POKOJNI VIDOJE SIN JE ČUVENOG MIŠE GROFA Evo kakav se skandal zbio u stanu Ristovića s popularnim političarem iz Slobinog vremena
Foto: Printscreen/Youtube, ATA images

krađa koja je punila stupce domaće štampe 2001. godine

POKOJNI VIDOJE SIN JE ČUVENOG MIŠE GROFA Evo kakav se skandal zbio u stanu Ristovića s popularnim političarem iz Slobinog vremena

Politika -

BEOGRAD - Na vest o iznenadnoj smrti Vidoja Ristovića (44), supruga popularne hrvatske TV voditeljke Nikoline Pišek s kojom ima ćerkicu, mnogi su se podsetili da je Vidoje sin veoma poznatog oca kog cela Srbija i nekadašnja Jugoslavija znaju pod nadimkom Miša Grof.

BIO JE SLOBIN KADAR, PREMIJER SRBIJE, ŠEŠELJ GA POLIVAO VODOM A SFRJ ŽENE UZDISALE ZA NJIM Ovako sada izgleda Radoman Božović (69)

Željko Simić
foto: Youtube Printscreen

Miša Grof odnosno Viktor Ristović čuveni je i nadaleko poznat antikvar i trgovac umetninama od koga je pokojni Vidoje, koji je po obrazovanju bio istoričar umetnosti, nasledio ljubav prema skupocenim predmetima iz prošlosti.

Vremešniji se sećaju i u ono doba nezapamćenog skandala koji se desio baš u kući Miše Grofa, punoj skupocenosti i antikviteta. Naime, Grof odnosno Viktor Ristović bio je tada glavni svedok u aferi iz 2001. koja je pukla kao bomba kad je obelodanjeno da je Željko Simić, tadašnji večiti dečko srpske politike, inače bivši ministar kulture i visoki funkcioner SPS, snimljen nadzornom kamerom kako iz njegove kuće uzima devize i dragocenosti sa stola - tabakeru, sat i parfem, kako je tada pisala beogradska štampa.

Simić je bio jedan od poznatih iz ere Slobe i Mire.

ŠOKANTNO 19 GODINA KASNIJE MOMIR OTKRIO Amerikanci nisu ni hteli da nas bombarduju, evo ko je to tražio! Pavković i ja smo plakali

Kako je policija saopštila sada već davne 2001, Željko Simić je u periodu između 25. avgusta i 7. septembra te godine počinio nekoliko teških krađa u stanu svog poznanika Miše Grofa, što je zabeleženo kamerama.

Na snimcima se vidi kako bivši ministar sa gomile na kojoj je bilo tadašnjih 1.700 maraka uzima prvo 100, pa još dva puta po 200 maraka, stavljajući ih u džep, a sve to dok je bio sam u sobi. Na snimku se videlo i kako oštećeni Grof prethodno nudi Simića pićem jer mu je rođendan i napušta prostoriju. Video-snimak koji su tada emitovale sve televizije davno je uklonjen sa Jutjuba, a u arhivama portala i novina ostali su samo skrinšotovi sa tog snimka.

Željko Simić
foto: Youtube Printscreen

Prema tadašnjim izjavama majora Ljubiše Mavrića, zamenika načelnika odeljenja za suzbijanje imovinskih delikata SUP Beograd, Grof je primetio da mu nestaju stvari, posumnjao je da ga potkrada neko od prijatelja i instalirao kameru koja je Simića uhvatila na delu.

Policija je potom, kako je tada bilo objavljivano u svim medijima, pretresom Simićevog stana našla zlatni sat roleks, dva para zlatnih naočara deral denta i kartije, dva korišćena parfema hermes, kutiju vitamina kalifornija selenijum, a u prijavi oštećenog stajalo je i da iz stana nedostaju zlatna tabakera i srebrni svećnjak iz 19. veka, a procena je da te stvari vrede oko 2.100.000 dinara, u to vreme. Što se 500 maraka tiče, one nisu pronađene, potrošene su.

Željko Simić
foto: Youtube Printscreen

Ko je Željko Simić

Željko Simić rođen je 21. maja 1958. godine u Beogradu. Otac Miodrag bio je profesor Pravnog fakulteta, majka Branka takođe univerzitetski profesor, a deda Jevrem prvi jugoslovenski ambasador u Vatikanu.

Hobi mu je u početku bio vaterpolo, igrao je čak i za juniorsku reprezentaciju Jugoslavije, a posle se prebacio na kolekcionarstvo i sakupljao je uglavnom umetničke slike.

Novinarsku karijeru započeo je 1979. godine u listu "Student". Od 1993. godine sa mesta savetnika prelazi na mesto potpredsednika savezne Vlade. Pred zalazak političke karijere bio je ministar kulture i upravnik Narodnog pozorišta.

Sve priznao pred sudijom

Suočen sa video-snimkom načinjenim skrivenom kamerom u kući svog prijatelja Ristovića, Simić, inače doktor pravnih nauka i visoko kotirani intelektualac Miloševićevog režima, priznao je pred istražnim sudijom Okružnog suda u Beogradu da je uzeo devize i dragocenosti u trenutku kad ga je domaćin ostavio samog u kući. Još kad je policija u Simićevom stanu otkrila ukradene stvari, istražni sudija nije imao kud do da okrivljenom odredi pritvor, navodili su tada mediji.

Međutim, njegov tadašnji advokat Borivoje Pajović obratio se javnosti sledećim objašnjenjem:

- Simić je predmete dobijao uvek kada je bio sam kod Ristovića, te je van pameti pomisao da vlasnik ne bi odmah primetio da mu nedostaju dragocenosti. Taj novac je javnosti prikazan na neprihvatljiv način s namerom da se Simić pre sudskog postupka, bez mogućnosti odbrane, prikaže kao lopov.

Policija je, naravno, odmah sazvala konferenciju za štampu budući da je reč o bivšem savetniku Slobodana Miloševića, potpredsedniku savezne vlade, ministru kulture, direktoru Narodnog pozorišta u Beogradu i visokom funkcioneru SPS-a… Novinarima je prikazan snimak načinjen skrivenom kamerom za nadzor na kome se vidi kako Simić sa stola uzima, kao da je reč o kikirikiju, novac (ukupno 500 DEM) iz koverte. Nekoliko puta je ustao iz fotelje i kupio stvari (na snimku se ne vidi koje), i trpao ih u džepove koristeći trenutno odsustvo domaćina.

Izjavljivao je da se sprema za "obnovu i nastavak svog političkog legitimiteta i da je njegovu političku karijeru upropastio jedan veliki skandal. Policija je objavila tajni snimak u kojem je Simić krao dragocenosti iz stana svog prijatelja. Zaposlio se potom na Akademiji za diplomatiju i bezbednost, kao i na Fakultetu za Menadžment malih i srednjih preduzeća.

Kurir.rs/Vikipedija/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track