02:49

Stručnjak izneo zabrinjavajuće prognoze: Sankcije Rusiji dovešće do OZBILJNIH POREMEĆAJA CENE NAFTE

kriza

NI SRBIJA NEĆE BITI POŠTEĐENA! Stručnjak izneo zabrinjavajuće prognoze: Sankcije Rusiji dovešće do OZBILJNIH POREMEĆAJA CENE NAFTE

Politika -

Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije istakao je da je rast cena naftnih derivata u Srbiji neminovan.

- U odnosu na 10. februar kada je Vlada Srbije donela odluku o ograničenju cene derivata nafte do danas poskupelo je 10 dolara po barelu. Promene su uticale na promenu veleprodajnih cena, koje nisu ograničene i koje su poskupele 3 do 4 dinara. S obzirom da je na dan donošenja uredbe cena goriva smanjena, praktično su veleprodavci dovedeni u takvu situaciju da već sutra mogu kupovati gorivo u veleprodaji po kojoj oni moraju da prodaju - kaže Tomislav Mićović iz Udruženja naftnih kompanija Srbije.

Tomislav Mićović
foto: Kurir televizija

Vlada mora da odreagije na neki način na ovu krizu - ili povećanje cena ili smanjenje državnih dažbina istakao je Mićović.

- Pred nama je period kada bi vlada bi morala da odreaguje na neki način. Da li smanjenjem svojih državnih dažbina ili povećanjem cene, svejedno, ne može se očekivati da se skuplje kupuje nego što se prodaje - kaže Mićović i dodaje:

Tomislav Mićović
foto: Kurir televizija

- Potražnja za sirovom naftom je ubrzana bez obzira na ukrajinsku krizu. Ta nesrazmera između potražnje i ponude neminovno vodi i do rasta cena nafte. To je zakon tržišta, neminovno je da će cena da raste, ako se ovako nastavi. Rusija je najveći izvoznik sirove nafte u svetu i svako ugrožavanje dovešće do ozbiljnih poremećaja. Sa druge strane, sankcije koje se uvode Rusiji dovešće do toga da ne mogu da se kupuje nafta iz Rusije, a u evropskim rafinerijama 25 odsto nafte koja se prerađuje potiče iz Rusije. To su veoma ozbiljni poremećaji koji slede, ukoliko se nešto ne sredi - istakao je Mićović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

06:05

CENE BENZINA SU VEĆ ABNORMALNO SKOČILE! Novinarka iz Berlina o posledicama rata u Ukrajini: NEMCI BESNI NA PUTINA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track