EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE! PONOVO VIĐEN MEDVED NA RUDNIKU: Svi se pitaju kako je neprimećen prešao Ibarsku magistralu!
Foto: Printscreen

šumadinac

EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE! PONOVO VIĐEN MEDVED NA RUDNIKU: Svi se pitaju kako je neprimećen prešao Ibarsku magistralu!

Srbija -

Medved koji je prvi viđen posle 60 godina na planini Rudnik u srcu Šumadije ponovo je snimljen na nadzornim kamerama u ataru sela Vlakča.

Medved je snimljen oko 19,30 časova, kako jede kukuruz koji su lovci ostavili kao prihranu.

- Iako smo mislili da je u prolazu činjenica da je tu i dalje govori o njegovoj nameri da se ovde trajno nastani-kaže Tomica Radosavljević, predsednik Lovačkog saveza centralne Srbije.

foto: Privatna Arhiva

Prema njegovim rečima to je "teško održivo s obzirom da se radi o naseljenom području, ali sa sada se pažljivo prati njegovo kretanje".

Da podsetimo, medved je po prvi put ovde viđen pre sedam dana, sledeći put je viđen u ataru sela Jarmenovac, 15-ak kilometara dalje, da bi se opet vratio u Vlakču".

foto: Printscreen

-Postoji ideja da se zajedno sa Biološkim falultetom u Beogradu medvedu ugradi čip kako bi se pratilo kuda se kreće. Radi se o vrsti za koju je trajno zabranjen lov. Otuda su za njegovu brigu zaduženo Ministarstvo za poljoprivredu šumarstvo i i Ministarstvo za ekologiju i očuvanje životne sredine i mora se koordinirati svaka eventalna akcija. Naš posao je da pratimo njegovo kretanje, kaže Radosavljević.

foto: Printscreen

Pored fenomena da je na Rudniku viđen medved posle 60 godina nepoznanicu predstavlja i činjenica odakle je došao. Mogao je da dođe iz svojih prirodnih staništa sa Tare ili sa Golije. U svakom slučaju iz oba pravca morao je da pređe Ibarsku magistralu, što je samo po sebi neverovatno da je ostao neprimećen. Inače, ni sami meštani podrudničkih sela "Medveda Šumadinca" nisu primetili preko dana.

-Dobra strana u celoj priči jeste činjenica da je ovde rešio da se nastani. To govori da je priroda koliko toliko očuvana i ostala nezagađena-kaže Radosavljević.

Kurir.rs/Dragomir Ilić/Foto: Nadzorne kamere

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track