"KURTI BROJI POSLEDNJE POLITIČKE DANE NA KOSOVU I METOHIJI!" Kojčić: Postoji TEŠKA sprega između uspešnih kompanija i POLITIKE
"Kurti broji poslednje dane kao političar", Foto: Youtube prtscr / Gibanje Svoboda, AP Visar Kryeziu

kurir tv

"KURTI BROJI POSLEDNJE POLITIČKE DANE NA KOSOVU I METOHIJI!" Kojčić: Postoji TEŠKA sprega između uspešnih kompanija i POLITIKE

Politika -

Albanska finansijska afera premijera Slovenije Roberta Goloba postala je međunarodno poznata prošlog aprila.

Trudio da se stvar zataška, međutim, informacije su dospele do međunarodne javnosti, koje potvrđuju njegovu umešanost u navodno sumnjive transakcije sa političkim predstavnicima tzv. Kosova.

Ovoga puta su vest preneli i hrvatski mediji koji tvrde da je izborna kampanja premijera tzv. Kosova Aljbina Kurtija finansirana novcem iz Slovenije

Demantovanje Roberta Goloba

U prošlosti je sadašnji premijer Slovenije Robert Golob više puta demantovao poznanstvo sa ambasadorom tzv. Kosova u Hrvatskoj Martinom Berišajem i povezanost sa kompanijom u Crnoj Gori, ali sada izlaze na videlo činjenice da je stvar mnogo veća nego što se činilo, i čak se pominje i nezakonito finansiranje izborne kampanje Aljbina Kurtija slovenačkim novcem.

Reč je o 100 miliona evra kompanije GEN, koja se sumnjiči da je finansirala Kurtijevu kampanju preko podružnice u Tirani, gde je prebačeno 14 miliona evra

Dragoljub Kojčić, politički filozof i Vladimir Kokanović, predsednik Saveza Srba Slovenije gostovali su u jutarnjem programu Redakcija i prokomentarisali ove činjenice.

Kokanović, Kojčić
foto: Kurir

O Kurtijevoj kampanji koju je finansirao slovenački premijer govorio je Kokanović.

- Ovo nije nova tema. U slovenačkim medijima najviše su se bavili upravo novinari Luka Perš Bojan Požar koji je poznat slovenačkoj javnosti nakon što je osuđen u sporu protiv Melanije Tramp, tj. njenog oca. Ono što se da primetiti, to je, da su ti mediji bliski opozicionoj strukturi u Sloveniji tako da možemo reći da se ova tema karakteriše kao unutrašnje političko previranje - rekao je Kokanović i dodao:

- Sve su preneli hrvatski mediji, jer je u centru pažnje ove afere diplomata koji je inače blizak Aljbinu Kurtiju, koji je se trenutno nalazi u Zagrebu. Robert Golub je demantovao svoje poznanstvo sa njim.

- Ne treba odustati od ove teme, ono što me posebno raduje je jedan dobar spoljnopolitički diplomatski kurs zvaničnog Beograda koji ima za cilj da razvija sve bolje i uspešnije odnose Beograda i Slovenije. S druge strane kada je u pitanju Aljbin Kurti on broji možda poslednje političke dane na Kosovu i Metohiji - istakao je Kokanović

Kokanović, Kojčić
foto: Kurir

"Opasan spoj politike i biznisa" prokomentarisao je Kojčić.

- Spremio sam se da u ovom duhu i dam odgovor. Svojevremeno sam bio zamenik ministra za veze sa Srbima van Srbije. Ovaj slučaj je paradigmatičan generalno za savremenu politiku. U savremenoj politici međunarodni odnosi se često stavljaju u funkciju unutrašnjih političkih sporova. Mi ne možemo da ulazimo u raščišćavanje odnosa između bivšeg premijera Roberta Goluba to je njegovo suvereno pravo i ne treba se involvirati u situaciju u Sloveniji u tom smislu. Očigledno je da postoji jedna vrlo treška sprega između jako uspešnih i profitabilnih kompanija i same politike. Što je sasvim jasno, pogledajte izbore u SAD-u, čitave kompanije staju iza jednog, ili drugog kandidata - rekao je Kojčić.

03:32

Kokanović: Aljbin Kurti broji možda poslednje političke dane na Kosovu i Metohiji

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak zajedno sa američkim izaslanikom za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom krajem ove nedelje posetiće tzv. Kosovo a potom i Srbiju.

Voditeljku Olju Lazarević interesovalo je da li je ova poseta zapravo priprema za narednu rudnu dijaloga.

- Naravno da jeste. Ovo novo vreme donelo nam je brojne doplomatske pobede Beograda i spoljne politike koju vodi predsednik Aleksandar Vučić.. Ono što je evidentno je da je Beograd svojim potezima omogućio još uvek uspostavljeni mir u očima čak i te EU koja i dalje posreduje u ovom čitavom sporu - odgovorio je on.

U nastavku je naglasio podršku Slovenije srpskoj diplomatiji:

- O tome nam svedoče brojne izjave čak i slovenačkih državnika. Slovenija je 2008. godine, među prvim državama, uvela priznanje nezavisnosti tzv. Kosovske metohije, i neka retorika iza toga bila je veoma negativna po Srbe sa KIM, ali je u poslenje vreme ta retorika značajno ublažena. Imamo izjave ministarke spoljnih poslova Tanje Fajon koja vrši tu funkciju veoma odgovorno i koja ukazuje da je sva pravna normativa koju propisuje EU prekršena od strane Aljbina Kurtija - rekao je Kokanović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track