SPREMA SE NERETVA: Titova lokomotiva u Kraljevu čeka na remont
Foto: Kurir/Jovan Slijepčević

železnice srbije

SPREMA SE NERETVA: Titova lokomotiva u Kraljevu čeka na remont

Srbija -

Jedna od četiri lokomotive iz sastava Plavog voza, koji je koristio doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito, pod oznakom 666 - 004 (Neretva), nalazi se trenutno u Kraljevu gde, u Sekciji za održavanje voznih sredstava Kraljevo „Železnica Srbije“, čeka na remontovanje.

Najsajnija plava lokomotiva koja je do danas obnovljena je čuvena „Sutjeska” (666 – 003) i njoj su pre tri godine kraljevački železnički majstori vratili stari sjaj. Ona je u međuvremenu uključena u redovan železnički saobraćaj, a ukupni troškovi njene popravke iznosili su više od 33.000 evra.

foto: Kurir/Jovan Slijepčević

Ostale tri lokomotive Plavog voza, proizvođača „Dženeral Motors EMD”, 666 - 001 (Dinara), 666 - 002 (Kozara) i 666 - 004 (Neretva) danas čekaju obnovu i novi red vožnje.

Inače, Josip Broz Tito, za svog života, kažu istoričari, obišao je Kraljevo tri puta: 1951., 1966. i 1973. godine, a jednom prilikom, 1959. godine, izašao je iz Plavog voza, pozdravio okupljene na Železničkoj stanici i nastavio dalje, što je mnogim Kraljevčanima u to vreme delovalo kao „zvanična“ poseta.

Kurir.rs/J. Slijepčević/Foto: J. Slijepčević

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track