U VENAMA  KARAĐORĐEVIĆA KRV ROMANOVA, VINDZORA, NJEGOŠA...
Foto: Kurir

U VENAMA KARAĐORĐEVIĆA KRV ROMANOVA, VINDZORA, NJEGOŠA...

Specijal -

Glamurozno venčanje potomka Napoleona Bonaparte, princa Žan-Kristofa Napoleona i grofice Olimpije Arko Cineberg, praunuke poslednjeg austrougarskog cara Karla Prvog Habzburga, taj brak naslednika careva koji su bez krune i carstava, svet je vratilo u neka minula vremena, kad se mešanje plavih krvi podrazumevalo.

Na ceremoniji u Parizu sjatili su se gosti s brojnih tronova, ali i oni čiji dvorovi odavno nisu sedišta kraljevstva jer su te države uveliko republike, kao što je to slučaj sa srpskim princom Filipom Karađorđevićem. Princ, u čijim venama se izmešala silna plava krv, deli gene s britanskom krunom, a nosi i one Romanova, portugalskih i brazilskih kraljeva i careva, vladara koji su držali tron u Rumuniji, Grčkoj, Španiji, Francuskoj...

foto: Kurir

Za tron 13. po redu

Upravo princ Filip u bliskom je srodstvu s groficom Olimpijom, kojoj je tetka Filipova majka, princeza Marija de Glorija od Orleana i Breganse, 13. po redu za nasledstvo brazilskog carskog trona u grani Petropolis, ali je i potomak Luja Filipa I, francuskog kralja od loze Burbona. Venčanje prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića s princezom Marijom 1972. nastavilo je niz orođavanja srpske kraljevske loze s vladarskim dinastijama.

Petar probio led

A sve je počelo krajem 19. veka jer se Karađorđe, trgovac stokom, naravno, krajem 18. stoleća oženi Srpkinjom Jelenom Jovanović, kao i sin mu knez Aleksandar, koji uze Persidu od čuvenih Nenadovića. Potom su Karađorđevi naslednici prestola išli na dvorove po neveste, što je znala biti i odluka u državnom interesu. Najpre je tada knežević Petar Karađorđević, u to vreme vladavine Obrenovića izbeglica, od crnogorskog kneza Nikole 1883. na Cetinju zatražio i dobio ruku ćerke mu Ljubice-Zorke, čime se Karađorđevići orodiše s dinastijom Petrović Njegoš. Sin mu, jugoslovenski kralj Aleksandar, uze ruku rumunske princeze Marije, koja u srpsku lozu unese krv Hoencolerna preko oca, rumunskog kralja Ferdinanda. Ali i britanske krune, jer joj je majka, rumunska kraljica Marija, bila unuka kraljice Viktorije od sina, princa Alfreda. A baba po majci bila joj je velika kneginja Marija Aleksandrovna, ćerka ruskog cara Aleksandra Drugog, te osim krvi dinastije Saks-Koburg i Gota (današnje Vindzor), iz koje je kraljica Viktorija, preko Bukurešta do Karađorđevića dođe i krv Romanova.

Prinčevi  kao dečaci Petar, Filip i Aleksandar
Prinčevi kao dečaci Petar, Filip i Aleksandar foto: arhiva

Venčanje usred rata

Kralj Petar Drugi usred Drugog svetskog rata i usred Londona 1944. oženi se Aleksandrom, princezom od Grčke i Danske, čiji otac beše nemačke krvi. Potom prestolonaslednik Aleksandar prvim brakom, kao što napisasmo, uvede u krv naslednika i onu s tla Južne Amerike. Sledeći na redu je princ naslednik Petar. Da li će i on, kao Napoleon, u 21. veku na dvor po ruku neveste...

Kraljica Marija MINJON ZA ALEKSANDRA

Kralj Aleksandar je došao na presto kao neženja od 30 leta i trebalo je naći zgodnu priliku. Rumunska kraljica Marija želela ga je za zeta, pa ga je ubedila da poseti Bukurešt. Stiže kralj Aleksandar 8. januara 1922: - Moja sreća, ulazeći u krug porodice vašeg veličanstva, biće u isto vreme, nadam se, i sreća vaše mnogovoljene kćeri. Aleksandru je bila namenjena princeza Marija, poznata po nadimku Minjon, a po povratku iz jedne šetnje s jugoslovenskim kraljem Minjon je rekla majci: - Mama, mi smo se dogovorili! Venčali su se 8. juna 1922. u Sabornoj crkvi u Beogradu, kum je bio engleski kralj Džordž, koji je kao izaslanika poslao sina Alberta, vojvodu od Jorka.

Princeza Jelena RODILA POSLEDNJEG ROMANOVA NA TLU RUSIJE

Princeza Jelena Karađorđević ušla je u istoriju i tako što je rodila poslednjeg muškog Romanova na tlu carske Rusiji, bio je to njen sin Vsevolod, rođen 20. januara 1914. Udala se za kneza Jovana Konstantinoviča Romanova, koji je ubijen u Alapajevsku 1918, dan nakon što je carska porodica ubijena u Jekaterinburgu, a ona je uspela da se spase sa decom pred crvenim terorom.

Kneginja Zorka NIJE DOČEKALA SRPSKU KRUNU

foto: arhiva

Ljubica, kako joj je ime, a svima poznata kao Zorka, kako joj je dodao kum srpski knez Mihailo Obrenović, čiji je izaslanik krstio na Cetinju, trebalo je da bude simbol zore novog vremena dve kneževine i dinastije. Prvo od 12 dece crnogorskog kneza, potonjeg kralja Nikole I Petrovića simbol je kratke ljubavi al s Karađorđevićima koja je prekinuta kada je Aleksandar Karađorđević stvorio Kraljevinu SHS, u kojoj ne bi mesta za dedu mu Nikolu.

Crnogorska nošnja... Petar I i Zorka međ Đetićima
Crnogorska nošnja... Petar I i Zorka međ Đetićima foto: arhiva

Stari neženja Petar Karađorđević (39), tada knez bez krune, države i cvonjka, venčao se u cetinjskom manastiru 1883. sa Zorkom, koja je imala 19 godina. Par je živeo u Crnoj Gori,a Zorka je umrla 1890, kada je na svetdonela trećeg sina Andriju, koji je takođe preminuo. Legenda veli da je na samrti rekla: „Biće kralj!“ I bi, al 13 godina kasnije kada mu tast Nikola čestita: „Naše jednomišljenje i krvna veza koja nas spaja jemstvo je Srpstvu za večito i nerazdeljivo bratstvo Srbije i Crne Gore... Tome bratstvu i slozi srpskoj bdiće i anđeoska duša moje Zorke, tvoje supruge, čija krv i ljubav vezaće navek tvoje i moje sinove.“ Što ne bi baš tako.

Prvi izbor regenta Aleksandra TATJANA ROMANOVA - NESUĐENA SRPSKA KRALJICA

foto: arhiva

Najlepša od četiri ćerke ruskog cara Nikolaja Drugog Romanova - Tatjana, koja je dobila ime po heroini Puškinovog dela „Evgenije Onjegin“, zapala je, izgleda, za oko srpskom dvoru, pa su prestolonaslednik Aleksandar i Nikola Pašić otišli početkom 1914. u Sankt Peterburg, gde su, kako navode neki izvori, pričali i o mogućem braku. Ali Prvi svetski rat, koji potom izbi i potonje ubistvo carske porodice, tragično okončaše tu priču.

Aleksandra KRALJICA BEZ ZEMLJE

Aleksandra je dobila tu neslavnu titulu poslednje jugoslovenske kraljice i kraljice koja nije ni kročila na tlo zemlje kojom je formalno vladala od 20. marta 1944, kad se u jugoslovenskoj ambasadi u Londonu venčala s kraljem Petrom Drugim, pa do ukidanja monarhije 29. novembra 1945. Uzeli su se mimo protivljenja kraljice Marije, koja nije ni došla na venčanje izgovarajući se zuboboljom, i gotovo cele izbegličke vlade jer nije bio trenutak -.zemlja pokorena, a kralj izbeglica bi da se ženi. Petar je bio u uniformi avijatičara, a Aleksandra u pozajmljenoj venčanici. Brak je gotovo odmah propao, iako je zvanično trajao do Petrove smrti. Aleksandra vodi poreklo do Frederika Petog, kralja Danske i Norveške (1723-1766), ali ima i krvi Romanova.

Marija da Glorija od Orleana i Braganse BRAZILSKA PRINCEZA

Prva supruga prestolonaslednika Aleksandra ćerka je brazilskog princa Pedra Gastaoa od Orleana i Braganse i princeze Marije de la Esperance od Burbona - Dve Sicilije, a puno ime joj je baš dugačko - princeza Marija da Glorija Henrijeta Dolores Lucija Mihaela Rafaela Gabrijela Gonzaga od Orleana i Braganse. Direktni je potomak portugalskih kraljeva i cara, a njena majka i majka doskorašnjeg španskog kralja Huana Karlosa bile su rođene sestre. Aleksandar i Marija da Glorija venčali su se 1972. u mestu Viljamanrike de la Kondesa u Španiji, a razveli 1983.

Nikola I Petrović TAST EVROPE

foto: arhiva

Tast kralja Petra Prvog, kralj Nikola Petrović, poznat je i kao „tast Evrope“, jer je pet od devet ćerki udomio na evropske dvorove. Najpre se Zorka 1883. udala za Petra Karađorđevića, koji je doduše tek 20 godina kasnije postao kralj. A onda se 1889. Milica udala za velikog ruskog knjaza Petra Nikolajeviča, a Anastasija (Stana) za Đorđa Romanovskog, vojvodu Lajhtenberga. Stana se 1907. po drugi put udala za velikog ruskog knjaza Nikolu Romanova. Ana se udala za princa Batenberga, sina hesenskog knjaza Aleksandra. A 1900. Jelena se udaje za princa od Napulja Viktora Emanuela i kasnije postaje italijanska kraljica.

Kleopatra i knez Mihailo ZAMALO DA SE ORODE S OBRENOVIĆIMA

foto: arhiva

Fakat je da je knez Mihailo Obrenović napisao pesmu „Što se bore misli moje“ kao poklon Kleopatri Karađorđević, ćerki kneza Aleksandra, za 15. rođendan. A priča je, bez dokaza, da je knez bio zaljubljen u Kleopatru i da je orođavanju i pomirenju dve dinastije na put stala njena majka, kneginja Persida. Potom se knez Mihailo oženio Julijom Hunjadi, a malo kasnije i Kleopatra se udala za Milana Petronijevića, ali samo šest meseci po venčanju umrla je, u 20. godini.

VEROVALI ILI NE

Poreklo od Nemanjića preko Rumunije

Da Karađorđevići vode poreklo od Nemanjića, pokazuje rodoslov koji je sačinilo udruženje Kraljevina Srbija, pod pokroviteljstvom prestolonaslednika Aleksandra. Interesantno je da srpska dinastija nema vezu s Karađorđevićima preko srpske krvi, već je gen Nemanjića na srpski dvor donela rumuska princeza Marija udajom za kralja Aleksandra Karađorđevića. Dugim i naizgled zamršenim nizom Karađorđeviće, kako pokazuje ovaj rodoslov, s Nemanjićima povezuje kralj Dragutin, odnosno njegova ćerka Jelisaveta, koja se udala za Stefana II Kotromanića, a dalje ta veza ide preko careva Svetog rimskog carstva, portugalskih kraljeva, pa do dinastije Hoencolerna, iz koje je rumunski kralj Ferdinand, otac srpske kraljice Marije Karađorđević.

Stefan Nemanja (1113-1199) (Sveti Simeon Mirotočivi) veliki župan srpski supruga Ana (Sv. Anastasija) Stefan Prvovenčani (1165-1227) (Sveti Simeon) kralj Srbije supruga Ana, unuka venecijanskog dužda Enrika Dandola

Stefan Uroš I (1221-1280)

(monah Simeon) kralj Srbije

supruga Jelena (Sv. Jelena) princeza od Anžuj-Sicilije Stefan Dragutin (1251-1315) (Sv. Teoktist) kralj Srbije, kralj Srema supruga Katalena, ugarska princeza Jelisaveta (1270-1331) suprug Stefan I Kotromanić,bosanski ban

Stefan II Kotromanić (1292-1353) bosanski ban supruga Elizabeta Pjast kuvajska princeza Katarina Kotromanić (1336-1396) suprug Herman grof Celjski Herman II (1365-1436) grof Celjski supruga Ana grofica od Šaunberga Barbara Celjska (1392-1451) suprug Sigismund od Luksemburga kralj Ugarske, Češke i Nemačke, car Svetog rimskog carstva Elizabeta Luksemburška (1409-1442) suprug Albreht II vojvoda od Austrije, kralj Ugarske i Češke, rimski kralj Elizabeta Habzburška (1437-1505) suprug Kazimir IV grof Jagelon, veliki knez Litvanije, kralj Poljske Vladislav II Jagelonac (1456-1516) kralj Češke i Ugarske supruga Ana, grofica od Kandala Ana Jagelonska (1503-1547) suprug Ferdinand I nadvojvoda Austrije, kralj Češke, car Svetog rimskog carstva Karl II (+1590) nadvojvoda Štajerske supruga Marija vojvotkinja Bavarske Ferdinand II (1578-1637) car Svetog rimskog carstva, kralj Ugarske i Češke supruga Marija Ana vojvotkinja Bavarske Ferdinand III (1608-1657) car Svetog rimskog carstva, kralj Ugarske i Češke supruga Marija Ana infantkinja od Španije Leopold I (1640-1705) car Svetog rimskog carstva, kralj Ugarske i Češke supruga Eleonora grofica Rajnskog palatinata Marija Ana Jozefa (1683-1754) suprug Žuan V od Bragance kralj Portugala i Alagraesa Pedro III od Portugala (1717-1786) kralj Portugala i Alagraesa supruga Marija kraljica Portugala i Alagraesa

Žuan VI (1767-1826) kralj Portugala i Alagraesa, car Brazila supruga Šarlota kraljica Portugala i princeza od Španije

Marija II od Portugala (1819-1853) kraljica Portugala i Alagraesa suprug Ferdinand princ od Saks-Kogurg Gota, kralj-suprug Portugala i Alagraesa Pedro IV (I) (1798-1834) kralj Portugala i Alagraesa, car Brazila supruga Leopoldina nadvojvotkinja Austrije

Ferdinand (1865-1927) kralj Rumunije supruga Marija princeza Velike Britanije i Saks-Koburg Gota

Antonija (1845-1913) suprug Leopold princ od Hoencolern Sigmaringena

Marija (1900-1961) princeza Rumunije, kraljica Jugoslavije suprug Aleksandar I Karađorđević kralj Jugoslavije Aleksandar II (1945-) titularni kralj Srbije supruga Katarina princeza Srbije Petar II (1923-1970) kralj Jugoslavije supruga Aleksandra princeza Grčke i Danske, kraljica Jugoslavije Petar (1980-) princ naslednik, Filip i Aleksandar (1983-), kraljevići

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja