NABUJALI IBAR UNIŠTIO MOST KA TVRĐAVI MAGLIČ: Zatvoreni svi prilazi, turisti tužni jer ne mogu da vide srednjovekovno utvrđenje
Foto: Kurir/J.S.

novi most košta 70 miliona dinara

NABUJALI IBAR UNIŠTIO MOST KA TVRĐAVI MAGLIČ: Zatvoreni svi prilazi, turisti tužni jer ne mogu da vide srednjovekovno utvrđenje

Srbija -

Zbog velikih oštećenja na visećem mostu preko Ibra, koji vodi do srednjovekovnog utvrđenja i popularne turističke desetinacije - tvrđave Maglič, udaljene od Kraljeva 16 kilometara, na desetine turista i znatiželjnika onemogućeno je da poseti ovo zdanje iz trinaestog veka.

- Nabujali Ibar gotovo je uništio konstrukciju mosta, teško su oštećeni betonski stubovi, pa je Odlukom građevinske inspekcije u Kraljevu pešački most, kojim se sa obližnje magistrale prelazi na desnu obalu Ibra, ka Magliču, zabranjen za upotrebu i potpuno zatvoren žičanom ogradom, kažu gradski čelnici.

foto: Printscreen/Youtube

Prema rečima Aleksandra Nestorovića, direktora Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta, za projekat novog mosta trebalo je izdvojiti 70 miliona dinara, ali je ovaj projekat ocenjen kao preskupa investicija.

- Lično smatram da je trebalo napraviti impozantniji most, kakav Maglič zaslužuje kao istorijski spomenik i takav most bi omogućio i pojedinim manjim, dostavnim vozilima, prelazak na drugu stranu, jer na tvrđavi ima raznih dešavanja i teško je sve ručno prenositi. Do sada smo raznim ministarstvima predavali projekat i tražili sredstva, ali nam je rečeno da ne razmišljamo u tom pravcu, kaže Nestorović.

foto: Printscreen/Youtube

Ana Mirosavljević, direktorka Turističke organizacije Kraljeva ističe da su oni na sebe preuzeli izgradnju mosta i da će ovo pitanje biti uskoro rešeno.

- Ideja o projektu mosta datira iz prošle godine, ali tada nije bilo sredstava u gradskom budžetu za taj projekat. Međutim, ove godine, tu našu ideju podržao je gradonačelnik Kraljeva, pa će zahvaljući sredstvima od 30 miliona dinara, koliko je Kancelarija za obnovu i razvoj opredelila za most u Magliču, on biti i napravljen, po projektu koji je već gotov, kaže direktorka Turističke organizacije Kraljeva.

(Kurir.rs/J.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track