Najnovije vesti

WC ŠOLJE OSVANULE U CENTRU ČAČKA Građani iznenađeni: Ne znamo o čemu je reč, ali je uvredljivo (FOTO, VIDEO)
Foto: RINA

svi gledaju sa znatiželjom

WC ŠOLJE OSVANULE U CENTRU ČAČKA Građani iznenađeni: Ne znamo o čemu je reč, ali je uvredljivo (FOTO, VIDEO)

Srbija

ČAČAK – U centru grada na Moravi uveliko se postavljaju i jedna na drugu ređaju vece šolje. Znatiželjni Čačani već su se zapitali zbog čega, a svako je ovu pojavu interpretirao na svoj način.

- Ne znam o čemu se radi, ali poprilično je uvredljivo. Da li to znači da smo svi u znate već čemu do guše, pa je samo ostalo da se pusti voda - upitao se jedan građanin.

foto: RINA

Međutim, reč je o umetnosti. Branislav Nikolić i Zolt Kovač koji su dobili nagradu na 27. Memorijalu "Nadežda Petrović", imaće svoju samostalnu izložbu, čiji deo će se nalaziti na javnoj površini upravo u obliku stuba od vece šolja.

- Želeli smo da skrenemo pažnju i u tome očigledno uspeli, jer umetnost najčešće prolazi neprimetno, ispod radara i 20 istih ljudi dolazi u galerije. Nisam želeo nikog da provociram na lokalnom nivou, jer ova postavka više može da se shvati kao globalni komentar o tome kuda idemo kao civilizacija - izjavio je Branislav.

foto: RINA

On kaže da se njegova skulptura idejno oslanja na rad Konstantina Brankušija, tvorca Beskonačnog stuba od piramidičnih elemenata koji se pruža u nebo, sa razlikom da su kod Branka u pitanju vece šolje.

foto: RINA

- Umetnost ne treba shvatiti preozbiljno, mora se biti malo i duhovit. Sa druge strane ako gledate iz daljine uopšte se i ne primećuje da su u pitanju šolje, već jedan lep zaobljen keramički oblik. Tek kad priđete vidi se šta je zapravo u pitanju i svako će shvatiti na svoj način, a to jeste i bila poenta - kaže Branislav.

foto: RINA

Samostalna izložba dvojice umetnika pod nazivom “Kako preživeti rad” biće otvorena 12. decembra u 18 časova i trajaće do 31. januara.

- Nikolić i Zolt su 2014. godine osvojili nagaradu na Memorijalu i tako dobili pravo da svoj rad, građanima Čačka prikažu kroz samostalnu izložbu. Beskonačni stub od vece šolja biće visok pet metara i osvetljen, a uz njega postaviće se još jedna umetnička instalacija od oluka, što će naši građani takođe imati priliku da vide. U pitanju je privremena postavka koja će po završetku izložbe biti sklonjena - rekla je Marija Radisavčević, kustos UG “Nadežda Petrović”.

(Kurir.rs/RINA)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...