VEZE! Ovo su funkcioneri s JAKIM KONTAKTIMA U AMBASADAMA!
Foto: Nikola Anđić, Dado Đilas, Ana Paunković, Jovo Mamula

kO JE TROJANSKI KONJ

VEZE! Ovo su funkcioneri s JAKIM KONTAKTIMA U AMBASADAMA!

Politika -

Otkriće Jankovića da su mu ambasade nudile da ruši Vučića uzburkalo je javnost i otvorilo pitanje - ko je sada trojanski konj. Ono što se zna jeste da su Mihajlovićeva, Stefanović i Dačić funkcioneri koji imaju dobre odnose sa Amerikancima, odnosno Rusima

Priznanje bivšeg kandidata na predsedničkim izborima Saše Jankovića da su strane ambasade i politički moćnici, uz asistenciju pojedinaca u Srpskoj naprednoj stranci (SNS), pokušavali da sruše predsednika Aleksandra Vučića uzburkalo je javnost. Budući da je Janković to, kako kaže, odbio, odmah se kao glavno političko pitanje nametnulo - ko je sada taj trojanski konj u vladajućoj garnituri.

Ko je s kim blizak

Ova intrigantna priča o stranom prisvajanju uticaja na odlučivanje u Srbiji podgrejala je i stare spekulacije o pojedinim političarima koji godinama neguju neobično intenzivne odnose s nekim ambasadama. A za Srbiju, kao i za svaku državu, uvek je krucijalno kakve veze s domaćim donosiocima odluka uspostavljaju američka i ruska ambasada.

Tako je u srpskoj javnosti uvrežen sud da je Zorana Mihajlović, ministarka u svim srpskim vladama u prethodnim godinama, u više nego bliskim odnosima s većinom američkih ambasadora koji su službovali u Beogradu. Svojevrsna potvrda ovoga je i činjenica da su najviši diplomatski predstavnici SAD redovni gosti na njenoj porodičnoj slavi.

Aleksandar Vučić o navodima Saše Jankovića

Neko se nadao da ću brže da umrem. Znam o kojim ambasadorima je reč

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da nije iznenađen navodima Saše Jankovića.

- S pažnjom sam slušao to što je govorio gospodin Janković i da budem iskren, za mene nema prevelikih novosti, ali sam mu zahvalan što je to javno rekao i siguran sam da nije slagao. Potrebna je višeslojna analiza i ne bih sada ispaljivao reči i glumio junaka i žrtvu. Ukazao bih samo na jednu prirodnu i normalnu stvar, koju sam više puta rekao: važno je da je gospodin Janković rekao da su to ambasadori, a ne niži službenici. To je mnogo važna činjenica. To su direktni predstavnici država, a mislim da znam i koji su - naglasio je Vučić.

On je rekao da zna i kada su se dokopali njegovog zdravstvenog kartona:

- Zašto mislite da bi njihov interes bio da budem na vlasti ako kao vrhovni komandant ne dam da uništavamo „strele“ za 200 dolara, ako smo 2014. bili četvrti po visini plata u regionu, a danas smo prvi, ako smo imali nizak nivo direktnih stranih investicija, a danas imamo 61 odsto ukupnih investicija na zapadnom Balkanu? Što bi bilo u bilo čijem interesu da Srbija napreduje brže od ostalih. Nisam im iz oka ispao. To su pristojni ljudi, žele dobro svojoj zemlji, a manje dobro žele našoj zemlji. Ne mislim da su želeli da me ubiju, samo im je neko dostavljao moj kardiovaskularni karton... A tačno znam posle kog mog odlaska u bolnicu su mogli da dođu do tih papira. Neko se nadao da ću malo brže da umrem. Umiranje je prirodno, pitanje je da li ćete godinu ranije ili kasnije, važno je samo šta ćete iza sebe ostaviti.

On je naglasio da je Jankovićeva izjava važna za istoriju Srbije.

- Dok sam na ovom mestu, vodiću politiku samostalne, slobodne, nezavisne Srbije, i vodeći računa samo o našim interesima. Za takvu politiku uvek morate da platite određenu cenu. Svi zajedno opozicioni lideri nemaju negativnih objava kao i ja - rekao je Vučić.

Takođe, i aktuelni ministar odbrane Nebojša Stefanović važi za američkog čoveka u Srbiji, koji je u nekoliko navrata „uhvaćen“ da pristrasno nastupa u korist Vašingtona. Javna je tajna da se u Socijalističkoj partiji Srbije, još od vremena Slobodana Miloševića, neguje i podupire ruski uticaj na Srbiju. Njen sadašnji lider Ivica Dačić svakako je nastavio tu tradiciju, a kao najdirektnija kopča sa Moskvom isturen je funkcioner SPS Dušan Bajatović, kome su često povereni specijalni, ponekad i tajni zadaci vezani za srpsko-ruske aranžmane u politici i biznisu.

Komentarišući pojedince iz SNS koji se pominju kao veza preko koje stranci žele da sruše Vučića, potpredsednik SNS Milenko Jovanov za Kurir kaže da je reč o beščasnicima.

- Nema reči kojima bih opisao osobu koja je član SNS, a učestvovala bi u rušenju predsednika Vučića. Dodatnu težinu tom beščašću daje to što bi se cela akcija koordinirala sa strancima i radila njima u korist, a na štetu Srbije i naših građana - naglašava Jovanov.

Ljuban Karan

Veze se vide iz aviona

Potpukovnik KOS u penziji Ljuban Karan smatra da je kod nas i poseta stranim ambasadama ušla u modu od perioda rušenja Slobodana Miloševića:

- I Janković pominje tri kategorije ljudi: ambasadore, političke stratege i kvaziprijatelje. Tako funkcioniše ta agentura, prave je ambasadori, kao profesionalni obaveštajci, i to od ove dve grupe ljudi. Ta mreža tipuje i priprema ljude za koje se proceni da su perspektivni političari i koji mogu doći do nekih državnih funkcija. Problem je u tome što ovi rade za interese strane, a ne svoje države. Te veze su ostale do danas i vide se iz aviona.

Motivi stranaca

Darko Obradović iz Instituta za nacionalnu i međunarodnu bezbednost upozorava da su oduvek postojali ljudi koji nedostatak popularnosti i afirmacije kompenzuju kontaktima sa stranim ambasadama i drugim inostranim predstavnicima.

- Tako pokušavaju da povećaju svoju političku moć i ugled u narodu, ali su takve aktivnosti van domašaja u političkoj praksi. Ipak je to gajenje lažne nade da će preko stranaca, njihove podrške i povlađujući njihovim interesima zavredeti autoritet u sopstvenom narodu. Motivi stranaca su uvek skopčani sa spoljnopolitičkim interesima njihove zemlje. Treba imati na umu da ne postoji ni bratska ni sestrinska država ili služba. Najagilniji u Srbiji su sigurno Amerika i Rusija, ali svakako ne i jedini koji pokušavaju da na ovaj način prikupe što više informacija i da tako saznaju unutrašnje slabosti države. Sa informacijama naših bezbednosnih službi, nadležni državni organi to treba da prepoznaju. Ako se setimo 1903. ili 1934. godine, takvih interesa je bilo i ima ih i danas - napominje naš sagovornik.

Štampano izdanje 16.09.2021.
foto: Kurir

U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA PROČITAJTE:

POTREBNO 1,6 MILIONA TESTOVA NEDELJNO, VIŠE OD 6 MILIONA MESEČNO

Ružić najavio testiranje đaka dva puta nedeljno DA LI JE REALNO?

OPASNO

Hrvati bi da osnuju Hrvatsku pravoslavnu crkvu, koja je postojala samo u vreme ustaša! BACILI OKO NA VREDNU IMOVINU SPC!

SKANDAL U OŠ "BRANISLAV NUŠIĆ" DOBIO EPILOG

Škola roditeljima vraća novac za kontrolne koje im je prodala!

LICEMERJE VUKA JEREMIĆA

Pljuje republičke, a ide na lokalne izbore

PONOSNI GRAĐANI OBILAZILI VOJNU MAŠINERIJU NA UŠČU

Sviđa nam se što je SVE SRPSKO, mnogo smo napredovali i to treba da poštujemo!

UŽASNA SMRT! BUKVA UBILA OCA SEDMORO DECE!

Nije uspeo da pobegne ispod debla koje se obrušavalo pravo na njega!

UŽASNO

Šarplaninac zubima ZAKLAO GAZDARICU, ćerka je našla iskasapljenu u dvorištu!

CECA I MILI ZA KURIR PO PRVI PUT O SUKOBU

Evo šta su rekli o međusobnoj tužbi!

PREMIJERA FILMA O TOMI ZDRAVKOVIĆU

Velike ovacije dobio je Kolja Pejaković, a evo ko je sve prošetao crvenim tepihom! (FOTO)

NE PROPUSTITE

U DANAŠNJEM KURIRU POKLON DODATAK: POLJOPRIVREDNIK

Štampano izdanje 16.09.2021.
foto: Kurir

Čitajte KURIR!

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track