NISKI START: Đilasovi taktiziraju, antivakseri se udružuju, SNS i SPS na korak od dogovora!
Foto: Marina Lopičić, Zorana Jevtić, Vladimir Šporčić, Sonja Spasić, Nebojša Mandić, Beta/Branislav Božić

PRIPREME ZA IZBORE

NISKI START: Đilasovi taktiziraju, antivakseri se udružuju, SNS i SPS na korak od dogovora!

Politika -

Koalicija okupljena oko SSP, koju čine i NS, DS i PSG, još se nije dogovorila o predsedničkom kandidatu, što je, prema oceni analitičara, poprilično kašnjenje s obzirom na to da je do izbora ostalo manje od tri i po meseca

Iako se još uvek nisu sve stranke izjasnile o izlasku na predstojeće predsedničke, parlamentarne i lokalne izbore u aprilu, izvesno je da će svi trčati izbornu trku. A u kojim kombinacijama, odnosno koalicijama, kao i ko će biti nosioci lista ili predsednički kandidati, još nije potpuno definisano. Makar ne javno.

Tako se zasad, svega tri i po meseca do izbora, zna da će partije okupljene oko SSP Dragana Đilasa - Narodna stranka, DS, i PSG, ići zajedno, međutim, oni još taktiziraju, ili pak ne mogu da se dogovore o predsedničkom kandidatu. Zasad je potvrđeno da će na sve izbore ići pokret Dveri i DSS u koaliciji Nada, kao i da će lideri Boško Obradović i Miloš Jovanović biti kandidati na predsedničkim izborima. Predsedničku trku trčaće i novinar Srđan Škoro, koji je pre nekoliko dana najavio osnivanje grupe građana u ime koje će učestvovati. Na izbore izlazi i SRS Vojislava Šešelja.

Dragan Đilas, Nebojša Zelenović, Dobrica Veselinović, Zoran Lutovac, Pavle Grbović, Opozicija
foto: Zorana Jevtić, Ana Paunković, Dragan Kadić, Dragana Udovičić, Beta/Branislav Božić

Mada još uvek nije zvanično potvrđeno, na izbore će i Socijaldemokratska stranka Borisa Tadića, koji se u više navrata nudio za predsedničkog kandidata. Na izbore će u koaliciji i Otvorena građanska platforma (OGP) Akcija Nebojše Zelenovića i Ekološki ustanak Aleksandra Jovanovića Ćute, zasad bez imena predsedničkog kandidata.

Novoiznedrena potencijalna koalicija je između pokreta DJB Saše Radulovića, Zdrave Srbije Milana Stamatovića, Živim za Srbiju Jovane Stojković i Naprednog kluba Čedomira Antića, prozvana "antivakserska koalicija", takođe bez predsedničkog kandidata zasad.

SNS i SPS zajedničkim snagama idu na predsedničke izbore, na kojima će kandidat biti predsednik naprednjaka Aleksandar Vučić, dok se za republičke izbore još uvek dogovaraju o tome hoće li ići sa zajedničkom ili odvojenim listama. Politički analitičar Branko Radun za Kurir ocenjuje da zasad ne vidi dovoljno jakog kandidata u redovima opozicije koji bi mogao da osvoji ozbiljniji rezultat, barem kad se govori o predsedničkim izborima.

Saša Janković, Srđan Škoro, Pokret slobodnih građana, opozicija, Branko Radun
foto: Fonet

- Naravno, pojedine stranke ostvaruju bolje rezultate na parlamentarnim izborima nego na predsedničkim. Elem, dosta je bitno da jednog kandidata na predsedničkim izborima podrži nekoliko stranaka, pokreta, pa i javnih ličnosti. Kao što je bio slučaj prilikom kandidature Saše Jankovića, koga su tada podržali i DS i PSG i nevladine organizacije i javne ličnosti. On je tada ostvario dobar rezultat. Zato je i sada bitno da se opozicija okupi u neki blok koji bi činili stranke, pokreti, organizacije i javne ličnosti koje bi podržale jednu osobu. Među ovima zasad nema nekoga ko se izdvaja da bi sam mogao nešto da uradi - smatra Radun.

Dodaje da bi zeleni imali šansu ka bi imali kandidata koji je prepoznatljiv.

- Jedino je zasad prepoznatljiv Boško Obradović i ako bi ga podržali još neki, imao bi dobre šanse. I Miloš Jovanović takođe nije loš kandidat, ali nije toliko prepoznatljiv kao neki drugi, te bi morao da vodi dinamičnu kampanju - navodi Radun.

Zaključuje da koalicija oko SSP kasni s predsedničkim kandidatom.

- Što se više bliže izbori, njihov kandidat ima sve manje vremena da se u javnosti što bolje predstavi - konstatuje Radun, podsećajući da u SAD predsednički kandidati punih godinu dana vode kampanje.

Poslednji podaci Cela opozicija 12 odsto

Prema poslednjem istraživanju agencije Faktor plus, ukoliko bi izbori u Srbiji bili održani naredne nedelje, SNS bi osvojio 57 odsto glasova a ujedinjenu opoziciju - SSP, NS, DS i PSG, podržalo bi 12 odsto birača.

Izborni cenzus prešli bi i SPS sa 9,3 odsto glasova, savez zelenih stranaka sa oko 7 odsto i koalicija Nada sa 4,3 odsto, dok su Zavetnici sa oko 3 odsto glasova na ivici cenzusa. Slede DJB sa 2,4 odsto podrške, SRS i Dveri sa 1,4, dok su Zdrava Srbija i JS na oko jedan odsto podrške birača.

Ivana Žigić/ Foto/Source:Marina Lopičić, Zorana Jevtić, Vladimir Šporčić, Sonja Spasić, Nebojša Mandić, Beta/Branislav Božić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track