PATRIOTA ZA PARE! Otkriće da su Dveri ispumpavale milione iz EPS dokaz kako bi se Boško ophodio prema novcu građana da je vlast!
Foto: Nenad Kostić

slika i prilika

PATRIOTA ZA PARE! Otkriće da su Dveri ispumpavale milione iz EPS dokaz kako bi se Boško ophodio prema novcu građana da je vlast!

Politika -

Koliko god se trudio da ubedi birače da mu je briga za javni interes iznad svega, lider Dveri Boško Obradović u tome teško da može da uspe posle slučaja izvlačenja državnih miliona iz Elektroprivrede Srbije (EPS), konkretno državnog gubitaša Rudarskog basena "Kolubara" iz Lazarevca, o čemu je Kurir pisao. Isto tako se čini nemogućim da Obradović izgura u javnost predstavu o sebi kao doslednom i principijelnom patrioti kome je Srbija na prvom mestu, jer je, nakon što su presušile te donacije, ustao protiv ozdravljenja EPS, protestovao u Lazarevcu i ispaljivao parole o pogrešnom potezu države da transformiše to preduzeće. Slučaj Obradovića i EPS dokaz je koliko se ovaj desničar brine o javnom interesu i pouzdan pokazatelj kako bi se opozicija, da dođe u priliku, ophodila prema državi, njenoj imovini i imovini svih građana, ocenjuju sagovornici Kurira.

Koristoljublje

Politički analitičar Stevica Deđanski smatra da je poražavajuće za državu i društvo što postoji ta pojava u opoziciji - da je važno samo ono što joj donosi korist.

Stevica Deđanski
foto: Kurir Televizija

- Kad neko reši da to promeni i stane u odbranu države, digne se halabuka. Dakle, samo je lični interes važan. To nije moralno, ali je sa Obradovićeve tačke gledišta vrlo utemeljeno u realnosti, jer zašto bi on podržao promene, u ovom slučaju rekonstrukciju EPS, koje će mu uskratiti lični prihod. Sve je moguće za određenu novčanu nadoknadu. Dveri morališu i pričaju šta i kako treba samo ako se ne dira u njihov džep, a državni džep im nije bitan. To se može zaključiti iz svake njihove izjave i akcije. Evo, sad je Boško Obradović pokazao da je sve super dok je njemu dobro i korisno. Čim za njega nije dobro ili postoji mogućnost da mu ne bude dobro, onda menja priču. Kao i ostatak opozicije. Svi oni rade po istoj matrici, samo je pitanje ko gde ima interes - objašnjava Deđanski.

I Perko Matović iz Centra za nacionalnu politiku na ovom primeru vidi koristoljublje opozicionih lidera.

Nemanja Zavišić, Perko Matović
foto: Kurir tv

- Politička doslednost u opozicionim krugovima odavno je nestala, ako je ikad i bilo tako nečega. Siguran sam da Obradović nije ni razmišljao o tome da li će odlazak na protest u Lazarevac biti politički dosledan ili ne. Njegova politika je u svakom slučaju samo anti-Vučić, tako da bilo koji potez da predsednik Vučić ili SNS naprave, oni će biti protiv. A to da su uništavali javna preduzeća zarad svog političkog marketinga je stvar koja je već opštepoznata svakom građaninu Srbije - naglašava Matović.

Crno na belo

Podsetimo, Kurir je objavio dokumentaciju koja otkriva kako su se milionski iznosi iz RB "Kolubara" do 2011. godine slivali u kasu Dveri. U dokumentima se jasno vidi da je Srpski sabor Dveri, organizacija koja je bila preteča današnje političke stranke koju vodi Obradović, dobijao milionske uplate iz RB "Kolubara": dve odluke koje je u aprilu i maju 2008. potpisao tadašnji predsednik Skupštine "Kolubare" Dragan Tomić donele su Obradoviću 2,7 miliona dinara. I to nije sav novac koji su dobili od ovog državnog gubitaša, jer je ranije "Insajder" u svom istraživanju o velikim zloupotrebama u "Kolubari" otkrio spisak sumnjivih sponzorstava "Kolubare" za 2011. godinu, na kojem su Dveri s dobijenih 4,2 miliona dinara bile najplaćenija organizacija.

Kolubara, Dokumenta
foto: Printscreen

Kurir je pisao i o naknadnoj pameti Obradovića. Iako je primao milionske donacije od ovog javnog preduzeća dok je ono kuburilo s gubicima, lider Dveri se ove godine usprotivio ozdravljenju EPS pod izgovorom da to radi jer želi dobro Srbiji i njenim građanima. Dveri su u aprilu ove godine videle priliku za političke poene i uskočile u proteste dela radnika EPS u Lazarevcu, zaboravljajući pritom da su partiju sagradili, između ostalog, i milionima koje su im neka bivša rukovodstva bez ikakvog pokrića poklanjala.

Kolubara, Dokumenta
foto: Printscreen

Obradović je na naše navode reagovao pisanom izjavom u kojoj je potvrdio da je dobijao te donacije.

- Danas možemo da kažemo da smo ponosni na projekat koji smo tada uradili sa sredstvima dobijenim od "Kolubare": u pitanju je prva javna rasprava u Srbiji na temu za i protiv EU, pod nazivom "Kosovo iznad EU", u okviru koje smo štampali poseban temat-broj časopisa "Dveri srpske", razne plakate, letke i brošure, kao i organizovali tribine na ovu temu u 40 gradova Srbije - naveo je, između ostalog, Obradović.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track