FRANCUSKI MEDIJI UPOZORAVAJU: Zbog svoje namere da zabrani dinar, Priština rizikuje novu krizu sa Beogradom!
Foto: Profimedia

ANALIZA

FRANCUSKI MEDIJI UPOZORAVAJU: Zbog svoje namere da zabrani dinar, Priština rizikuje novu krizu sa Beogradom!

Politika -

U nameri da zabrani transakcije sa srpskim dinarima tzv. Kosovo, gde je evro zvanična valuta, rizikuje novu krizu sa Beogradom i nove opomene zapadnjaka koji u tome vide nepotrebnu provokaciju, piše Frans pres u članku pod naslovom "Velika kocka Kosova u želji da ukine dinar".

Francuska novinska agencija ukazuje da, prema novim propisima koji treba da stupe na snagu 1. februara, evro postaje jedina dozvoljena valuta za plaćanje u gotovini ili transakcijama na KiM, prenosi Beta.

Frans pres podseća da je krajem rata 1999. godine Kosovo, tada autonomna pokrajina u Srbiji, izabrao nemačku marku kao svoju valutu, pošto je jugoslovenski dinar nestajao, a 2002. kada je Nemačka prešla na evro to je uradila i Priština i usvojila evro kao svoju de fakto valutu, mada ne postoji nikakav sporazum sa EU.

Dinar je međutim tolerisan u većinski srpskim sredinama na KiM, ukazuje Frans pres i navodi da njegova zabrana rizikuje da oživi tenzije u gradovima i selima gde mnogi ljudi rade ili su radili za srpske institucije i čije su plate ili penzije u dinarima.

Beograd koji nikad nije priznao nezavisnost koje je Priština proglasila 2008. godine podržava srpsku zajednicu, procenjenu na oko 120.000 ljudi, preko zaposlenja ili finansijske pomoći, navodi Frans pres ukazujući da se u budžetu Srbije svake godine predviđa oko 120 miliona evra za KiM.

Politički komentantor Boško Jakšić, čije reči navodi Frans pres, kazao je da se čini da prištinski premijer Aljbin Kurti hoće da sabotira proces pregovora sa Srbijom koji je izgledao da je na dobrom putu, ocenjujući da će diplomatske i političke posledice takve odluke biti mnogo ozbiljnije nego monetarne i da će kosovski Srbi biti najpogođeniji tom odlukom.

Više zapadnih vlada su već osudile odluku Prištine i upozorile je, navodi francuska agencija ukazujući na zajedničko saopštenje Kvinte (Francuska, Nemačka, Velika Britanija, italija, SAD) izdatom u subotu.

Oni su, između ostalog, tražili da se suspenduje stupanje na snagu te odlke da bi se dozvolio dovoljno dug period tranzicije ali, kako navodi Frans pres, niko u Prištini ne izgleda da hoće da odustane.

Prištinske institucije predstavile su nove propise kao način borbe protiv korupcije, pranja novca i lažnog novca, a zamenik premijera Besnik Bisljimi je objasnio da će to omogućiti da se prekine, kako je naveo, dotok neregulisanog novca iz Srbije tvrdeći da novac nastavlja da prelazi granice u putnim torbama i da se zatim deli u neregistrovanim kancelarijama i bez dozvole.

Srpska vlada u tome vidi samo provokaciju koja će verovatno poremetiti pregovore namenjene normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine "jednom zauvek", navodi Frans pres.

Agencija ukazuje da je 2023. već bila obeležena visokim tenzijama između Beograda i Prištine, kao što je bio u proleće izbor albanskih gradonačelnika u srpskim sredinma sa tri odsto učešća birača, što je dovelo do demonstracija u kojima su bili ranjeni vojnici NATO. U septembru je pogibija kosovskog policajca i otrkiće naoružane grupe Srba takođe izazvala strahovanje od nasilne eskalacije, navodi Frans pres dodajući da je u očekivanju 1. februara najveća partija kosovskih Srba - Srpska lista upozorila da zabrana dinara rizikuje da ugrozi fizički opstanak srpskog stanovništva.

Kurir.rs/Frans Pres/Beta/Prenosi: A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track