PREMIJERKA BRNABIĆ: Srbija ne teži članstvu u NATO, ali nastoji da održi saradnju
Foto: Beta/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Na otvaranju 101. Rouz-Rot seminara

PREMIJERKA BRNABIĆ: Srbija ne teži članstvu u NATO, ali nastoji da održi saradnju

Politika -

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas u Beogradu da Srbija ne teži članstvu u NATO, ali da nastoji da nastavi da održava dijalog i saradnju.

Na otvaranju 101. Rouz-Rot seminara Parlamentarne skupštine NATO "Evroatlantske integracije, partnerstvo za mir i dalji koraci u suočavanju sa preostalim izazovima na Zapadnom Balkanu" u Skupštini Srbije, premijerka je kazala da je saradnja Srbije i NATO u proteklom periodu bila dobra, a da Srbija posebno ceni stav NATO o punom poštovanju njene vojne neutralnosti.

Brnabić je navela da Srbije gradi poziciju odgovornog i pouzdanog partnera NATO. Prema njenim rečima, Srbija je u saradnji sa NATO uspešno realizovala više od 40 projekata, a da je posebno zadovoljna implementacijom projekta koji je usmeren na novu generaciju baterija zasnovane na ugljeniku - koje neće sadržati litijum. Govoreći o regionalnoj saradnji, premijerka Srbije je navela da su mir i bezbednost u regionu osnovni uslov za napredak za svaku zemlju ali i za čitav regiona u celini.

"Bilo kakva nestanilnost u bilo kom delu, utiču na čitav region", rekla je Brnabić i dodala da Srbija poštuje svoje susede i da dosledno poštuje nemešanje u unutrašnja pitanja susednih zemalja.

Ona je kazala da inicijativa Otvoreni Balkan predstavlja šansu za region u vidu jačanja infrastrukture, slobode kretanja ljudi, roba, kapitala i usluga, ali je dodala da ta inicijativa nije zamena za evrointegracije.

"Inicijativa svakako nije zamena za evrointegracije kojima Srbija teži, ali je pokušaj da u nekim oblastima postupamo samostalno", rekla je predsednica Vlade Srbije.

Govoreći o stanju na Kosovu, Brnabić je kazala da se Srbi na Kosovu i Metohiji svakodnevno suočavaju sa bezbednosnim rizicima, a da je od početka ove godine zabeleženo 115 etnički motivisanih napada i devet upada specijalnih policijskih jedinica na sever Kosova. Dodala je da je posebno porazna činjenica da su Visoki Dečani svrstani među sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog nasleđa Evrope. Brnabić je navela da Srbija ima nerešena pitanja iz prošlosti, ali da je usmerena na budućnost i na održanje mira.

Poziv Prištini da se pridruži inicijativi 'Otvoreni Balkan'

Brnabićeva je pozvala sve na Balkanu koji nisu pristupili "Otvorenom Balkanu", uključujući i Prištinu, da se pridruže toj inicijativi, s napomenom da je taj poziv stalno otvoren.

"Građani koji žive u regionu imaće neverovatno velike koristi od ove inicijative", rekla je Brnabić, rekla je premijerka.

Ona je rekla da Srbija daje "punu podršku" Severnoj Makedoniji i Albaniji za dobiju datum za početak pregovora sa Evropskom unijom (EU) jer su to "više nego zaslužili". Govoreći o Kosovu, ona je istakla da u Prištini nije videla spremnost za dijalog, o čemu govori "sve veći broj napada na Srbe i to što Priština neće da ispuni Briselski sporazum".

Premijerka je izjavila i da se nada da će Srbija tokom predsedavanja Slovenije Evropskom unijom otvoriti makar jedan novi klaster, ali da veruje da će otvoriti dva. Ona je kazala da su reforme koje Srbija sprovodi i način unapredjenja Srbije a samo zadatak na evropskom putu. Prema njenim rečima, razne stvari se zameraju Evropskoj uniji ali, kako ona tvrdi, EU je najuspešniji mirnovni projekat.

"EU ne može da se spočita to da je najveći i najuspešniji mirnovni projekt u istoriji čovečanstva", rekla je Brnabić, navodeći da ga vidi kao mirovni, a ne kao ekonomski projekat.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track