UŽIVO IZ BRISELA: Završena druga runda razgovora Vučića i Kurtija (FOTO)
Foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

pregovori

UŽIVO IZ BRISELA: Završena druga runda razgovora Vučića i Kurtija (FOTO)

Politika -

U Briselu je završena druga runda trilateralnog sastanka predstavnika EU predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom lažne države Kosova Aljbinom Kurtijem.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković obratio se uživo iz Brisela i poručio da se niko iz srpske delegacije danas neće obraćati a da će se predsednik Srbije Aleksandar Vučić naciji obratiti sutra po povratku iz Brisela.

Prethodno su, odvojeno, u dva navrata, šef diplomatije EU Đuzep Borelj i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, razgovarali sa Vučićem i Kurtijem. U zgradi EEAS u Briselu nalazi se i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Podsetimo, u Briselu je danas u toku nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou uz posredovanje visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozepa Borelja i specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka.

Predsednik Vučić zakazao hitan sastanak sa Srbima sa KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je iz Brisela sastanak sa Srbima sa Kosova i Metohije koji će se održati u nedelju u 11 sati u Palati "Srbija" u Beogradu, saznaje Kurir.

Na sastanak su pozvani svi politički i institucionalni predstavnici Srba sa KIM, čelnici Srpske liste, svi srpski gradonačelnici, načelnici okruga, direktori bolnica.

Da li je ovo znak da su stvari u Briselu krenule po zlu, saznaćemo uskoro.

Počeo drugi krug razgovora, Vučić i Kurti ponovo za stolom.

U Briselu je u toku drugi krug trilateralnog razgovora predstavnika EU sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem, prenosi RTV. Prethodno su, odvojeno, u dva navrata, šef diplomatije EU Đuzep Borelj i specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, razgovarali sa Vučićem i Kurtijem. U zgradi EEAS u Briselu nalazi se i specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar. Nova runda dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou održava se posle više od godinu dana.

Aleksandar Vučić, Aljbin Kurti, Miroslav Lajčak
foto: Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Za pregovaračkim stolom su predsednik Aleksandar Vučić, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, kao i visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak.

00:53

RAZGOVORI U BRISELU: Vučić se sastao sa Boreljom i Lajčakom, kasnije sastanak sa Kurtijem

Lajčak je i juče, odvojeno razgovarao sa Vučićem i Kurtijem, u cilju priprema za današnji nastavak dijaloga, a posle tih susreta rekao da od današnjeg sastanka sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem očekuje dogovor, ali ne i konačni.

"Sastao sam se sa Kurtijem i Vučićem odvojeno da razgovaramo o agendi i da ih pripremimo za sutrašnji sastanak. Očekujemo dogovor sutra, ne konačan naravno, bilo bi jako naivno tome se nadati", rekao je Lajčak.

Naveo je da će se danas razgovarati o tome kako postići budući sporazum i kako doći do normalizacije odnosa između dve strane.

01:43

Počeo sastanak Vučića i Kurtija s Boreljom

Predsednik Vučić je juče rekao da će današnji razgovori biti teški, jer nema saglasnosti sa Prištinom gotovo ni po jednom pitanju, ali da će Srbija drži međunarodnog javnog prava, povelje UN, Rezolucije UN i Briselskog sporazuma, svega što je potpisano.

U više navrata predsednik Srbije bio je jasan, poručući da sve što je dogovoreno mora biti sprovedeno, sa naglaskom na formiranje Zajednice srpskih opština.

Vučić je juče razgovarao i sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Takođe, razgovarao je odvojeno i sa specijalnim predstavnikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom.

Sa predsednikom u dijalogu u Briselu učestvuje i direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

(Kurir.rs/RTS)

Bonus video:

00:50

NIKO SE IZ SRPSKE DELEGACIJE DANAS NEĆE OBRAĆATI Petković uživo iz Brisela: Predsednik će se obratiti sutra

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track