VUČIĆ DAO ULTIMATUM HRVATIMA: 30 sati za dogovor ili slede kontramere!
Foto: TANJUG/ Zoran Žestić

Zbog hrvatske blokade graničnih prelaza

VUČIĆ DAO ULTIMATUM HRVATIMA: 30 sati za dogovor ili slede kontramere!

Politika -
Premijer i ministri na završenoj sednici vlade su razmatrali odnose s Hrvatskom posle njene odluke o zatvaranju granice sa Srbijom, ali i moguće mere protiv suseda zbog saobraćajne blokade naše zemlje

BEOGRAD - Vlada je spremila i paket mera koje bi Srbija sprovela kao meru odbrane ako razgovori sa Hrvatskom ne uspeju. Imamo još 30 sati da postignemo konačan dogovor, rekao je premijer Aleksandar Vučić.

IZ OBRAĆANJA PREMIJERA VUČIĆA:

18.33 - To što sam ja ovako uzdržan i što se trudim da mirno govorim nije zato što ne bih imao svašta da kažem večeras, nego moram da se ponašam odgovorno.

18.32 - Hoću da svaki građanin Srbije i svaki dobronameran građanin Hrvatske zna da smo pokušali sve da se dogovorimo.

18.28 - Dobili smo minimalnu pomoć EU.

18.27 - Mi odlažemo sprovođenje naših mera i verujemo da ćemo postići dogovor. Ako ne postignemo, šta da radimo... Nemamo dogovor, da ga imamo bio bi otvoren saobraćaj.

18.25 - Rekao sam Milanoviću da Srbija kao suverena zemlja mora da odgovori na brutalne ekonomske napade.

18.23 - Mi vodimo odgovornu i ozbiljnu politiku. Mi jesmo popustljiviji, mi ne donosimo jednostrane akte, ali ćemo zaštititi svoju zemlju. Mi ćemo uspeti da odbranimo naše interese ali nećemo prekoračiti ljudsku i političku pristojnost kao što su to učinili neki drugi.

18.21 - Mi nemamo problem sa izbeglicama. Do sada nismo imali probleme, i nadam se da ih nećemo imati.

18.20 - "Šaraj brate, malo desno, malo levo" - takav stav Milanovića ja ne razumem.

18.16 - Mere koje smo doneli, doneli smo na tri nivoa - na političkom, pravnom i ekonomskom.

18.15 - Uvek ćemo moći da zaštitimo naše nacionalne i ekonomske interese.

18.10 - Razgovor je uvek bolji od svađe i sukoba. Vlada Srbije je donela odluku da vodim razgovore sa najvišim zvaničnicima Republike Hrvatske. Vlada je spremila i paket mera koje bi Srbija sprovela kao meru odbrane ako razgovori sa Hrvatskom ne uspeju. Imamo još 30 sati da postignemo konačan dogovor.

18.09 - Pristao sam da razgovaram sa Milanovićem kako bi sačuvali regionalnu stabilnost, da ne ulazimo u probleme grlom u jagode. Razumeo sam šta je muka Hrvatske, ali mi se sa tim svakodnevno suočavamo. Ako možemo da pomognemo mi ćemo pomoći. Ali ne želimo da izbeglicama određujemo gde će ići. Mi poštujemo njihovu slobodu kretanja.

18.08 - Razgovarao sam sa Milanovićem. Imali smo otvoren razgovor, i nastavićemo da razgovaramo. Nadam se da ćemo uspeti da postignemo dogovor kako bi izbegli sprovođenje recipročnih mera.

18.07 - Razgovarali smo sa evropskim zvaničnicima. Lično sam ih pitao u čemu je Srbija pogrešila? Odgovor koji sam dobio je da Srbija nije nigde pogrešila.

18.05 - Srbija se pre 42 sata suočili sa nečim što nema veze sa izbegličkom krizom. Suočili smo se sa time da naši kamioni ne mogu u Hrvatsku, na teritoriju EU. Reč je o jednostranoj akciji. našli smo se u nebranom grožđu ni krivi ni dužni.

18.01 - Srbija je na najbolji način štittila svoje interese ali i interese izbeglog stanovništva iz Sirije, Avganistana, Iraka. Štitili smo i evropske vrednosti.

Tema te hitne sednice, kako je prethodno najavio predsednik vlade, bili su odnosi s Hrvatskom posle njene odluke o zatvaranju granice sa Srbijom, ali i razmatranje mera protiv suseda zbog saobraćajne blokade naše zemlje.

Jutros je najavljeno da se očekuje da "sva ministarstva pripreme mere za zaštitu državne teritorije, nacionalnog i ekonomskog interesa i ozbiljan odgovor na neodgovornu politiku Vlade Hrvatske".

(S. Vojinović/P.L)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track