun

EKSKLUZIVNO ISTRAŽIVANJE KURIRA! PRVI MILIJARDER IZ SRBIJE: Dragan Šolak je duplo teži od MIŠKOVIĆA i KOSTIĆA

Politika -

BEOGRAD - U poređenju s najpoznatijim srpskim tajkunima, Dragan Šolak je daleko najbogatiji. Kao prvi domaći evromilijarder, vlasnik SBB i Junajted grupe ostavlja iza sebe i Miodraga Kostića, sa imetkom od oko 520 miliona evra (prema proceni magazina Forbs), i Miroslava Miškovića, čije je bogatstvo na vrhuncu moći procenjivano na oko 500 miliona evra neto vrednosti, kao i Petra Matijevića, "teškog" 400 miliona evra, te Miliju Babovića, kog su mediji procenjivali na oko 306 miliona dolara.

Šolakov lični imetak, prema zvanično dokumentovanim podacima o vrednosti imovine koju poseduje, premašuje 1,22 milijarde evra!

Broj firmi u kojima ovaj retko bezobziran biznismen ima otvoreno ili prikriveno vlasništvo iz dana u dan se uvećava. Basnoslovna vrednost njegove imovine svrstava Šolaka na mesto prvog domaćeg evromilijardera. Ovaj Kragujevčanin je svoje bogatstvo stekao uglavnom pružanjem usluga kablovske televizije građanima Srbije i regiona. Međutim, pitanje na koje za sada nema odgovora glasi: koliko je Šolak do sada platio porez državi Srbiji za bogatstvo koje je stekao poslujući u našoj zemlji.

U skupu dobara koje vlasnik Junajted grupe poseduje kao lično bogatstvo izdvajaju se luksuzna kuća na Ženevskom jezeru, vredna nekoliko desetina miliona evra, luksuzni putnički avioni i golf tereni širom sveta.

LUKSUZNA VILA NA ŽENEVSKOM JEZERU

Supruga birala palatu

Ženeva, Švajcarska, Zenevsko jezero
foto: Profimedia

Šolak poseduje i ekskluzivnu vilu na Ženevskom jezeru čija se vrednost procenjuje na nekoliko desetina miliona evra. Prema podacima koje su objavili novinari slovenačkog Dela, ovu luksuznu nekretninu u Švajcarskoj kupila je Šolakova supruga Gordana 24. septembra 2013. Podaci iz švajcarskih zemljišnih knjiga otkrivaju da je samo porez na kupovinu bio je 8,35 miliona švajcarskih franaka ili oko 7,5 miliona evra.

Bogatstvo u vazduhu: Vlasnik tri aviona

Falkon
foto: screesnhot

U maniru pravih bogataša koji se okružuju luksuzom, Šolak je vlasnik i nekoliko aviona. On lično poseduje dve letelice „falkon“ - „dasu falkon-2000LX“, registarske oznake YU-FSS, čija je vrednost 35 miliona evra, i „dasu falkon F-900XL“, registarske oznake T7-DGS, koja vredi 45 miliona evra.

U vlasništvu Šolaka je i avion „cesna 560XL sitejšen XLS“, registarske oznake YU-SPC, koji vredi 7,2 miliona evra. Društvo Gerrard Enterprises založilo je 100 odsto udela u društvu Gerrard Aircraft iz Austrije za osiguranje kredita vrednog 8,5 miliona dolara banke Apple Bank for Savings kako bi finansiralo kupovinu pomenutog aviona.

Kurir.rs/Redakcija Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track