U Kruševcu vladajuća koalicija bez DS

U Kruševcu vladajuća koalicija bez DS

Srbija -
Sporazum su potpisale SNS, Grupa građana "Dr Katančević - Promene (PZP)", SPS i JS i Demokratska stranka Srbije, koje imaju 58 od ukupno 70 odbornika

KRUŠEVAC - Potpisivanjem koalicionog dogovora danas je u Kruševcu formirana vladajuća većina u kojoj neće biti Demokratske stranke, stožera dosadašnje gradske vlasti.

Sporazum su potpisale Srpska napredna stranka, Grupa građana "Dr Katančević - Promene (PZP)", Socijalistička partija Srbije i Jedinstvena Srbija i Demokratska stranka Srbije, koje imaju 58 od ukupno 70 odbornika. U opoziciji je, sa 12 odbornika, ostala samo Demokratska stranka.

Lideri gradskih odbora budućih koalicionih partnera rekli su danas da će široka koalicija omogućiti da se za vođenje Grada izaberu najkvalitetniji i najkompetentniji ljudi jer je poslednji trenutak da se nešto učini kako bi se Kruševac vratio na mesto koje mu pripada.

"Svima je interes Grada u prvom planu, postoji velika zajednička želja da objedinjeno, angažovanjem kvalitetnih i kompetentnih ličnosti i stručnjaka, Kruševac ponovo postane ono što je nekada bio", rekao je predsednik Gradskog odbora Srpske napredne stranke, Miloje Mihajlović, nakon potpisivanja koalicionog sporazuma.

Predsednik Gradskog odbora socijalista, Vladimir Taić, kazao je da je nađeno mnogo zajedničkih gledišta kako da se Kruševac obnovi i kako da mu se vrati dostojanstvo koje zaslužuje, podsetivši da je Kruševac prošao težak period tranzicije te je ovo pokušaj da se preuzme odgovornost za budućnost Grada.

Lider Grupe građana "Dr Katančević Promene" (Pokret za promene), Branislav Katančević kazao je da je uloženo puno kompromisa i energije da se velika koalicija napravi, što je preduslov za miran, dugogodišnji rad koji bi trebalo da omogući vraćanje ugleda i prestiža koje je Kruševac nekada imao.

Široka koalicija, prema rečima lidera DSS-a u Kruševcu, Dragana Azdejkovića, znači da će svaka stranka dati najbolje kadrove, te da nisu bili bitni uski partijski interesi već principi iza kojih će koalicija stajati, "jer je ovo ključni trenutak da se Grad pokrene".

Saopšteno je i da je mesto gradonačelnika Kruševca pripalo Srpskoj naprednoj stranci iz čijih redova će biti i načelnik Gradske uprave.

Zamenik gradonačelnika će biti iz SPS-a, kao i zamenik načelnika Gradske uprave, predsednik Skupštine iz Pokreta za promene, zamenik predsednika Skupštine iz DS S-a, dok će sekretar Skupštine biti iz SPS-a, a njegov zamenik iz PZP-a.

Svaka do pet potpisnica koalicionog sporazuma dobiće po jednog pomoćnika gradonačelnika, a uveden je i institut savetnika gradonačlnika koji će pripasti Pokretu za promene.

Koalicionim sporazumom predviđen je rad na energičnom ekonomskom razvoju i stvaranju uslova za privlačenje investicija, smanjenju siromaštva i socijalnom zbrinjavanju svih građana, reorganizaciji i izgradnji efikasne gradske uprave, eliminisanju svih vidova kriminala i korupcije.

Predviđen je i razvoj javnih preduzeća i ustanova, ravnomeran komunalni razvoj grada, sela, banjskih i turističkih područja, te afirmacija Kruševca kao duhovnog, privrednog, obrazovnog, sportskog, zdravstvenog i turištičkog centra Srbije.

Nastavak konstitutivne sednice, koja je započeta 15. juna, zakazan je za 29. jun, kada će biti izabrani organi lokalne samouprave.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track