SAMIT U BRISELU Cerar: Ako večeras ne bude saglasnosti, EU će se raspasti
Foto: Rojters

Migrantska kriza

SAMIT U BRISELU Cerar: Ako večeras ne bude saglasnosti, EU će se raspasti

Politika -
Slovenački premijer Miro Cerar je upozorio da EU preti raspad, ako večeras ne bude postignuta saglasnost o politici prema migrantima, dok je grčki premijer Aleksis Cipras ukazao da su za rešavanje krize neophodna i znatna finansijska sredstva

BRISEL - Najviši funkcioneri Evropske unije založili su se uoči današnjeg mini samita u Briselu za zajednički pristup rešavanju migrantske krize i bolju saradnju država duž zapadnobalkanskog izbegličkog puta.

Danas ne možemo da pravimo razliku među članicama i nečlanicama EU jer kriza pogađa ceo kontinent", rekao je novinarima komesar za susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han pred početak sastanka, na koji su, osim deset članica EU, pozvani i šefovi država i vlada Srbije, Makedonije i Albanije.

On je kazao da se nada da nijedna zemlja neće postati parking za izbeglice i da treba duž puta izgraditi nove centre za prihvat izbeglica i vruće tačke , na kojima će stručno osoblje registrovati migrante. Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini je, dolazeći na samit, rekla da očekuje konkretne operativne mere i koherentan zajednički pristup rešavanju problema.

Slovenački premijer Miro Cerar je upozorio da EU preti raspad, ako večeras ne bude postignuta saglasnost o politici prema migrantima, dok je grčki premijer Aleksis Cipras ukazao da su za rešavanje krize neophodna i znatna finansijska sredstva.

"Grčka je spremna da izgradi pet novih prihvatnih centara sa "vrućim tačkma, ali očekujemo i od drugih da ispune svoje obaveze", rekao je on.Današnji mini-samit počeo je popodne, a nastaviće se radnom večerom, na kraju koje treba da budu usvojeni zajednički zaključci.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je, dolazeći u sedište Evropske komisije, rekla da je cilj samita, na kome pored predstavnika Nemačke, Srbije, Albanije i Makedonije, učestvuju i lideri Grčke, Rumunije, Bugarske, Mađarske, Hrvatske, Slovenije,Đ'e8Austrije, Holandije i Luksemburga, da se bolje uredi prihvat izbeglica kako bi im se olakšao život.

"Moraćemo da postavimo registracione centre na našim spoljnim granicama", kazala je kancelarka i dodala da je za to neophodna pomoć Visokog komesarijata Ujedinjenih nacija za izbeglice, evropske pogranične službe Fronteks i Kancelarije EU za podršku azilantima.Premijer Srbije Aleksandar Vučić kazao je, uoči mini samita, da je Srbija, iako nije članica EU, spremna da ponese svoj deo tereta i da se konstruktivno angažuje u traženju sveobuhvatnog rešenja, ali da neće podizati žice i ograde duž granice sa susedima.

Predsednik vlade Mađarske Viktor Orban je kazao da Mađarska, nakon što je duž granice sa Srbijom i Hrvatskom podigla žicu, više nije na migrantskom putu i da na samitu učestvuje samo kao posmatrač. Nadam se da će večeras biti okončana politika otvorenih vrata i pozivanja migranata da dođu u EU, jer se time krši Šengenski sporazum, kazao je Orban, čija je politika prema izbeglicama u suprotnosti sa stavovima većine članica EU.

Hrvatski premijer Zoran Milanović je kritikovao Grčku što propušta migrante i ukazao da oni, kada dođu do Hrvatske, već prošli kroz bar četiri države.

Ovo je požar, a u požaru niko ne obraća pažnju na prometne znakove , kazao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja