SRAMNA ODLUKA SUDA U PRIŠTINI: Potvrđena optužnica protiv Dragiše Milenkovića
Foto: Kurir

SRAMNA ODLUKA SUDA U PRIŠTINI: Potvrđena optužnica protiv Dragiše Milenkovića

SRBI NA KIM -

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je optužnicu protiv Dragiše Milenkovića, optuženog za navodni ratni zločin protiv civilnog stanovništva, nakon što je branilac Dejan Vasić zatražio njeno odbacivanje, tvrdnjom da je istraga koju je sprovelo Specijalno tužilaštvo nezakonita.

Dragiša Milenković iz Kišnice kod Gračanice, 10. januara 2024. na prvom ročištu izjasnio se da nije kriv za ratne zločine, ali se izjasnio krivim za nedozvoljeno držanje oružja.

Advokat Vasić je u zahtevu za odbacivanje optužnice naveo da osnovana sumnja neophodna za optužbu nije u dovoljnoj meri dokazana, kao i da su dokazi Tužilaštva nezakoniti.

Optužnica Specijalnog tužilaštva od 26. decembra 2023. godine, tereti Dragišu Milenkovića da je u periodu ratnih dejstava na Kosovu 1998-1999. u Prištini i Lipljanu, u saizvršilaštvu sa drugim zatvorskim službenicima, Ljubomirom Čimburovićem, bivšim direktorom Okružnog zatvora u Prištini, Predragom Bradićem i Milivojem Ivićem, bivšim zatvorskim čuvarom, "sistematski maltretirao zatvorenike Albance, mučeći ih raznim alatima kao što su gumeni štapovi, metalne šipke, električni kablovi, vodovodne cevi, udarci nogama i rukama, sve do prebijanja, nanošenja telesnih povreda".

Milenković je jedan od devetorice, uglavnom Srba, koje je policija uhapsila prošle godine na KiM, zbog sumnje da su počinile ratne zločin protiv civilnog stanovništva.

Pored Milenkovića uhapšeni su Zlatan Arsić, Žarko Zarić, Momir Pantić, Ilija Elezović, Dragan Milović, Zoran Kostić, Miloš Pljesković i Šaćir Ljutvija.

Tokom prošle godine Tužilaštvo u Prištini podiglo je 15 optužnica u vezi sa krivičnim delom ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Osam optužnica je podignuto u odsustvu a sedam, jedna je u slučaju Milenkovića, protiv osoba koje su već bile u pritvoru.

(Kurir.rs/Kosovo Online/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

02:58

JEDINE SANKCIJE KOJE BI KURTI OSETIO SU ONE NA VOJNOM PLANU! Drecun tvrdi: Sve je ovo predstava za javnost

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja