ŠTA JE PROBLEM, VUČIĆEVA POBEDA ILI PORAZ VAŠIH PARTNERA IZ OPOZICIJE? Evo šta je evroposlanik Lakapel odgovorio kritičarima
Foto: EPA/Julien Warnand

Rasprava o srpskim izborima u EP

ŠTA JE PROBLEM, VUČIĆEVA POBEDA ILI PORAZ VAŠIH PARTNERA IZ OPOZICIJE? Evo šta je evroposlanik Lakapel odgovorio kritičarima

Politika -

Evropski parlament ipak je stavio na dnevni red i izbore održane u Srbiji 17. decembra, a tokom rasprave u sredu većina evroparlamentaraca izrazila je zadovoljstvo izbornim procesom. Manja grupa, koju su predvodili Andreas Šider, Klemen Grošelj i Viola fon Kramon iznosili su kritike na račun Srbije.

Poslanik Žan-Lin Lakapel iz grupacije "Identitet i demokratija" ocenio je da se rezultat izbora ne može dovesti u pitanje, imajući u vidu da je izborni proces bio pod nadzorom oko 5.000 posmatrača, najviše ikada u istoriji Srbije i da je zabeleženo samo 13 neregularnosti.

- Šta je problem? Je li to pobeda Aleksandra Vučića ili poraz vaših političkih saveznika u opoziciji? Je li zato EU želi da destabilizuje Srbiju? - upitao je Lakapel i istakao da nije na EU da se meša u unutrašnje poslove Srbije.

On je naglasio da je svaka zemlja slobodna, suverena i nezavisna i da je srpski narod slobodno birao i izabrao Vučića, kojem je poželeo sve najbolje za budućnost Srbije. S njim se njim se saglasio i mađarski kolega Andor Deli, koji je dodao da se u EP koriste "isti recepti koji su se koristili protiv Mađarske".

Francuski predstavnik Tjeri Marjani izrazio je zabrinutost što se debata vodi pre konačnog izveštaja posmatrača, kojih je 17. decembra bilo oko 5.000, i dodao da ovu debatu iskorišćava deo srpske opozicije.

Evropski komesar za pravdu Didije Rejnders ukazao je na saopštenje ODIHR, u kojem je navedeno da su izbori tehnički dobro vođeni i da je biračima ponuđen širok izbor političkih alternativa, dok je izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik takođe istakao da su nepravilnosti bile na minimalnom nivou.

Zanimljivo je da nekoliko predstavnika u EP smatra da izbori nisu prošli u najboljem redu, poput Austrijanca Andreasa Šidera, koji je bio prisutan kao posmatrač na dan izbora i nije primetio nikakve nepravilnosti, ali je nakon izbora naglo promenio mišljenje, a s njim se saglasio i Klemen Grošelj iz Slovenije, koji je kritikovao evropske institucije da su blago reagovale na izborne rezultate.

Nemačka poslanica Viola fon Kramon je otišla i korak dalje, zatraživši da se izvrši međunarodna istraga.

Kurir.rs

Bonus video:

04:54

MINISTAR ZA EVROPSKE POSLOVE MAĐARSKE: EU može mnogo više učiniti da se ubrza proces prijema Srbje! Naša vlada će dati sve od sebe

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track